KΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κατά μία μονάδα έπεσε η θνητότητα σε παγκόσμιο επίπεδο! – Αλλάζουν τα δεδομένα και οι αριθμοί

Share

ΑΛΛΑΖΟΥΝ συνεχώς τα δεδομένα με την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού που μαστίζει τον πλανήτη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο καθημερινά.

Αυτή την εβδομάδα και ύστερα από πολλούς μήνες, παρουσιάζεται ΜΕΙΩΣΗ στο ποσοστό θνητότητας κατά 1% σε παγκόσμιο επίπεδο –πράγμα που δίνει ψήγματα αισιοδοξίας για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε όλο τον πλανήτη.

Ωστόσο, υπάρχει χαραμάδα ελπίδας κάτι που οφείλεται –σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις των επιστημόνων- στους εμβολιασμούς αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας ‘ανοσίας’ σε πολλές χώρες (δηλαδή να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60-70% του γενικού πληθυσμού).

Αν και τα στοιχεία και τα νούμερα ποικίλλουν ανά χώρα, τα γενικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουμε σήμερα σχετικά με τα κρούσματα, τους θανάτους, τους νοσηλευόμενους αλλά και τους ασθενείς που είτε είναι σε βαριά κατάσταση, είτε αναρρώνουν πλήρως από τον κορωνοϊό, δείχνουν δείκτες μικρής βελτίωσης.

Η κατάσταση, παραμένει κρίσιμη λόγω των μεταλλάξεων και της συνεχιζόμενης μετάδοσης, αφού τα lockdown δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενώ ο κόσμος έχει κουραστεί από την φρενίτιδα της πανδημίας και κυρίως από τον φόβο που υπάρχει λόγω των περιορισμών.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις το μόνο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι πως σε κάθε περίπτωση, ο κορωνοϊός είναι ακόμη… εδώ και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ας ρίξουμε όμως, μια πιο προσεκτική και ψύχραιμη ματιά στα επίσημα νούμερα και στα στοιχεία:

Μέχρι αυτή την ώρα είναι καταμετρημένα σε όλο τον κόσμο (συνολικά) 140,601,487 κρούσματα, με 3,014,277 θανάτους σε διεθνές επίπεδο.

Από τους 18,151,949 ασθενείς που είναι καταγεγραμμένοι αυτή την εποχή (και πάλι το ποσοστό είναι μειωμένο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα), οι 18,045,231 (δηλαδή το… 99,4% (!) βρίσκονται σε ελαφριά κατάσταση.

Το ποσοστό είναι και πάλι μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα!

Το 0,6% δηλαδή 106,718 ασθενείς, βρίσκονται σε κρίσιμη ή βαριά κατάσταση.

ΕΠΙΣΗΣ από τις περιπτώσεις που έκλεισαν (δηλαδή 122,450,394 ασθενείς) το 98% έχει αναρρώσει πλήρως (119,436,117 ασθενείς – δηλαδή αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό των ανθρώπων που θεραπεύτηκαν ολοκληρωτικά).

Το ποσοστό των θανάτων έπεσε κατά μία μονάδα στο 2% (3,014,277).

Τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην εύκολη μετάδοση και φυσικά ποιοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν πιο βαριά από άλλους ή να απειληθεί σοβαρά η ζωή τους για διάφορους λόγους αλλά τουλάχιστον υπάρχουν τάσεις βελτίωσης τόσο στους θανάτους όσο και στους βαριά ασθενείς και σε όσους θεραπεύονται πλήρως.

Στην φαρέτρα της επιστήμης έχουν προστεθεί πλέον τα εμβόλια και κάποια άλλα φάρμακα που δοκιμάζονται ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στις μεταλλάξεις του ιού και στην ταχύτητα των εμβολιασμών.

Η ανησυχία στην χώρα μας αλλά και στις μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες, εστιάζεται στις αντοχές των συστημάτων υγείας που δοκιμάζονται καθημερινά.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία είναι από τον επίσημο ιστότοπο – https://www.worldometers.info/coronavirus/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς)

Π.Ντ. / news-politics