News&

La Croix: Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι σε δύσκολη θέση – Στην 70η θέση για την ελευθερία του Τύπου!

Share

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου ηγείται μιας διερευνητικής αποστολής έως τις 15 Δεκεμβρίου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο, το αδίκημα των «ψευδών ειδήσεων» τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια. 

«Μια διάταξη που θυμίζει χούντα των συνταγματαρχών», δηλώνει η ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών στην Αθήνα).

Το πρώτο σωματείο μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει ανεπιτυχή εκστρατεία αυτό το φθινόπωρο κατά της τροποποίησης των «ψευδών ειδήσεων» στον νέο ποινικό κώδικα που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις 11 Νοεμβρίου.

Στο εξής, η διάδοση ψευδών ειδήσεων «που προκαλούν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες» ή που θα μπορούσαν «να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην εθνική οικονομία, τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας ή τη δημόσια υγεία» τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια.

Η χούντα το 1969 εισήγαγε αυτή την έννοια των ψεύτικων ειδήσεων που πιθανόν να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, υπενθύμισε με αγανάκτηση η ένωση των ΜΜΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Αυτό το άρθρο είναι τόσο γενικό που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε θέμα», καταγγέλλει η Eva Cossé, επικεφαλής της ΜΚΟ Human Rights Watch στην Ελλάδα. «Η διερεύνηση και η ομιλία για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για τη διαχείριση της πανδημίας είτε για τη μεταναστευτική πολιτική, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε φυλάκιση», είπε. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) από την πλευρά τους ζήτησαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την 1η Δεκεμβρίου «να καταγγείλουν έντονα τον νέο ποινικό κώδικα» και «να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να τον αναθεωρήσει».

Διολισθαίνει η έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
Αυτή η ποινική μεταρρύθμιση λαμβάνει χώρα σε ένα ιδιαίτερα επιζήμιο πλαίσιο στην Ελλάδα. Εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η έρευνα δεν έχει προχωρήσει. Δολοφονήθηκε το μεσημέρι έξω από το σπίτι του στην Αθήνα στις 9 Απριλίου, αυτός ο ειδικός σε εγκληματικές υποθέσεις ερευνούσε τη μαφία και τα σκάνδαλα που έπλητταν μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel, η οποία ζει 40 χρόνια στην Ελλάδα, ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι, φοβούμενη για την ασφάλειά της, θα εγκαταλείψει τη χώρα κατόπιν συμβουλής της πρεσβείας της. Αφού ρώτησε έντονα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 9 Νοεμβρίου, τον αρχηγό της κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη εάν σκόπευε να «πάψει να λέει ψέματα» για τις καταγγελίες για επαναπροώθηση μεταναστών στη θάλασσα, ο τελευταίος, έξαλλος, απάντησε ότι «δεν είχε δικαίωμα να έλα να τον προσβάλεις.

Συντετριμμένη από μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης, κατηγορούμενη ως φιλοτουρκική πράκτορας και ακόμη και επίθεση στο δρόμο, η Ingeborg Beugel δεν μπορεί πλέον να φύγει μόνη της από το σπίτι της. «Έχω δύο μηνύσεις εναντίον μου. Οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και ανησυχούν, οι ΜΚΟ και οι εργαζόμενοι στον ανθρωπισμό εκφοβίζονται, δαιμονοποιούνται, ποινικοποιούνται. Ο μόνος στόχος είναι να τρομάξει τους ανθρώπους», κατακεραύνωσε, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.

Καταγγελίες για κατασκοπεία
Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 14 Νοεμβρίου, η εφημερίδα Efsyn δημοσίευσε έγγραφα που αποκάλυπταν ότι ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, και πιθανώς άλλοι δημοσιογράφοι από τα ερευνητικά μέσα Solomon, που εργάζονται ειδικά για τους μετανάστες, κατασκοπεύονταν από την κυβέρνηση της ΕΥΠ.

Οι αρνήσεις της κυβέρνησης δεν έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες των διεθνών οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου που συγκεντρώθηκαν στον μηχανισμό Ταχείας Αντίδρασης για την Ελευθερία των Μέσων Ευρωπαϊκής Ένωσης (MFRR) που είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των παραβιάσεων της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Το MFRR αποφάσισε να ξεκινήσει μια διερευνητική αποστολή κατά το πρώτο εξάμηνο του Δεκεμβρίου στην Ελλάδα για να «αξιολογήσει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

«Η Ελλάδα παίρνει τον δρόμο της Ουγγαρίας»
«Η Ελλάδα οδεύει προς την Ουγγαρία», ανησυχεί η Εύα Κοσέ. Η RSF έκανε μια ζοφερή αξιολόγηση την περασμένη άνοιξη για την επιθυμία της Συντηρητικής κυβέρνησης να «ελέγχει αυστηρά τη διάδοση των πληροφοριών», αναφέροντας μια σειρά από μελανά σημεία. Μεταξύ αυτών, λογοκριμένα ρεπορτάζ στο δημόσιο κανάλι που εποπτεύεται από υφυπουργό στον πρωθυπουργό. Αλλά και τα ΜΜΕ, επειδή θεωρούνται πολύ επικριτικά, στερούνται χρηματοδότησης για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Covid, αναφορές σε νοσοκομεία που γίνονται μόνο με την άδεια της κυβέρνησης κ.λπ.

Στην τελευταία κατάταξη της RSF για την ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα έπεσε κατά πέντε μονάδες και βρίσκεται τώρα στην 70η θέση. Για το έτος 2021, annus horribilis όσο για την ελευθερία της έκφρασης, η εγκατάλειψή του θα είναι χειρότερη. / LA CROIX 

Exit mobile version