Κερδίζει έδρα η Δωδεκάνησος – Εκλέγεται 4ος της ΝΔ – Χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την έδρα, την κερδίζει το ΠΑΣΟΚ

Share

Στα Δωδεκάνησα των 5 εδρών, η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα και πάει στις 4 και έτσι εκλέγεται και πάλι ο Βασίλης Υψηλάντης. Τη μία έδρα που κερδίζει η Ν.Δ. χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ –η Χρύσα Καραγιάννη– ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Νικητιάδης παραμένει βουλευτής.

Τα σενάρια κατανομής των εδρών, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν επτακομματική Βουλή, παρουσιάζει η «Καθημερινή». Το παρακάτω σενάριο ανακατανομής των εδρών με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, έγινε με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων μετρήσεων που δείχνουν πως η Ν.Δ. κινείται γύρω στο 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, το ΠΑΣΟΚ στο 12%, το ΚΚΕ στο 7%, η Ελληνική Λύση κάτω από το 4%, η Πλεύση Ελευθερίας εισέρχεται στη Βουλή με πάνω από 4%, που αγγίζει έως και το 4,5%, ενώ και η Νίκη καταγράφεται στο 3,5%.

Στον Εβρο η Ν.Δ. αναμένεται να κερδίσει 2 επιπλέον έδρες και από 2 να βγάλει 4 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει τη μία έδρα, ενώ την άλλη τη χάνει η Ελληνική Λύση. Βάσει της λίστας θα εκλεγούν επιπλέον οι Τάσος Δημοσχάκης και Ευαγγελία Κοσμίδου από τη Ν.Δ., ενώ την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ χάνει ο Μενέλαος Μαλτέζος.

Στην Καβάλα η Ν.Δ. από 3 αναμένεται να κερδίσει 4 έδρες, παίρνοντας το εισιτήριο για τη Βουλή μία ακόμη γυναίκα, η Αγγελική Δεληκάρη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει χωρίς εκπρόσωπο, καθώς την έδρα θα χάσει η Σουλτάνα Ελευθεριάδου.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης των 17 εδρών, η Ν.Δ. παραμένει στις 9, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία, άρα δεν εκλέγεται ο Γιάννης Αμανατίδης, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ παραμένουν στη μία, ενώ μία έδρα χάνει και η Ελληνική Λύση –αν παραμείνει ως έχει η λίστα δεν εκλέγεται ο Χρήστος Αμανατίδης– και κερδίζουν από μία η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Αξίζει να αναφερθεί πως στην Α΄ Θεσσαλονίκης είναι υποψήφιοι και οι δύο πρόεδροι των κομμάτων Δημήτρης Νατσιός και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, από τις 9 έδρες η Ν.Δ. χάνει μία και πέφτει από τις 4 στις 3. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα εκλεγεί βουλευτής ο Σάββας Αναστασιάδης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ από 2 έδρες πέφτει στη μία και δεν εκλέγεται η Δώρα Αυγέρη. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση παραμένουν στη μία έδρα και οι δύο έδρες που χάθηκαν από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πάνε στη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Στις Σέρρες των 5 εδρών η Ν.Δ. από 2 έδρες πάει στις 3 και εκλέγεται η Φωτεινή Αραμπατζή, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη μία έδρα όπως και η Ελληνική Λύση και χάνει την έδρα το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα ο Μιχάλης Τζελέπης.

Στην Πέλλα με τις 4 έδρες, η Ν.Δ. παραμένει στις 2, ο ΣΥΡΙΖΑ στη μία, το ΠΑΣΟΚ χάνει την έδρα και συγκεκριμένα η Ραχήλ Αλεξανδρίδου, την οποία κερδίζει η Νίκη.

Στην Ημαθία με τις 4 έδρες, η Ν.Δ. από 2 κερδίζει άλλες 2 τις οποίες χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Ετσι εκλέγονται ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης και η Στέλλα Αραμπατζή και χάνουν την έδρα ο Αγγελος Τόλκας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κοτίδης από την Ελληνική Λύση.

Στην Πιερία επίσης με τις 4 έδρες, η Ν.Δ. παραμένει στις 3, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα που πήρε και συγκεκριμένα ο Σάκης Γκούνας, η οποία πάει στη Νίκη.

Στην τετραεδρική Κοζάνη η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα και εκλέγεται επιπλέον ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν στη μία και χάνει μία έδρα το ΚΚΕ και έτσι δεν εκλέγεται η Τίνα Κουζιάκη.

