ΛΕΡΟΣ: «Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και για λόγους δημόσιου υγειονομικού συμφέροντος» αναβλήθηκαν τα μαζικά rapid test

Share

Αναστάτωση επικρατεί από το πρωί στη Λέρο, μετά την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής ότι ο υπεύθυνος του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, ιατρός πνευμονολόγος κ. Φούρναρης Εμμανουήλ, για ανεξήγητους λόγους, όπως λέει η ανακοίνωση, ανέβαλε επ΄ αόριστον τους προγραμματισμένους ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στις περιοχές Πλατάνου, Ξηροκάμπου και Καμάρας.

 Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση, ο δήμαρχος μιλά για τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που απαιτείται από όλους λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και δηλώνει ξεκάθαρα ότι για ορισμένους δεν είναι επιθυμητή η αρωγή του δήμου στην οργάνωση των υγειονομικών ελέγχων.

Επίσημη γραπτή ανακοίνωση-απάντηση δεν έχει έλθει μέχρι στιγμής στα χέρια μας από τον υπεύθυνο του ΕΟΔΥ , ωστόσο νωρίς το απόγευμα σήμερα, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Θ. – Γ. Ν. – ΚΥ. Λέρου Τάσος Τσαχουργιανίδης, ενημερώνει ότι ήταν γνωστό από χθες βράδυ ότι το κλιμάκιο θα ανέβαλε για λίγες ημέρες την μαζική λήψη δειγμάτων από συγκεκριμένες περιοχές, λόγω αυξημένων κρουσμάτων και θα προχωρούσαν σε στοχευμένους ελέγχους-ιχνηλατήσεις στις περιοχές αυτές ώστε να προλάβουν να περιορίσουν την περαιτέρω διασπορά του ιού.

Ο κ. Τσαχουργιανίδης μάλιστα, ζητά να αφήσουν τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους λέγοντας: “Έκαστος εφ΄ω ετάχθη”. Πολιτικά παιχνίδια σε αυτή την δύσκολη στιγμή δεν χωρούν από κανένα. Με επόμενη ανάρτησή του στη συνέχεια ο ίδιος, ενημέρωσε επίσημα για τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων από τις 11 Μαρτίου 2021 μέχρι και σήμερα, που ανέρχονται στα 119.

Παρακάτω παραθέτουμε το ΔΤ της δημοτικής αρχής και τα κείμενα από τις αναρτήσεις του εκπροσώπου των εργαζομένων. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Γεγονός είναι πάντως ότι η Λέρος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς, με περιοριστικά μέτρα η ισχύς των οποίων παρατάθηκε μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΤΟΥ Δ.ΛΕΡΟΥ
Από τον Δήμο Λέρου ανακοινώνεται ότι μετά από σχετική προφορική εντολή του Ιατρού κ. Φούρναρη ο οποίος είναι υπεύθυνος για το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Λέρο, και παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Δήμου Λέρου εκδόθηκε κατόπιν συνεννόησης με τον ίδιο, για ανεξήγητους λόγους που ουδείς αντιλαμβάνεται, αναβάλλονται επ’ αόριστον οι προγραμματισμένοι έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) στις περιοχές Πλατάνου, Ξηροκάμπου και Καμάρας.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή Λέρου αδυνατούν να αντιληφθούν το λόγο για τον οποίο ορισμένοι δεν επιθυμούν την σωστή ενημέρωση των πολιτών και οργάνωση των υγειονομικών ελέγχων με την αρωγή του Δήμου, ενώ προκαλεί εντύπωση η αναβολή των προγραμματισμένων ελέγχων, παρά τη συνεννόηση που είχε προηγηθεί.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, και για το λόγο αυτό θέτουμε στη διάθεση του τοπικού κλιμακίου ΕΟΔΥ τα χίλια (1000) test που έχει προμηθευτεί ο Δήμος μας, καθώς και τις κτιριακές εγκαταστάσεις στο χώρο του ΔΟΠΑΙΣΑΠ στο Λακκί, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

O T.ΤΣΑΧΟΥΡΓΙΑΝΙΔΗΣ 
Σε αναρτήσεις του, στα social media ​κ. Τσαχουργιανίδης αναφέρει:
Μετά τον μεγάλο θόρυβο που έγινε σήμερα σχετικά με το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που είναι ανεξάρτητο όργανο από το Νοσοκομείο και όλες τις άλλες αρχές….. θα ήθελα να ενημερώσω ότι από χθες το βράδυ αυτοί που έπρεπε να γνωρίζουν, γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο κλιμάκιο θα ανέβαλε για λίγες ημέρες την μαζική λήψη δειγμάτων από συγκεκριμένες περιοχές, που υπολόγιζαν λόγω αυξημένων κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σημεία και θα έπρεπε για λόγους Δημοσίου και Υγειονομικού Συμφέροντος να κάνουν στοχευμένες λήψεις ώστε να προλάβουν και να σταματήσουν όσο γίνεται ποιο γρήγορα την εξάπλωση του Covid-19.

Ας σταματήσουμε λοιπόν οι μη έχοντες γνώση του αντικειμένου να γινόμαστε λοιμοξοιολόγοι, ιατροί, νοσηλευτές και παντογνώστες. Ας αφήσουμε τον καθένα να κάνει την δουλειά για την οποία έχει ταχθεί να κάνει. Το έχω ξαναπεί αλλά μερικοί δεν θέλουν (όχι δεν μπορούν): “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”. Πολιτικά παιχνίδια σε αυτή την δύσκολη στιγμή δεν χωρούν από κανένα.

Θα ήθελα μέσα από αυτή μου την ανάρτηση να σας ανακοινώσω ΕΠΙΣΗΜΑ τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων από της 11 Μαρτίου 2021 μέχρι και σήμερα .
Ιχνιλατίσιμα και επιβεβαιωμένα από το Νοσοκομείο μας : 51. (ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2020 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 71).
Ιχνιλατίσιμα και επιβεβαιωμένα από τον ΕΟΔΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ : 57 .
Ιχνιλατίσιμα και επιβεβαιωμένα από το ΚΟΜΥ ΛΕΡΟΥ : 11 .
Σύνολο κρουσμάτων : 119 .

Από το σύνολο των κρουσμάτων κάποια έχουν ιαθεί αλλά αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις είναι άλλοι για τον αριθμό.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω το σύνολο των αριθμών των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο μας από τον Μάϊο του 2020 μέχρι και σήμερα.
1.RAPID TEST : 1020 .
2.ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ : 567 .
3.ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΕΚΕΑ : 973 .
ΣΥΝΟΛΟ ΤΕΣΤ : 2560

ΩΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ . ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΥ ΛΕΡΟΥ

ΤΣΑΧΟΥΡΓΙΑΝΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ.ΛΕΡΟΥ