ΣΥΡΙΖΑ: Κινητικότητα για τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών στα Δωδεκάνησα – Νέα ονόματα

Share

Αν και οι βουλευτικές εκλογές τοποθετούνται (τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, τους πρώτους μήνες του 2023) τα κόμματα έχουν ξεκινήσει να ελέγχουν τους υποψηφίους που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Κινητικότητα καταγράφεται ήδη και στην δική μας περιοχή της Δωδεκανήσου, όπου οι υποψήφιοι προετοιμάζονται –πέραν των εκλεγμένων και όσων βρίσκονται ψηλά στις θέσεις για να περιληφθούν τα ονόματά τους.

Βέβαια, η υπόθεση θα είναι ενδιαφέρουσα, αφού οι παράμετροι είναι πολλές και μάλιστα μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η βασική παράμετρος είναι αν τα Δωδεκάνησα θα λάβουν και έκτη έδρα (πράγμα που θα ξεκαθαριστεί μέχρι το τέλος του 2022) οπότε θα χρειαστούν περισσότερα πρόσωπα για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι εκλογές θα είναι διπλές.

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα ποσοστά των κομμάτων πανελλαδικά.

Δηλαδή, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Συνεπώς, θα έχουμε ‘μάχες’ ένθεν και ένθεν.

Τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει μια καλή πορεία (και δεν φαίνεται να χάνει δυνάμεις, σε καμία περίπτωση) όχι μόνον καταγράφεται κινητικότητα, αλλά στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι οδηγίες από τα κεντρικά για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές*. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2019, το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Δωδεκάνησα ήταν τα εξής:

-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
-ΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
-ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
-ΓΚΑΣΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
-ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ
-ΜΟΣΧΟΝΑ ΑΝΝΑ
-ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Πέραν του εκλεγμένου βουλευτή κ. Νεκτάριου Σαντορινιού που θα μετέχει ex officio, τα νέα ονόματα που φέρονται ότι θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι των κ.κ. Γιώργου Κασσάρα, Χρύσας Καραγιάννη, Αντώνη Αποστολίδη, ενώ ‘γρίφος’ παραμένει εάν θα περιληφθεί αυτό της κας Ελευθερίας Φτακλάκη μετά την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ. (Είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό και δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν).

Καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν πως εάν τελικά κερδίσουν τα Δωδεκάνησα την 6η έδρα, θα πρέπει να στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο με οχτώ ή εννιά υποψήφιους. Θυμίζουμε πως στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 29,73% στα Δωδεκάνησα και η ΝΔ 41,28%.

Να σημειωθεί ακόμη, πως στο κόμμα υπάρχει η ποσόστωση των γυναικών 50-50% που σημαίνει πως εάν το ψηφοδέλτιο θα έχει εφτά υποψηφίους θα είναι 4 άνδρες και 3 γυναίκες, εάν θα είναι 8 θα πρέπει να έχει 4 άνδρες και 4 γυναίκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα άλλα κόμματα με τη Νέα Δημοκρατία να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της εάν θα περιληφθούν νέα πρόσωπα πέραν των εκλεγμένων κ.κ. Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Μίκας Ιατρίδη και Ιωάννη Παππά ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά σε σχετικές ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του 2022 –όπως έχουν δηλώσει κορυφαία στελέχη του μέχρι σήμερα.

*ΣΗΜ: Όταν γραφόταν το άρθρο, ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. / Π.Ντ.