Στα Γιάννενα των 5 εδρών, η Ν.Δ. από μία έδρα βγάζει 3 και έτσι εκλέγονται η Μαρία Κεφάλα και ο Γιώργος Αμυράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και από 2 πάει στη μία, την οποία χάνει ο Γιάννης Στέφος, το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη μία έδρα, ενώ απώλεια έδρας έχει και το ΚΚΕ, καθώς δεν εκλέγεται ο Νίκος Εξαρχος.

Στη Λάρισα των 8 εδρών, η Ν.Δ. πάει στις 4 έδρες από 3 και εκλέγεται η Ρένα Καλαριώτου, άλλη μία γυναίκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 2 έδρες πάει στη μία και δεν εκλέγεται ο Γιάννης Καριπίδης, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ παραμένουν στη μία έδρα, ενώ χάνει μία έδρα ο Κυριάκος Βελόπουλος που πάει στη Νίκη.

Στα Τρίκαλα των 4 εδρών, η Ν.Δ. κερδίζει 2 επιπλέον έδρες και βγάζει 3 βουλευτές. Ετσι εκλέγονται επιπλέον ο Θανάσης Λιούτας και μία ακόμη γυναίκα, η Κατερίνα Παπακώστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη μία έδρα και τις δύο έδρες τις χάνουν το ΠΑΣΟΚ –ο Γεώργιος Οικονόμου– και το ΚΚΕ – ο Αχιλλέας Κανταρτζής.

Στην επίσης τετραεδρική Καρδίτσα η Ν.Δ. εκλέγει όλους τους βουλευτές, δύο παραπάνω από τον Μάιο. Ετσι εκλέγονται μία ακόμη γυναίκα, η Ασημίνα Σκόνδρα και ο Τέλης Σπανιάς. Τις δύο έδρες χάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και δεν εκλέγονται ο Νίκος Μιχαλάκης και ο Σωτήρης Παπαγεωργίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία των 7 εδρών, η Ν.Δ. πάει από τις 3 στις 4 έδρες και έτσι εκλέγεται ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός. Την έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που από 2 πάει στη μία και έτσι δεν εκλέγεται ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κρατάνε τη μία έδρα.

Στην Αχαΐα των 9 εδρών, η Ν.Δ. παραμένει στις 3 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 3 πέφτει στις 2 και έτσι δεν παίρνει το εισιτήριο για τη Βουλή ο Γιώργος Κυριακόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κρατάνε τη μία έδρα, ενώ χάνει την έδρα η Ελληνική Λύση και από μία κερδίζουν η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στην Α΄ Αθηνών η Ν.Δ. καταλαμβάνει 6 έδρες, μία λιγότερη από την 21η Μαΐου την οποία κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 3, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση κρατούν από μία.

Στη Φθιώτιδα των 4 εδρών, η Ν.Δ. θα βγάλει 3 έδρες από μία. Αρα εκλέγονται ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιώργος Κοτρωνιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη μία έδρα, ενώ τις δύο που πάνε στη Ν.Δ. τις χάνουν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και έτσι δεν εκλέγονται ο Νίκος Τσώνης και ο Κώστας Μπασδέκης αντίστοιχα.

Στην Εύβοια των 6 εδρών, η Ν.Δ. παραμένει στις 2 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ στη μία, ενώ μία έδρα φεύγει από την Ελληνική Λύση και πάει στην Πλεύση Ελευθερίας.

Στην Κορινθία των 4 εδρών, η Ν.Δ. από 2 πάει στις 3 έδρες, την οποία κερδίζει η Μαριλένα Σούκουλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη μία και το ΠΑΣΟΚ χάνει την έδρα που πήρε στις 21 Μαΐου, η οποία πήγε στη Ν.Δ. και έτσι δεν εκλέγεται η Κατερίνα Ταγαρά.

Στη Μεσσηνία των 5 εδρών, η Ν.Δ. κερδίζει δύο έδρες και πάει στις 4. Ετσι εκλέγονται ακόμη ο Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Περικλής Μαντάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει την έδρα του –εκλέγεται ο Αλέξης Χαρίτσης– ενώ τη μία έδρα του χάνει το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος, αλλά και το ΚΚΕ με τον Νίκο Κουτουμάνο που δεν εκλέγεται.

Στις τετραεδρικές Κυκλάδες, η Ν.Δ. πάει από τις 3 στις 4 έδρες και έτσι εκλέγεται ακόμη ο Μάρκος Καφούρος. Την έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο Νίκος Συρμαλένιος.

