Κως: Κραυγή Απόγνωσης Από Το Νησί Του Ιπποκράτη Στο Mega – Νοσοκομείο Χωρίς Γιατρούς. Τι Απαντά Το Υπουργείο Υγείας (video)

Share

Κως: Κραυγή απόγνωσης από το νησί του Ιπποκράτη στο Mega – Νοσοκομείο χωρίς γιατρούς. Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας

Τους τελευταίους μήνες το σύστημα υγείας στην Κω είναι στην «εντατική».

Εδώ και περίπου δέκα μήνες το νοσοκομείο του νησιού είναι χωρίς παθολόγο. Έτσι όταν πηγαίνει ένα ασθενής στο νοσοκομείο, στα έκτακτα περιστατικά καλείται να φέρει μαζί του και έναν ιδιώτη γιατρό, που πληρώνει ο ασθενής.

Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις και σε πολλές άλλες ειδικότητες γιατρών, επιπλέον υπάρχει  μόνο ένας παιδίατρος και πολλοί τοκετοί γίνονται από ιδιώτες γιατρούς από όσες οικογένειες μπορούν να πληρώσουν το κόστος.

Υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος στο νησί, και όλα αυτά δημιουργούν μία τεράστια ανασφάλεια από στους κατοίκους.

Οι Τούρκοι κάνουν ελκυστικά πακέτα για περίθαλψη απέναντι στην Αλικαρνασσό

Από την άλλη,  «έτρεξε» μία διαφημιστική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου καλεί τους κατοίκου στην Κω να μεταβούν στην Αλικαρνασσό μέχρι και με δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε υπερσύγχρονες κλινικές και με προσωπικό που μιλάει ελληνικά.

Η Γαρυφαλλιά Καρανάσιου, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Κω μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε μία νεφρολόγο, το προσωπικό δεν φθάνει και υπάρχει ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί».

Επίσης, η κα Καρανάσιου τόνισε ότι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο της υγείας τα έχουν επισημάνει αρκετές φορές, αλλά δεν έχε υπάρξει καμία πρόσληψη σε καμία ειδικότητα.

Η Πόπη Ζερβού, κάτοικος νησιού περιέγραψε: «Πριν λίγα χρόνια χρειάστηκε να πάω στα έκτακτα στο νοσοκομείο και χρειαζόμουν νευρολόγο, δεν υπήρχε ούτε παθολόγος με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει διακομιδή στην Ρόδο για κάτι απλό. Δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο».

«Διαχρονική η υποστελέχωση του νοσοκομείου της Κω», λέει ο υποδιοικητής του νοσοκομείου

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος έκανε παρέμβαση σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει και την υποστελέχωση του νοσοκομείου.

«Ζήτησα να κάνω μία παρέμβαση γιατί το πρόβλημα δεν είναι τώρα είναι διαχρονικό,. Η υποστελέχωση του νοσοκομείου δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο, εμείς έχουμε κάνει έως τώρα τουλάχιστον 4 προκηρύξεις για παθολόγο, οι οποίες κατέστησαν άγονες.

»Πάλι χθες προκηρύχθηκε θέση και αυτή θα είναι άγονη. Ο λόγος που δεν έρχονται οι γιατροί είναι πολλοί και όχι μόνο οικονομικοί. Ο δήμος μας επιδοτεί με 450 ευρώ μηνιαίως τους γιατρούς που έρχονται στην Κω καλύπτοντας τους τη στέγαση.

»Τα επισιτιστικά καταστήματα αποφάσισαν να επιδοτήσουν με 300 ευρώ τους γιατρούς που θα έρθουν στο νησί της Κω. Άρα το θέμα δεν είναι οικονομικό, είναι πολλαπλά τα προβλήματα. Είναι παθογένειες ετών», επεσήμανε σε παρέμβασή του ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Υπουργείο Υγείας: Διευκρινήσεις για το νοσοκομείο Κω μετά την ανάδειξη του προβλήματος υποστελέχωσης στο MEGA

Διαστάσεις πανελλαδικές αρχίζει και λαμβάνει το ζήτημα της σοβαρής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Κω αφού μετά την ανάδειξη του θέματος στην πρωινή εκπομπή « Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας μέσα σε λίγες ώρες εξέδωσε ανακοίνωση με διευκρινήσεις.  

Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας  

Πιο αναλυτικά αναφέρει τα εξής: 

« Στο νοσοκομείο της Κω υπηρετούν 179 εργαζόμενοι εκ των οποίων 35 γιατροί και 79 νοσηλευτές. Ειδικά για την έλλειψη παθολόγων έχει γίνει μετακίνηση από άλλη νοσηλευτική δομή της 2ης ΥΠΕ παθολόγου που καλύπτει τις ανάγκες ενώ έχουν προκηρυχθεί και 2 θέσεις παθολόγων. Στο παρελθόν είχαν προκηρυχθεί εκ νέου οι θέσεις και οι προκηρύξεις είχαν αποβεί άγονες.  

Στο συγκεκριμένο ωστόσο νοσοκομείο υπηρετούν και επτά γενικοί γιατροί, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Παράλληλα ειδικά για το καλοκαίρι έχει γίνει πρόσκληση για γιατρούς με επιπλέον αμοιβή 1.800 ευρώ τον μήνα πέρα του μισθού. Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά μας, με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών των ακριτικών μας νησιών παρέχοντας επιπλέον κίνητρα 1.800 ευρώ σε κάθε γιατρό τον μήνα και 1.200 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή πλέον των μισθών που λαμβάνουν για κάθε μετακίνηση». 

Με «δανεικό» γιατρό 10 μέρες το μήνα λειτουργεί το Νοσοκομείο Κω  

Σωστά το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι έχει μετακινηθεί για να καλύψει ανάγκες αλλά δεν αναφέρει ότι πρόκειται για μερική μετακίνηση λίγων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο της Κω έχει «δανεικό» παθολόγο για περίπου 10 ημέρες το μήνα.  

Τις υπόλοιπες θα πρέπει οι ασθενείς να προσέλθουν με τον ιδιωτικό γιατρό που θα πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. 

Ανάγκη να προκηρυχθούν περισσότερες θέσεις παθολόγων 

Σχετικά με τις προκηρύξεις όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κω ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν οι δύο θέσεις όταν υπάρχουν μηδέν γιατροί. Διότι οι δύο παθολόγοι θα πρέπει να εργάζονται 12 ώρες την ημέρα χωρίς ρεπό.  

Άρα μία ενδεχόμενη λύση θα ήταν να προκηρυχθούν περισσότερες θέσεις για να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες δουλειάς. Μήπως για αυτό το λόγο αποβαίνουν άγονες οι προκηρύξεις;  

Οι 7 γενικοί γιατροί με κάποιους κατά καιρούς να δηλώνουν παραίτηση καθώς και γιατροί άλλων ειδικοτήτων κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς και μάλιστα χωρίς να είναι της ειδικότητας τους.  

Ασθενείς νοσηλεύονται με ιδιωτικούς γιατρούς  

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι όπως μας έχουν καταγγείλει πολλάκις κάτοικοι της Κω, πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να βρουν την υγειά τους και πρέπει να προσέλθουν με τον ιδιωτικό τους γιατρό εάν δεχτεί βέβαια να κοιτάξει τον ασθενή και αν η οικογένεια έχει να πληρώσει.  

Τέλος, ευχόμαστε όλα αυτά τα κίνητρα που κατά καιρούς εξαγγέλλονται να εφαρμόζονται ώστε να στελεχωθεί το νοσοκομείο. Τι θα γίνει όμως εάν πάλι η προκήρυξη κηρυχτεί άγονη; Για πόσο ακόμη θα λειτουργεί το νοσοκομείο της Κω χωρίς παθολόγο; Υπάρχει τελικά και κάποιος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα όταν για πιο σύνθετα ζητήματα κινούνται διαδικασίες fast track;  

Η υγεία στην Κω βρίσκεται στην «εντατική» και πρέπει άμεσα να βρεθεί το φάρμακο για να βγει από την μηχανική υποστήριξη.  

Με πληροφορίες από : MegaTv, Kosnews24.gr. Vimatisko.gr /  Σάντυ Λαδικού