Κυριακίδου: Κάθε δόση εμβολίου μετράει – Να γίνονται γρηγορότερα οι παραδόσεις

Share

Την ικανοποίησή της για την έγκριση του εργοστασίου της Halix (για την AstraZeneca) στην Ολλανδία και στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας (για τις Pfizer/ΒioNtech) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου. 

«Μόλις τα δεδομένα συμπληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο EMA προχώρησε σε ταχεία διαδικασία για να εξασφαλίσει την ταχύτερη δυνατή έγκριση» τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Προσέθεσε ότι η ΕΕ αναμένει «ότι τα εμβόλια που παράγονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα παραδοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της συμβατικής υποχρέωσης και δέσμευσης που έχει αναλάβει η AstraZeneca προς τους Ευρωπαίους πολίτες».

«Μερικά από τα κράτη μέλη μας έχουν πληγεί σοβαρά από την απογοητευτική μείωση των χορηγήσεων εμβολίων της AstraZeneca. Οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού βασίζονταν στις παραδόσεις που είχαμε συμφωνήσει με όλες τις εταιρείες για την προστασία των πολιτών τους» σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος υπογραμμίζοντας ότι «αν πραγματοποιούνταν οι παραδόσεις από την AstraZeneca, τα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ θα μπορούσαν να ήταν σχεδόν διπλάσια. Κάθε μέρα μετράει, κάθε δόση εμβολίου μετράει και οι παραδόσεις πρέπει να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Παράλληλα, η Στέλλα Κυριακίδου τονίζει ότι «με τη σημερινή έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των εγκαταστάσεων των BioNTech-Pfizer στο Mάρμπουργκ, προσθέτουμε σημαντικές παραγωγικές ικανότητες στις αλυσίδες εφοδιασμού μας για να επιτρέψουμε τις αναμενόμενες επιταχύνσεις της παραγωγής και τις παραδόσεις του πρόσθετου συμβολαίου που έχει συναφθεί με τις Pfizer/ΒioNtech».

«Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού μας και την ενίσχυση της παραγωγικής μας ικανότητας, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη» καταλήγει η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ.