ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τελικά, οι Σέρρες, η Καστοριά και η Θεσσαλονίκη έκαναν Τουρισμό;

Share

Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, την οποία πραγματοποίησε μέσω τηλε-διάσκεψης με τους δημοσιογράφους από πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος σε ό,τι αφορά το 20 κύμα του κορωνοϊού το οποίο, ακούστηκαν αρκετές απόψεις ότι οφείλεται στο άνοιγμα του Τουρισμού κατά την φετινή σεζόν:

«Από κάποιους έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθεί ο Τουρισμός για το 2ο κύμα της πανδημίας. Βλέποντας τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη, το 2ο κύμα ‘χτύπησε’ και αυτές που άνοιξαν και αυτές που δεν άνοιξαν. Σχολιάζω την παρατήρηση αυτή με ένα ερώτημα: εάν τον Ιούνιο του 2020 (που ακόμη σχεδιάζαμε αν ανοίξουμε την 1η Ιουλίου) ρωτούσαμε έναν Έλληνα για το πού περιμένει να χαθεί ο έλεγχος και να χτυπήσει την χώρα το 2ο κύμα του κορωνοϊού, θα απαντούσε ‘στα νησιά που ανοίγουν τις πύλες τους στο εξωτερικό με διεθνείς πτήσεις’.

Ανοίγουν 15 αεροδρόμια, 5 εκ των οποίων διεθνή και 118 λιμάνια με εκατομμύρια διακινούμενους. Κι όμως, η Ελλάδα το 2ο κύμα, το υποδέχτηκε στον Βορρά. Οι Σέρρες, η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη δεν έκαναν Τουρισμό. Τα νησιά όχι, δεν ‘κοκκίνισαν’ την χώρα. Κι αυτό γιατί άνοιξαν με σχέδιο, με σοβαρότητα και με πάρα πολύ δουλειά. Κάναμε εκπαίδευση 30.000 ανθρώπων (επαγγελματίες, εργαζόμενοι κ.λπ.) σε πρωτόκολλα –μέσα σε 35-40 μέρες, μία τιτάνια προσπάθεια.

Φροντίσαμε να υπάρχουν στις πύλες εισόδου που είχαμε τις διεθνείς πτήσεις, πολύ εντατικός έλεγχος (ανά προορισμό), να υπάρχουν ξενοδοχεία covid παντού, να υπάρχει σχέδιο διαχείρισης όλων των κρουσμάτων κ.λπ. Αν με ρωτήσετε, ναι, είμαι πολύ περήφανος διότι τα νησιά γνώρισαν γενικά πολλά ρεκόρ στον Τουρισμό τα τελευταία χρόνια, αλλά ειδικά το 2020 πήγαν πολύ καλά. Αποδείξαμε ότι είχαμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ωριμότητα του τουριστικού προορισμού που λέγεται Νότιο Αιγαίο.

Κάναμε συμφωνίες με τους τουρ οπερέιτορς, με την αγορά, με τους travel agents. Κάναμε την πιο πρωτοποριακή σύγχρονη διαφήμιση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ψηφιακά. Για το 2021, συνεχίζουμε διότι, εμείς, ‘δεν αλλάζουμε την ομάδα που κέρδισε εν μέσω πανδημίας’. Η μεγάλη πρωτοβουλία του 2020 είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για τον τόπο μας είναι η πρωτοβουλία και η συνεργασία όλων των φορέων: ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι.

Βγήκαμε σε όλες τις αγορές, με ένα πρόσωπο, μία άποψη, μια γνώμη και μία φωνή. Ήταν εκατοντάδες χιλιάδες τα ερωτήματα που απηύθυναν οι πελάτες αλλά απαντήθηκαν με μία φωνή. Αυτό έδειξε πολύ μεγάλη σοβαρότητα και ωριμότητα στο εξωτερικό για την εικόνα μας προς τα έξω.

Όσον αφορά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό (διατάξεις που είχαμε ζητήσει προκειμένου να γίνει επιτέλους πραγματικότητα και στην χώρα μας, η ίδρυση οργανισμών προώθησης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών –Destination Management Organizations) από το υπουργείο εμείς θα το στηρίξουμε.

Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος για το 2021. Μπαίνοντας στο νέο έτος, έχουμε την τεράστια εμπειρία του 2020. Και λέω πως με εντυπωσιάζει με ελαφρότητα, όσων, ζουν σε αυτή την χώρα και ενοχοποιούν τον Τουρισμό χωρίς στοιχεία…» όπως τόνισε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τελικά, οι Σέρρες, η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη έκαναν Τουρισμό και απέκτησαν τόσα κρούσματα; Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που ήρθαν χιλιάδες τουρίστες, γιατί δεν σημειώθηκε αυτό; Και οι ‘σχολιαστές’ της επικαιρότητας γιατί δεν μιλούν με στοιχεία -ή δεν τους… συμφέρει; / Π.Ντ.