Μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απελευθέρωση του Φρέντη Μπελέρη (video)

Share

 

Σκληρή αντιπαράθεση Μανώλη Κεφαλογιάννη με τον Αλβανό υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων Ίγκλι Χασάνι.

Μανώλης Κεφαλογιάννης στο Ε.Κ «Η άδικη και μεθοδευμένη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη  είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι διμερές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.»

Αναλυτικά το βίντεο της παρέμβασης:

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την προεδρία του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, συνεδρίασε η 17η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης -Αλβανίας, παρουσία του Αλβανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ίγκλι Χασάνι. Στην επιτροπή μετέχουν 28 βουλευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αλβανική Βουλή.

Στην παρέμβασή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη που παραμένει προφυλακισμένος και δεν του επιτρέπεται να ορκιστεί, είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι διμερές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Το θέμα του Φρέντη Μπελέρη είναι καταγεγραμμένο στην Έκθεση Προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ.

Με απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιουλίου 2023 έχει τεθεί το πολιτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση και την ορκωμοσία του εκλεγμένου Δήμαρχου Χειμάρρας, καθώς και το θέμα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Ο Φρέντης Μπελέρης, είναι ένας μειονοτικός δήμαρχος, ένας δήμαρχος της αντιπολίτευσης. Που κατηγορείται για δήθεν εξαγορά ψήφων και βρίσκεται στη φυλακή για πάνω από 8 μήνες.

Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι, εάν η απόφαση του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου για την άμεση απελευθέρωση του Φρέντη Μπελέρη και η δυνατότητα ορκωμοσίας του που πρέπει να δοθεί από την αλβανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει και επίσης αν λαμβάνει η κυβέρνηση της Αλβανίας σοβαρά υπόψη την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Που βρίσκεται σήμερα αυτό το θέμα μετά και τις αποκαλύψεις ότι αυτοί οι οποίοι κατήγγειλαν τον Φρέντη Μπελέρη δήλωσαν οι ίδιοι ότι χρηματίστηκαν και πιέστηκαν από όργανα της Αλβανικής Αστυνομίας για να καταδώσουν ψευδώς ότι χρηματίστηκαν από αυτόν».