Κυρ. Μητσοτάκης: Ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας (video)

Share

«Ζητώ ισχυρή εντολή από τους πολίτες για σταθερή κυβέρνηση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν θα ήθελε σήμερα μια οριακή κυβέρνηση». Όπως υπογράμμισε, μια ισχυρή αυτοδυναμία αποτελεί προϋπόθεση «για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε».

«Εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα κανάλια. Εμπιστευόμαστε όλα τα στελέχη μας», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι τον γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη την επόμενη ημέρα. «Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε το αποτέλεσμα ήταν μήνυμα ότι πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός», υπογράμμισε.

«Προφανώς σε μία τετραετία όταν εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις ασκούν εξουσία θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη, αλλά διορθώνονται. Επιμείναμε σε διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Πιστεύω και το επιτελικό κράτος λειτούργησε σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί έθετε στόχους και απαιτούσε λογοδοσία», συνέχισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι πολίτες έδωσαν στη ΝΔ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης και τους κάλεσε να επιβραβεύσουν αυτό που έκαναν. «Η ισχυρή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει. Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση», σημείωσε για να προσθέσει πως «κανείς δεν θα ήθελε μια οριακή κυβέρνηση».

«Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να μεταβάλει την επιλογή του μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Μία σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές» είπε και υπογράμμισε πως δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές μόνος του.

«Υπάρχει ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, των 180 βουλευτών, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ ότι πρακτικά είναι ανέφικτος στόχος και δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ τόνισε πως εστιάζει στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και στα θέματα που απασχολούν τους νέους. Είπε ότι η ΝΔ ήταν μπροστά και στη νεολαία στις εκλογές. «Οι νέοι δεν είναι καύσιμη ύλη στη μυλόπετρα του λαϊκισμού. Κάποιοι τους έβλεπαν έτσι», επισήμανε.

Μιλώντας για την εκπαίδευση είπε ότι «το όραμά μου να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα κέντρο εκπαίδευσης με περιφερειακό βεληνεκές» και πως αυτό αρχίζει και γίνεται πράξη.

Ο λόγος του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τι έγινε στις εκλογές του Μαΐου. Εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια εικόνα που δεν υπάρχει. Ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες από την αντιπολίτευση όπως για την ιδιωτικοποίηση του νερού που είναι ανυπόστατη. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να συνεχίσουνε με αυτά που τους οδήγησαν στο 20% κάποιος είχε πει ότι είναι ο ορισμός της παράνοιας», σημείωσε.

«Αυτό που βλέπω από το ΠΑΣΟΚ είναι ένας λόγος που μοιάζει πολύ με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι ηττήθηκε στην κάλπη ήταν η τοξικότητα και η κενότητα, αλλά και η ρηχότητα» παρατήρησε και συνέχισε «ο λόγος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο είναι ξύλινος, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό πίσω από τον λόγο του και κοπιάρει όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ» για να θέσει το ερώτημα στον κ. Ανδρουλάκη: θέλουμε ή δεν θέλουμε σταθερότητα με μια ισχυρή κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου;

«Δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες με τον κ. Ανδρουλάκη. Είχε μια σαφή στρατηγική. Είπε ότι δεν με θέλει με τίποτα για πρωθυπουργό. Και τώρα λέει ότι, και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ, δεν θα συνδράμει. Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες μία πρόταση υπάρχει. Αυτοδύναμη ΝΔ. Αυτό λέει και ο κ. Ανδρουλάκης και αναζητεί τα πρωτεία στην αντιπολίτευση», συνέχισε, ενώ επισήμανε πως δεν τον αφορά τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης.

«Εγώ θέλω να εξηγήσω στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε στην επόμενη ημέρα που δεν ακούστηκε στον ορυμαγδό της τοξικότητας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιεί στελέχη από άλλους χώρους, καθώς και ότι επιβραβεύτηκαν από τους ψηφοφόρους της ΝΔ στελέχη που δεν προέρχονται από την παράταξη.

Τόνισε ότι μια ώριμη δημοκρατία χρειάζεται και μία αξιόπιστη αντιπολίτευση και πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. «Δικό μου μέλημα είναι να ξαναγυρίσω όλη την Ελλάδα. Θα μιλήσω το απόγευμα στο Περιστέρι. Τι έγινε στις λαϊκές συνοικίες; Στήριξαν με πρωτόγνωρα ποσοστά τη ΝΔ. Γιατί το Πέραμα στήριξε τη ΝΔ; Γιατί βάλαμε σε τάξη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη», σημείωσε.

Το όραμα για την επόμενη τετραετία
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν τομείς στους οποίους δεν τα πήγαμε καλά και θα αποτελέσουν τον στόχο μας για την επόμενη 4ετια» και εξήγησε «πως οραματιζόμαστε ένα καινούριο ΕΣΥ».

Για την ακρίβεια διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους πολίτες και επισήμανε πως η εισαγόμενη ακρίβεια αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους: Έκτακτη στήριξη με επιδόματα (μια προσωρινή λύση, όπως είπε), καλύτερος έλεγχος και καλύτεροι μισθοί σε μόνιμη βάση μέσω της βελτίωσης του εισοδήματος.

Δεν κόψαμε οριζόντια φόρους όπως μας ενθάρρυνε η αντιπολίτευση και σήμερα μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα ότι η ακρίβεια είναι εδώ, αλλά τα δύσκολα είναι πίσω μας. Έχουμε μπει σε καθοδική πορεία στον πληθωρισμό για να προσθέσει ότι «θα στηρίζουμε την κοινωνία από το πλεόνασμα της ανάπτυξης», προβλέποντας πως θα καλυτερέψει και το επίπεδο τραπεζικών δανείων με την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας.

Χαρακτήρισε πρόκληση τα θέματα του bullying, της παραβατικότητας και της ψυχικής υγείας των νέων, ενώ αναφέρθηκε στα ειδικά προγράμματα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για την πρόσβαση σε φτηνά σπίτια, όπως και για την επέκταση του ολοήμερου σχολείου, τις νταντάδες της γειτονιάς, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.α.

Για τη νίκη του Τ. Ερντογάν είπε ότι θα τον καλέσει σήμερα να τον συγχαρεί και να εκφράσει την ευχή του, η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχει συνέχεια.

«Δεν έχω αυταπάτες. Σε κάθε περίπτωση εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευθεί και εκπροσωπήσω τη χώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Είναι πραγματικά σημαντικό ότι για πολλούς μήνες είχαμε μειωμένη δραστηριότητα στο Αιγαίο. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές. Θα είναι και ευκαιρία να θέσω το πλαίσιο. Έχουμε μια διαφορά, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε πως αύριο θα πάει στην Κρήτη. «Είναι ευκαιρία να ευχαριστήσω τους συντοπίτες μου για αυτό που έγινε και να τους ζητήσω να πάμε ακόμα καλύτερα στις εκλογές», και συνέχισε: «Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για να αντέξεις την προεκλογική περίοδο. Δεν πίνεις και δεν τρως».

Ακολούθως γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί και στο Άγιο Όρος την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενώ για τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου είπε ότι ήταν αυτονόητη. «Οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια. Η εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση», συμπλήρωσε. / liberal

BINTEO