Ένα εντελώς διαφορετικό περιβαλλοντικό τοπίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά το διαχρονικό πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων και αυτό οφείλεται στην αποτελεσματική λειτουργία του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, οι επιδόσεις του οποίου δικαιώνουν απόλυτα την απόφαση της κυβέρνησης για την ίδρυσή του το 2020.
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας στον RV και τη Ρένα Παυλάκη, είπε ότι με την δρομολόγηση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων διαχείρισης αποβλήτων στα νησιά από τον ΦοΔΣΑ, καθώς και με το πρόγραμμα ανακύκλωσης των νησιών, μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αιγαίου θα έχει πετύχει στόχο ταφής απορριμμάτων κάτω από το 10%.
Ειδικότερα, ο κ. Γραφάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε:
«Η κατάσταση ήταν πριν από κάποια χρόνια εξαιρετικά κακή και αποτυπώνεται από τους πολλές παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν στα νησιά και βεβαίως από τη σχεδόν καθολική ταφή των αποβλήτων. Σήμερα έχουμε μια διαφορετική εικόνα. Εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί ο ισχυρότατος ΦοΔΣΑ του Νοτίου Αιγαίου. Ήταν ένα στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο το κερδίσαμε μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον Γιώργο Χατζημάρκο, τον οποίο είμαι υποχρεωμένος να τον ευχαριστήσω για όλη αυτή τη βοήθεια που έχει δώσει. Η επιλογή της κυβέρνησης να συστήσει τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου δικαιώθηκε απόλυτα.
Δεν μπορώ παρά να είμαι πολύ ικανοποιημένος. Τολμήσαμε και, αν θέλετε, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα με την έννοια ότι αν δεν πήγαινε καλά αυτή η εισήγηση θα είχαμε μία σειρά από προβλήματα. Τώρα όμως φαίνεται ότι όλα έχουν πάει καλά και σας προβλέπω ξεκάθαρα ότι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αιγαίου θα έχει πετύχει στόχο ταφής απορριμμάτων κάτω από το 10%. Μέχρι τότε θα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις και θα έχει δουλέψει και το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζουμε για την ανακύκλωση στα νησιά».
Ερωτηθείς αν η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Νότιο Αιγαίο όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, ο κ. Γραφάκος απάντησε:
«Με την Κομισιόν έχουμε ταύτιση απόψεων στα περισσότερα ζητήματα, συντριπτικά. Ένα από αυτά είναι ότι πρέπει να έχουμε ισχυρούς φορείς διαχείρισης, αποβλήτων στη χώρα. Το νόημα λοιπόν που εξέπεμψε η χώρα μας δημιουργώντας τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο και το αποτέλεσμά τους, δικαίωσε απόλυτα και τις εκτιμήσεις τις οποίες έκανε η Κομισιόν και βεβαίως τη δική μας πολιτική».
Για το ζήτημα της άρνησης του Δήμου Κω να δεχθεί τα απορρίμματα της Καλύμνου, παρότι ο Δήμαρχος Κω ως μέλος της προηγούμενης διοίκησης του ΦοΔΣΑ και της Γενικής του Συνέλευσης, ψήφισε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι είναι υποχρεωτική δια του νόμου η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) καθώς και στο πλαίσιο του άρθρου 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί παραβίασης υποχρεώσεων σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων.
«Κάποιες τοπικές κοινωνίες και αιρετοί, εάν δεν έχουν πλήρη ενημέρωση έχουνε μια αντίσταση σε όλα αυτά, μια δυσκολία αποδοχής. Όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και θα συνεργαστούμε με τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ούτως ώστε ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΔΣΑ) να υλοποιηθεί.Δεν είναι το τέλος του κόσμου αυτό το οποίο δρομολογεί ο ΦοΔΣΑ για την μεταβατική περίοδο μέχρι να γίνει η μονάδα. Ούτως ή άλλως σε μόνιμη βάση τα υπολείμματα της μονάδας της Καλύμνου, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που ενέκρινε τον ΠΕΣΔΕ, θα πηγαίνουν στην Κω. Για το μέσο διάστημα, για 6000 τόνους το χρόνο, δεν νομίζω ότι θα γίνει και τίποτε το ιδιαίτερο σε κάθε περίπτωση όμως εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε» είπε, προσθέτοντας ότι έχει ήδη υπογράψει την θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω.
Όσον αφορά το επιτυχημένο πρόγραμμα μηδενικών αποβλήτων της Τήλου “Just Go Zero” ο κ. Γραφάκος είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά την εφαρμογή του στα μικρά νησιά μέχρι 1000 κατοίκους, στο πλαίσιο του νέου νόμου 5151/2024.
«Θα εξασφαλίσουμε και τη σχετική χρηματοδότηση. Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε κάτι συγκεκριμένο. Εκείνο όμως το οποίο είμαστε σε θέση να πούμε είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία τέτοια λύση. Για αυτό άλλωστε και θεσμοθετήσαμε αυτή τη δυνατότητα στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Γραφάκος. / Πηγή: realvoice
Έχω δώσει από τον Σεπτέμβριο την έγκριση για τη μεταφορά των απορριμμάτων από την Κάλυμνο στην Κω
Η απόφαση για την θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω, έχει εγκριθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλη Γραφάκο, όπως ο ίδιος δήλωσε στον RV, ερωτηθείς για την αρνητική στάση του Δήμου Κω επί του θέματος, παρότι ο Δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Νικηταράς έδωσε την ψήφο του, ως μέλος του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για το Νότιο Αιγαίο, στην βάση του οποίου ελήφθη, δεσμευτικά, και η σχετική απόφαση.
Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι ο ΠΕΣΔΑ, ο οποίος προβλέπει τη θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από την Κάλυμνο στη Κω και μάλιστα σε μόνιμη βάση των υπολειμμάτων της μονάδας που θα κατασκευαστεί στην Κάλυμνο, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ, ο οποίος είναι δια νόμου υποχρεωμένος να υλοποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ είναι υποχρεωτική, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) καθώς και στο πλαίσιο του άρθρου 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί παραβίασης υποχρεώσεων σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων. Για τον λόγο αυτό υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ ΦοΔΣΑ και Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ και η Κομισιόν παρακολουθεί επισταμένως την πορεία υλοποίησής του.
Ειδικότερα, ο κ. Γραφάκος δήλωσε:
«Κάποιες τοπικές κοινωνίες και αιρετοί, εάν δεν έχουν πλήρη ενημέρωση έχουν μια αντίσταση σε όλα αυτά, μια δυσκολία αποδοχής. Όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και θα συνεργαστούμε με τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ούτως ώστε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΔΣΑ) να υλοποιηθεί. Δεν είναι το τέλος του κόσμου αυτό το οποίο δρομολογεί ο ΦοΔΣΑ για την μεταβατική περίοδο μέχρι να γίνει η μονάδα. Ούτως ή άλλως σε μόνιμη βάση τα υπολείμματα της μονάδας της Καλύμνου, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που ενέκρινε τον ΠΕΣΔΑ, θα πηγαίνουν στην Κω. Για το μεσοδιάστημα, για 6000 τόνους το χρόνο, δεν νομίζω ότι θα γίνει και τίποτε το ιδιαίτερο.
Ερωτηθείς αν η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Νότιο Αιγαίο όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, ο κ. Γραφάκος απάντησε:
«Με την Κομισιόν έχουμε ταύτιση απόψεων στα περισσότερα ζητήματα, συντριπτικά. Ένα από αυτά είναι ότι πρέπει να έχουμε ισχυρούς φορείς διαχείρισης, αποβλήτων στη χώρα. Το μήνυμα λοιπόν που εξέπεμψε η χώρα μας δημιουργώντας τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο και το αποτέλεσμά τους, δικαίωσε απόλυτα και τις εκτιμήσεις τις οποίες έκανε η Κομισιόν και βεβαίως τη δική μας πολιτική».
Ο κ. Γραφάκος δήλωσε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα λειτουργία του ΦοΔΣΑ, ο οποίος μέρα με τη μέρα διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, μια νέα πραγματικότητα, όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτων στα νησιά.
«Η κατάσταση ήταν πριν από κάποια χρόνια εξαιρετικά κακή και αποτυπώνεται από τους πολλές παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν στα νησιά και βεβαίως από τη σχεδόν καθολική ταφή των αποβλήτων» ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουμε μια διαφορετική εικόνα. Εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί ο ισχυρότατος ΦοΔΣΑ του Νοτίου Αιγαίου. Ήταν ένα στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο το κερδίσαμε μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον Γιώργο Χατζημάρκο, τον οποίο είμαι υποχρεωμένος να τον ευχαριστήσω για όλη αυτή τη βοήθεια που έχει δώσει. Η επιλογή της κυβέρνησης να συστήσει τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου δικαιώθηκε απόλυτα.
Δεν μπορώ παρά να είμαι πολύ ικανοποιημένος. Τολμήσαμε και, αν θέλετε, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα με την έννοια ότι αν δεν πήγαινε καλά αυτή η εισήγηση θα είχαμε μία σειρά από προβλήματα. Τώρα όμως φαίνεται ότι όλα έχουν πάει καλά και σας προβλέπω ξεκάθαρα ότι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αιγαίου θα έχει πετύχει στόχο ταφής απορριμμάτων κάτω από το 10%. Μέχρι τότε θα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις και θα έχει δουλέψει και το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζουμε για την ανακύκλωση στα νησιά».
Ρ.Π.