Κορονοϊός: Οι χώρες που προχώρησαν σε χαλάρωση των μέτρων – Η Νέα Υόρκη καταργεί τη μάσκα!

Share

Η μια μετά την άλλη χώρα στην Ευρώπη προχωρούν σε άρση των μέτρων που είχαν επιβάλει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, θεωρώντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει πιο ήπια συμπτώματα και μικρότερα ποσοστά νοσηλειών. Βέβαια, την ίδια ώρα εκφράζονται προβληματισμοί για αν και κατά πόσο η λήψη τέτοιων αποφάσεων είναι σωστή στην παρούσα χρονική στιγμή. Ας δούμε τι συμβαίνει σήμερα.

Σουηδία
Η κυβέρνηση της Σουηδίας προχώρησε στο τερματισμό σχεδόν όλων των περιορισμών για την πανδημία, παρά το γεγονός ότι οι επιδημιολόγοι ήταν αντίθετοι και ζητούσαν υπομονή.

Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter «όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε». Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, ανακοίνωσε ότι καταργείται η χρήση του πάσου εμβολιασμού και εφεξής μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται.

Βέβαια, τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση, ωστόσο, περίπου 2.200 ασθενείς με την νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021.

«Θα έπρεπε να έχουμε λίγη περισσότερη υπομονή, να περιμένουμε τουλάχιστον μια-δυο εβδομάδες ακόμα. Και είμαστε μια αρκετά πλούσια χώρα για να συνεχίσουμε τα τεστ», δήλωσε ο Φρέντρικ Έλγκ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουμέα και ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της πολιτικής της σουηδικής κυβέρνησης για την μη επιβολή περιορισμών κατά της εξάπλωσης της νόσου.

Και συνέχισε: «Η ασθένεια εξακολουθεί να είναι μια τεράστια δοκιμασία για την κοινωνία», είπε. Η Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η διεξαγωγή τεστ σε μεγάλη κλίμακα έχουν μεγάλο κόστος σε σχέση με τα οφέλη. Η Σουηδία ξόδεψε εβδομαδιαίως περίπου 500 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (55 εκατομμύρια δολάρια) σε τεστ για τις πρώτες πέντε εβδομάδες του τρέχοντος έτους και περίπου 24 δισεκατομμύρια κορώνες από την έναρξη της πανδημίας.

Δανία
Δύο χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη, η Δανία επιστρέφει στην κανονικότητα με την άρση όλων των υγειονομικών κανόνων, παρότι 1% του πληθυσμού της χώρας των 5,8 εκατ. κατοίκων βρέθηκε θετικό την περασμένη εβδομάδα στον κορωνοϊό.

Η Δανία καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σπάνε ρεκόρ.

Η κυβέρνηση, όμως, ανακοίνωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι δεν θεωρεί πια την COVID-19 «κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια», απαλλάσσοντας τους κατοίκους από κάθε περιοριστικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του ιού, όπως η χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι ο ρυθμός θανάτων και νοσηλειών σημειώνει πιο αργή αύξηση και ότι ο αριθμός ασθενών σε ΜΕΘ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Βέβαια, ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα δεν έχει αφήσει πίσω της την πανδημία. Οι κρατικές υπηρεσίες αποφάσισαν, όμως, να εκμεταλλευθούν τη φαινομενικά πιο ήπια φύση της «Ομικρον» και τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (81% πλήρως εμβολιασμένοι και 62% με αναμνηστική) για να συστήσουν άρση των μέτρων. «Υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα ανοίγαμε το συντομότερο δυνατόν. Αν όμως εμφανισθεί νέα μετάλλαξη, αν μάθουμε ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει. Αυτή είναι η συμφωνία μας με τους Δανούς», λέει ο Χόινικε.

Ισπανία
Από τις 22 Δεκεμβρίου οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές στην Ισπανία εκτός από όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε όλους τους δημόσιους χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς, εκτός από παραλίες ή αγροτικές περιοχές, με ή χωρίς απόσταση ασφαλείας.

Όμως η πτώση των κρουσμάτων του έκτου κύματος που ξεκίνησε ήδη από τις 18 Ιανουαρίου οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση της κατάργησής της αρχικά σε όλους τους εξωτερικούς χώρους μετά από τις συστάσεις των ειδικών. Την απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης και το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από σήμερα.

Η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας δήλωσε ότι: «Ήταν ένα προληπτικό μέτρο, για το χρονικό διάστημα που ήταν απολύτως απαραίτητο έως ότου οι δείκτες οδηγούσαν σε μία διαφορετική απόφαση. Η κατάργησή τους είναι θέμα χρόνου καθώς οι δείκτες κρουσμάτων πλέον το επιτρέπουν».

Οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ισχύει από την άνοιξη του 2020 και δεν φαίνεται να καταργείται για την ώρα.

Ωστόσο, ορισμένοι Ισπανοί, ανήσυχοι μπροστά στο ενδεχόμενο διασποράς, επέλεξαν να συνεχίσουν να τις φορούν.

«Με τη μάσκα νιώθω προστατευμένη, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μου», δήλωσε η Χούλια δε Ισίδρο, ηλικίας 50 ετών, που εργάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας. «Εγώ θα συνεχίσω να τις φοράω, όμως σε χώρους όπου υπάρχουν λίγες πιθανότητες να μολυνθώ, θα τις βγάζω», είπε στο Reuters, έξω από τη βιβλιοθήκη στη Μαδρίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη, πολλοί άλλοι πολίτες που φορούσαν μάσκες, ενώ περπατούσαν στα πεζοδρόμια της ισπανικής πρωτεύουσας σήμερα το πρωί. Ο δείκτης μόλυνσης σε εθνικό επίπεδο των τελευταίων 14 ημερών μειώθηκε στο μισό σε διάστημα 3 εβδομάδων, στα 1.692 κρούσματα χθες από την κορύφωση των 3.397 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στις 17 Ιανουαρίου, οδηγώντας τις αρχές σε ολόκληρη τη χώρα να χαλαρώσουν τους περιορισμούς. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στις συναυλίες, στους κλειστούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όμως σχεδόν όλες οι περιφέρειες ήραν το μέτρο της επίδειξης ενός πιστοποιητικού Covid για την είσοδο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Νέα Υόρκη
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αποφάσισε την κατάργηση της μάσκας από την Τετάρτη σε κλειστούς χώρους, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενη έτσι στην κούραση που έχει καταβάλει τους Αμερικανούς εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας και την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα βρίσκεται σε μείωση.

Την απόφαση ανακοίνωσε η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ. Ωστόσο, όπως η ίδια εξήγησε, η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα σχολεία, στα γηροκομεία και σε άλλες δομές φιλοξενίας και κράτησης. Επαφίεται εξάλλου στους δήμους –όπως σε αυτόν της Νέας Υόρκης– και στους ίδιους τους εμπόρους να αποφασίσουν εάν θα απαιτούν από τους δημότες και τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν μάσκες.

Για παράδειγμα, στα μιούζικ χολ του Μπρόντγουεϊ, στο Μανχάταν, «διατηρούμε την υποχρέωση της χρήσης μάσκας και του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλα τα θέατρα μέχρι τις 30 Απριλίου», είπε στο AFP η Σαρλότ Σεντ Μάρτιν που προεδρεύει της Broadway League, της ένωσης για τη θεατρική βιομηχανία του Broadway. Επίσης η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς -τα τρένα, στον υπόγειο σιδηρόδρομο, τα λεωφορεία, τα αεροπλάνα- που υπάγονται στην ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι σκοπεύει να καταργήσει την νομική υποχρέωση για αυτοαπομόνωση των πολιτών εάν βρεθούν θετικοί στην COVID-19 αργότερα αυτό τον μήνα όταν παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μάθουν οι Βρετανοί να ζουν με τον ιό.

Ο Τζόνσον προχώρησε σε άρση σχεδόν όλων των περιορισμών της COVID-19 στην Αγγλία τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον περασμένο μήνα ήρε τα μέτρα του «Σχεδίου Β» που είχαν επιβληθεί προσωρινά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υιοθετηθούν περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της προσπάθειας που στόχο έχει να μάθουν οι Βρετανοί να ζουν με την COVID, αντικαθιστώντας με οδηγίες τη νομική υποχρέωση για απομόνωση των πολιτών.

«Δεδομένου ότι θα συνεχιστούν οι σημερινές ενθαρρυντικές τάσεις στα στοιχεία, εκτίμησή μου είναι ότι θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τους τελευταίους εσωτερικούς περιορισμούς που απομένουν, συμπεριλαμβανομένης της νομικής υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση εάν βρεθείς θετικός, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε Μπόρις Τζόνσον. Η υποχρέωση αυτή επί του παρόντος αναμένεται να λήξει στις 24 Μαρτίου.

Ιταλία
«Στην χώρα μας, πάνω από το 90% των κατοίκων έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Με τα στοιχεία αυτά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο τη νέα αυτή εποχή της πανδημίας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Yγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Η παραλλαγή Όμικρον άλλαξε σημαντικά την κατάσταση και το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε ο Σπεράντσα, σύμφωνα με τον οποίο «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οδεύουν προς την διαχείριση μιας νέας φάσης».

Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι στη χώρα του «θα μπορέσουν να χαλαρώσουν όλα τα υπάρχοντα μέτρα, αν η εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών συνεχίζει με τους σημερινούς, ταχείς ρυθμούς της».

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, τέλος, η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να συνεχιστεί και μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία -αν δεν αποφασιστεί περαιτέρω παράταση- θα λήξει στις 31 Μαρτίου.

Γαλλία
Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν «λόγοι να ελπίζουμε» ότι «στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα μπορέσουμε να άρουμε το πάσο εμβολιασμού», λόγω της βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Το επίπεδο του αριθμού νοσηλευομένων παραμένει πολύ υψηλό, υψηλότερο από το ρεκόρ που είχαμε δει την άνοιξη του 2020, αλλά στις προβλέψεις που κάνουμε (…), υπάρχουν λόγοι να ελπίζουμε ότι σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να μπορέσουμε να άρουμε αυτά τα τελικά μέτρα», είπε.