Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίνει «φύλλα πορείας» σε υπουργούς για τις ευρωεκλογές – Αναλαμβάνουν την ευθύνη περιφερειών

Share

 

Σε πλήρη εκλογική διάταξη βρίσκονται το Μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συστηματοποιεί τις στοχευμένες του επισκέψεις εντός και εκτός Αττικής, ενώ προοδευτικά θα μπαίνουν στο παιχνίδι όλα τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, υπουργοί και βουλευτές. Άλλωστε και από την τελευταία του περιοδεία στον Άγιο Δημήτριο, ο κ. Μητσοτάκης ξόρκισε τη χαλαρότητα και επεσήμανε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πάρουν αψήφιστα την κάλπη της 9ης Ιουνίου. 

Σε μια μάχη με εθνικά χαρακτηριστικά, συνεπώς, κανείς δεν μένει εκτός μάχης. Ήδη, την Παρασκευή συνεδρίασε τη επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αμερικάνου strategist Σταν Γκρίνμπεργκ. Και σήμερα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει με τις εξορμήσεις, πηγαίνοντας μετά τον «πρωινό καφέ» στον Ρέντη, προκειμένου να επισκεφθεί τη Λαχαναγορά.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς στα γραφεία της ΝΔ, καθώς πρόκειται να τους αναθέσει την ευθύνη περιφερειών στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Οι υπουργοί θα κληθούν να κάνουν περιοδείες, μόνοι ή και με κλιμάκια, ενώ θα λειτουργούν και ως «σύνδεσμοι» με το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα φύλλα πορείας
Με βάση τις πληροφορίες του protothema.gr, 12 υπουργοί επιστρατεύονται στην εκλογική μάχη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα έχει την ευθύνη της Κεντρικής Μακεδονίας, για λόγους απολύτως προφανείς. Υπεύθυνος για τη Δυτική Μακεδονία θα είναι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ήδη από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε τις επαφές του, ενώ για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη προορίζεται ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη Θεσσαλία θα επιστρατευθεί ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στην Ήπειρο ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, στη Στερεά Ελλάδα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στην Πελοπόννησο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και στη Δυτική Ελλάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Στα νησιά, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αναμένεται να αναλάβει τα νησιά του Αιγαίου, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τα Ιόνια Νησιά και ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στην Κρήτη θα βρεθεί ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ανοιχτό είναι τι θα συμβεί με την Αττική, όπου δεν έχει οριστεί «Αττικάρχης», καθώς η λογική είναι να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση από μέρους του κόμματος. Υπάρχει, πάντως, σενάριο να γίνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους ορισμούς από τον κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, όπως το έθετε στο protothema.gr αρμόδια γαλάζια πηγή, «όλοι θα πρέπει να βρέξουμε τα πόδια μας σε μια τόσο σημαντική εκλογική μάχη».

Η πρόσκληση σε βουλευτές
Πέρα από τους υπουργούς, πάντως, στο παιχνίδι θα μπουν και οι βουλευτές του κόμματος που θα στελεχώσουν τα «γαλάζια» κλιμάκια, τα οποία αναμένεται να «σαρώσουν» όλους τους νομούς της χώρας, ειδικά τον Μάιο. Εν προκειμένω, σήμερα το απόγευμα θα βρεθούν στο Μαξίμου οι βουλευτές των νομών του Αιγαίου και του Ιουνίου που δεν είναι υπουργοί, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν κληθεί οι βουλευτές της ΝΔ από τους νομούς της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, προκειμένου να γίνει συζήτηση για τις προεκλογικές τους κινήσεις. Αντίστοιχη πρόσκληση αναμένεται το επόμενο διάστημα να λάβουν και βουλευτές από άλλες περιφέρειες, καθώς στόχος της ΝΔ είναι η πλήρης κινητοποίηση του κομματικού οργανισμού το επόμενο διάστημα. Σε μια χαλαρή κάλπη, όπως είναι οι ευρωεκλογές, άλλωστε, ιδίως εφόσον δεν συνδυάζονται με αυτοδιοικητικές εκλογές όπως το 2014 και το 2019, τα κόμματα που μπορούν να κάνουν αποτελεσματική κινητοποίηση έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. / protothema