Στα Δωδεκάνησα των 5 εδρών, η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα και πάει στις 4 και έτσι εκλέγεται και πάλι ο Βασίλης Υψηλάντης. Τη μία έδρα που κερδίζει η Ν.Δ. χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ –η Χρύσα Καραγιάννη– ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Νικητιάδης παραμένει βουλευτής.

Τα Χανιά είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που έχουμε μεταβολή. Η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα και φτάνει τις 3 και έτσι εκλέγεται βουλευτής ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει την έδρα και συγκεκριμένα ο Παύλος Πολάκης, ενώ το ΚΚΕ δεν εκλέγει τελικά βουλευτή όπως συνέβη στις 21 Μαΐου.

Εκλογές 2023: O χάρτης της επτακομματικής Βουλής-1

Στην Αττική

Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχουμε παντού μεταβολές, με την ανακατανομή να επηρεάζει Αθήνα και Πειραιά.

Στην Α΄ Αθηνών από τις 13 έδρες η Ν.Δ. κερδίζει 6, μία λιγότερη από τις 21 Μαΐου. Ετσι δεν εκλέγεται βουλευτής η Φωτεινή Πιπιλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 3 έδρες, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση κρατάνε τη μία έδρα. Την έδρα που χάνει η Ν.Δ. την κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας.

Στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, των 16 εδρών, η Ν.Δ. χάνει 2 και από τις 9 πέφτει στις 7. Ετσι δεν εκλέγονται βουλευτές η Αρια Αγάτσα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 3 έδρες, κάτι που αφήνει εκτός τον Κώστα Ζαχαριάδη. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη μία έδρα, έτσι δεν εκλέγεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ το ΚΚΕ κρατάει και τις 2 έδρες. Η Ελληνική Λύση παραμένει στη μία έδρα. Από μία έδρα εκλέγουν Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, των 19 εδρών, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Ν.Δ. θα χάσει 2 έδρες και θα πέσει από τις 11 στις 9. Ετσι δεν εκλέγονται η Ιωάννα Γκελεστάθη και ο Τάσος Γαϊτάνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 4 έδρες, άρα δεν εκλέγονται οι Κ. Μαντζουράνης και Θ. Θεοχαρόπουλος. ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση παραμένουν στη μία έδρα, όπως και το ΚΚΕ στις 2. Τις δύο έδρες που χάνει η Ν.Δ. τις κερδίζουν η Νίκη και η Πλεύση.

Στα Δυτικά της Αθήνας των 12 εδρών, η Ν.Δ. παραμένει στις 5, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από τις 3 στις 2, άρα δεν εκλέγεται ο Γιάννης Δραγασάκης. Το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση κρατάνε την έδρα, το ΚΚΕ από τις 2 πέφτει στη μία, ενώ από μία έδρα κερδίζουν Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Στην Α΄ Πειραιώς των 5 εδρών, η Ν.Δ. πέφτει στις 2 έδρες και έτσι δεν εκλέγεται ο Νίκος Βλαχάκος. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κρατάνε την έδρα και τη μία που χάνει η Ν.Δ. την κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας.

Στη Β΄ Πειραιώς των 8 εδρών, η Ν.Δ. πάει στις 4, κάτι που σημαίνει πως ο Γιάννης Τραγάκης θα εκλεγεί για μία ακόμη φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία έδρα, που σημαίνει πως μένει εκτός ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ και το ΠΑΣΟΚ χάνει τη μία έδρα και δεν εκλέγεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης. ΚΚΕ και Ελληνική Λύση παραμένουν στη μία έδρα και τη μία που εκκρεμεί την κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας.

Στη Ανατολική Αττική των 12 εδρών, η Ν.Δ. θα πέσει κατά δύο και θα εκλέξει 5 βουλευτές. Ετσι δεν εκλέγονται η Βάσω Κόλλια και η Κατερίνα Κατσανδρή. O ΣΥΡΙΖΑ κρατάει και τις δύο έδρες που πήραν ο Γιώργος Καραμέρος και ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση κρατάνε τη μία έδρα. Οι δύο που χάνει η Ν.Δ. πάνε σε Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Τέλος, στη ∆υτική Αττική των 4 εδρών, η Ν.∆. κερδίζει µία έδρα και πάει στις 3 και εκλέγεται ο Βαγγέλης Λιάκος. Την έδρα την κερδίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν εκλέγεται ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ την κρατάει το ΚΚΕ.

kathimerini.gr