ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Επιμένει η Όμικρον – Διεθνείς δείκτες: 99,9% σε ήπια κατάσταση – 0,1% βαριά – Στο 2% οι θάνατοι

Share

Με την μετάλλαξη Όμικρον να επικρατεί ήδη σε πολλές χώρες του πλανήτη, η πανδημία του κορωνοϊού δεν λέει να κοπάσει. Ωστόσο, οι δείκτες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και τα στοιχεία και τα νούμερα ποικίλλουν ανά χώρα και φυσικά αλλάζουν καθημερινά, τα γενικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουμε σήμερα σχετικά με τα κρούσματα, τους θανάτους, τους νοσηλευόμενους αλλά και τους ασθενείς που είτε είναι σε βαριά κατάσταση, είτε αναρρώνουν πλήρως από τον κορωνοϊό, δείχνουν ότι σταθεροποιούνται.

Σε κάποιες χώρες ο ιός έχει ήδη γίνει ενδημικός σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ άλλες χώρες είτε έχουν ήδη καταργήσει τα μέτρα, είτε τα χαλαρώνουν και άλλες, τα διατηρούν.

Μόνη ανησυχία παραμένει η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται ακούραστα τόσο πάνω στους εμβολιασμούς, όσο και για νέα φάρμακα που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει αυτή την μάστιγα.

Στην φαρέτρα των γιατρών έχουν προστεθεί α. τα μονοκλωνικά αντισώματα, β. τα ιικά χάπια (ήρθαν και στην Ελλάδα), γ. νέα εμβόλια, δ. αυξημένο τέστινγκ και πιο καλή ιχνηλάτηση.

Η κατάσταση, παραμένει κρίσιμη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να ΜΗΝ αδιαφορούμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που επιβάλλονται αφού βοηθούν στην διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει ακόμη και είναι αυτή που ευθύνεται για πολλούς θανάτους ενώ η Όμικρον, παραμένει πιο μεταδοτική. Οι επιστήμονες, αναμένουν ότι θα υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ας κοιτάξουμε όμως πιο προσεκτικά τα επίσημα νούμερα και τους δείκτες:

Μέχρι αυτή την ώρα είναι καταμετρημένα σε όλο τον κόσμο (συνολικά) 433,961,111 κρούσματα, με 5,959,445  θανάτους σε διεθνές επίπεδο. 

Από τα 64,183,427 ενεργά κρούσματα, τα 64,106,027 (δηλαδή, το 99.9%) αφορούν σε ελαφριά κατάσταση και τα 77,400 (δηλαδή μόλις το 0,1%) αφορούν σε βαριά κατάσταση.

Τα στοιχεία δείχνουν σαφέστατα μειωμένα κρούσματα ανά τον κόσμο και φυσικά, πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση όσων νοσούν.

ΕΠΙΣΗΣ από τις περιπτώσεις που έκλεισαν (δηλαδή, οι  369,777,684  ασθενείς) το 98% έχει αναρρώσει πλήρως (363,818,239 ασθενείς) ενώ το ποσοστό των θανάτων παραμένει στο 2% (5,959,445) εδώ και πάνω από ένα περίπου έτος.

Η ανησυχία στην χώρα μας αλλά και στις μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες, εστιάζεται στις αντοχές των συστημάτων υγείας που δοκιμάζονται καθημερινά αφού σε αρκετές χώρες ο ιός επιμένει.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία είναι από τον επίσημο ιστότοπο – https://www.worldometers.info/coronavirus/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς) / Πέγκυ Ντόκου / news-politics