ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Επιμένει η Δέλτα κ η Όμικρον – Διεθνείς δείκτες: 99,9% σε ήπια κατάσταση – 0,1% βαριά – Στο 2% οι θάνατοι

Share

Με την μετάλλαξη Όμικρον να επικρατεί ήδη σε πολλές χώρες του πλανήτη, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να καλπάζει. Ωστόσο, οι δείκτες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΕΓΚΥ ΝΤΟΚΟΥ

Αν και τα στοιχεία και τα νούμερα ποικίλλουν ανά χώρα και φυσικά αλλάζουν καθημερινά, τα γενικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουμε σήμερα σχετικά με τα κρούσματα, τους θανάτους, τους νοσηλευόμενους αλλά και τους ασθενείς που είτε είναι σε βαριά κατάσταση, είτε αναρρώνουν πλήρως από τον κορωνοϊό, δείχνουν ότι σταθεροποιούνται.

Σε κάποιες χώρες ο ιός έχει ήδη γίνει ενδημικός σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ άλλες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα και άλλες, τα αυστηροποιούν.

Μόνη ανησυχία παραμένει η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται ακούραστα τόσο πάνω στους εμβολιασμούς, όσο και για νέα φάρμακα που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει αυτή την μάστιγα.

Στην φαρέτρα των γιατρών έχουν προστεθεί α. τα μονοκλωνικά αντισώματα, β. τα ιικά χάπια (ήρθαν και στην Ελλάδα), γ. νέα εμβόλια, δ. αυξημένο τέστινγκ και πιο καλή ιχνηλάτηση.

Η κατάσταση, παραμένει κρίσιμη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να ΜΗΝ αδιαφορούμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που επιβάλλονται αφού βοηθούν στην διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μετάλλαξη Δέλτα επιμένει και μάλιστα σε αυτήν οφείλονται οι βαριές περιπτώσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ η Όμικρον, παραμένει πιο μεταδοτική. Οι επιστήμονες, αναμένουν ότι θα υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Ας κοιτάξουμε όμως πιο προσεκτικά τα επίσημα νούμερα και τους δείκτες:

Μέχρι αυτή την ώρα είναι καταμετρημένα σε όλο τον κόσμο (συνολικά) 395,105,585 κρούσματα, με 5,755,217 θανάτους σε διεθνές επίπεδο. 

Από τα 75,480,876 ενεργά κρούσματα, οι 75,389,793 (99.9%) ασθενείς βρίσκονται σε ελαφριά κατάσταση και οι 91,083 (0.1%) ασθενείς βρίσκονται σε βαριά κατάσταση – το ποσοστό μειώθηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες που ήταν στο 0,6%). 

ΕΠΙΣΗΣ από τις περιπτώσεις που έκλεισαν (δηλαδή 319,624,709 ασθενείς) το 98% έχει αναρρώσει πλήρως (313,869,492 ασθενείς) ενώ το ποσοστό των θανάτων παραμένει στο 2% (5,755,217) εδώ και πάνω από ένα περίπου έτος.

Η ανησυχία στην χώρα μας αλλά και στις μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες, εστιάζεται στις αντοχές των συστημάτων υγείας που δοκιμάζονται καθημερινά.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία είναι από τον επίσημο ιστότοπο – https://www.worldometers.info/coronavirus/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς)