News&

Μ.Κόνσολας στο news-politics: Το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού αποτελεί κοινή υπόθεση όλων μας

Share

Συνέντευξη στην Ειρήνη Χαλκίτη για το NEWS-POLITICS.COM

Του Μάνου Κόνσολα Βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

-Το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού αποτελεί κοινή υπόθεση όλων μας, δεν είναι ζήτημα της κυβέρνησης, είναι υπόθεση κάθε πολίτη ξεχωριστά

-O πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει εκλογές. Η χώρα έχει ανάγκη τη συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα μας επαναφέρουν σε ισχυρούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης μετά την πανδημία.

-Δεν υπάρχουν νησιά δύο ταχυτήτων, η νησιωτικότητα έχει ενιαία και αδιαίρετα χαρακτηριστικά για όλα τα νησιά μας

-Η άρνηση του δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες, συνιστά άρνηση του οικουμενικού χαρακτήρα του ελληνισμού.

Το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού αποτελεί κοινή υπόθεση όλων μας, δεν είναι ζήτημα της κυβέρνησης, είναι υπόθεση κάθε πολίτη ξεχωριστά δηλώνει ο ειδήμων σε θέματα τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι από αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες, αντίθετα, πιστεύει  στον ορθό λόγο, στη δύναμη της πειθούς, στη συνειδητοποίηση όλων ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης και προστασίας της υγείας μας. Έτσι μόνο θα φτιάξουμε ένα brand ασφαλούς τουριστικού προορισμού και κάθε επισκέπτης που έρχεται στη χώρα μας θα έχει υψηλή αίσθηση ασφάλειας, τονίζει.

Επίσης, δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει εκλογές και η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο κι έχει την στήριξη και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Η χώρα έχει ανάγκη μία συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα μας επαναφέρουν σε ισχυρούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης μετά την πανδημία, προσθέτει.

Ο Βουλευτής, αναφερόμενος στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που καταργήθηκαν το 2015, δηλώνει ότι στη δική του αντίληψη και λογική αλλά και του Πρωθυπουργού δεν υπάρχουν νησιά δύο ταχυτήτων, η νησιωτικότητα έχει ενιαία και αδιαίρετα χαρακτηριστικά για όλα τα νησιά μας και ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής σχεδιάζει συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα απαντήθηκαν από τον βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ , Μάνο Κόνσολα στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και η αντιπολίτευση διατείνεται ότι η κυβέρνηση προχωρά “βλέποντας και κάνοντας”, χωρίς σχέδιο για τον τουρισμό. α) Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει πράξει τις ενέργειες εκείνες που πρέπει ώστε οι επισκέπτες που θα έρθουν στη χώρα μας να αισθάνονται ασφαλείς; β) Πόσο σας ανησυχούν οι πιθανές τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις τη θερινή περίοδο όπου θα βρίσκονται αρκετοί επισκέπτες στα νησιά μας;

Κυρία Χαλκίτη, υπάρχουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι  στον τουρισμό με ανάγκες και υποχρεώσεις που περιμένουν να δουλέψουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αυτοακυρωθεί ως τουριστικός προορισμός, επιλέγει να ανοίξει τον τουρισμό με ασφάλεια.

Να σας υπενθυμίσω ότι στις 3 Μαρτίου είχα καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια, μέρος της οποίας έχει ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιείται. Η πρόταση αυτή περιελάμβανε:

-Την προετοιμασία για την άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού.

-Την υποχρέωση διενέργειας μοριακού τεστ 72 ωρών για όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό.

-Τον εμβολιασμό των κατοίκων στα νησιά και στους τουριστικούς προορισμούς αλλά και των εργαζομένων στις μεταφορές και στον τουρισμό.

Όλα αυτά, αποτελούν προϋποθέσεις για να χτιστεί ένα brand ασφαλούς τουριστικού προορισμού, κάθε επισκέπτης που έρχεται στη χώρα μας να έχει υψηλή αίσθηση ασφάλειας. Από εκεί και πέρα, έχουμε φέτος δύο σημαντικά όπλα που μας βοηθούν να ελέγξουμε τα επιδημιολογικά φαινόμενα. Αναφέρομαι στα εμβόλια και στα rapidtest.

Δεν είμαι από αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες, αντίθετα, πιστεύω στον ορθό λόγο, στη δύναμη της πειθούς, στη συνειδητοποίηση όλων ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης και προστασίας της υγείας μας. Το χτίσιμο ανοσίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη αλλά ούτε και με τον εξαναγκασμό του.

Το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού αποτελεί κοινή υπόθεση όλων μας, δεν είναι ζήτημα της κυβέρνησης, είναι υπόθεση κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Πιστεύετε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός;

Πιστεύω πρώτα από όλα στη λογική, στο αίσθημα ευθύνης κάθε πολίτη, κα Χαλκίτη. Αντιλαμβάνομαι ότι η συνωμοσιολογία έχει κάνει μεγάλη ζημιά αλλά υπάρχουν όρια.

Αυτός που δεν εμβολιάζεται και εργάζεται ή έρχεται σε διαρκή επαφή με κόσμο σε ευαίσθητες δομές, όπως τα νοσοκομεία ή τα γηροκομεία, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα.

Θα χρησιμοποιήσω και ένα άλλο παράδειγμα: είναι γνωστό ότι για να ταξιδέψεις σε κάποιες χώρες θα πρέπει να έχεις κάνει μια σειρά εμβολίων για να αντιμετωπίσεις επιδημιολογικά φαινόμενα. Πως λοιπόν κάποιοι αρνούνται αυτή την πραγματικότητα;

Διακινούνται δύο σενάρια το τελευταίο διάστημα για ανασχηματισμό και εκλογές. Πόσο κοντά είμαστε σε πολιτικές εξελίξεις;

Νομίζω ότι αντί να συζητάμε για σενάρια, η συζήτηση που έχει ανάγκη η χώρα είναι η συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα μας επαναφέρουν σε ισχυρούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης μετά την πανδημία. Δεν αποφεύγω να απαντήσω κα. Χαλκίτη στην ερώτησή σας. Θα σας πω ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί επιλογή και αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

Σε ό, τι αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, και εδώ θα παραπέμψω στον Πρωθυπουργό και στην κατηγορηματική δήλωσή του ότι δεν σχεδιάζει εκλογές. Άλλωστε, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, έχει την στήριξη και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά ( Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο, Σάμο) που δέχονται προσφυγικές ροές. Γνωρίζετε ότι εάν αυτό γίνει μόνο για τα πέντε αυτά νησιά οι οικονομίες των υπολοίπων θα καταρρεύσουν, όπως επίσης γνωρίζετε ότι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί μια διεκδίκηση όλων των νησιωτών μας ως δικαίωμα για πάρα πολλά χρόνια, που απεμπολήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι προτίθεστε να κάνετε ως κυβερνητικός βουλευτής Δωδεκανήσου; Θα υπερασπιστείτε τις διεκδικήσεις που ετοιμάζονται από τις τοπικές δημοτικές αρχές και τους νησιώτες;

Στη δική μου αντίληψη και λογική και όπως πιστεύω και του Πρωθυπουργού δεν υπάρχουν νησιά δύο ταχυτήτων. Η νησιωτικότητα έχει ενιαία και αδιαίρετα χαρακτηριστικά για όλα τα νησιά μας.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά καταργήθηκαν το 2015. Έκτοτε, είναι αμφίβολο αν υπήρξε δημοσιονομικό όφελος από αυτή την κίνηση, πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα σε αυτά τα νησιά, αλλά και τα στοιχεία που στηρίζονται σε μία άλλη μεταβλητή: αν μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτές τις περιοχές, αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα δηλωθέντα εισοδήματα (κάτι που επηρεάζει σωρευτικά τα δημόσια έσοδα είτε θετικά είτε αρνητικά).

O ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Αστυπάλαια άνοιξε τη συζήτηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής σχεδιάζω συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος μου είναι να επαναφέρουμε αυτή τη συζήτηση με πειστικά επιχειρήματα, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και το αναπτυξιακό αποτύπωμα των νησιών μας. Άλλωστε, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, στις οποίες έχει δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο μιας συζήτησης, που ήδη έχει ανοίξει στην Ευρώπη, κερδίζει έδαφος το αίτημα να δοθεί το δικαίωμα σε χώρες-μέλη να επιβάλλουν μηδενικούς ή μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα είδη ή υπηρεσίες και αυτό αποτελεί  μια ευκαιρία για να βάλουμε στην ατζέντα των συζητήσεων το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, με ουσιαστικά επιχειρήματα που να συνιστούν τη δική μας νομιμοποιητική βάση.

Ημέρα θλίψης για τους απόδημους μας η ημέρα απόρριψης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων. Πώς σχολιάζεται αυτή την πραγματικά κακή εξέλιξη;

Όπως τόνισα και στην ομιλία μου στη Βουλή, η άρνηση του δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες, συνιστά άρνηση του οικουμενικού χαρακτήρα του ελληνισμού.

Η κυβέρνηση, κα Χαλκίτη, έκανε όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις  για να επιτευχθεί η μέγιστη πλειοψηφία 200 βουλευτών, ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες του εξωτερικού σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες, ανάλογα με τον τόπο που διαμένουν και εργάζονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έθεσε ως όρο να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που  παραβιάζει την αρχή της ισότητας της ψήφου.

Δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο κατηγοριών, η ψήφος όλων μετράει το ίδιο. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.

Πρέπει να δοθεί σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα της ψήφου, χωρίς περιορισμούς. Με δημοκρατικούς όρους και κανόνες, με όρους ισονομίας της ψήφου.

Exit mobile version