News&

Μαν. Συντυχάκης: Έργα μπορεί να γίνονται, αλλά όχι με κριτήριο την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών (video)

Share

 

Σκληρή κριτική άσκησε στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές που σημειώθηκαν τόσο στην Ρόδο, όσο και σε άλλα μέρη της χώρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Μαζί του, ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο και Περιφέρεια κ.κ. Τάκης Πότσος και Γιάννης Αγγέλους ενώ παρούσα ήταν και η κα Μαρία Χατζηγιάννη. 

ΒΙΝΤΕΟ

Αναλυτικότερα, είπε τα εξής:

Τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στη Ρόδο από τις βροχοπτώσεις έχουν αιτία και ένοχο:

Είναι η πολιτική που βαφτίζει “κόστος” τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του λαού, όπως είναι και τα αντιπλημμυρικά έργα, και τα θυσιάζει στον βωμό της κερδοφορίας, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες, με βάση τις οποίες τέτοια έργα δεν θεωρούνται “επιλέξιμα”.

Ήταν ακραία τα καιρικά φαινόμενα; Δικαιολογούν τέτοιας έκτασης καταστροφής; Κατά τη γνώμη μας, αν όχι στην ολότητά τους, σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να είχαν αποτραπεί, αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, και όχι να αφήνουν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση το λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων.

Ο άνθρωπος σήμερα με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, με την τεχνολογία που διαθέτει μπορεί να δαμάσει σε μεγάλο βαθμό τη φύση. Όχι να την καταστρέψει αλλά να την αξιοποιήσει, να την κάνει σύμμαχο για την προστασία της ανθρώπινης ζωή, για την ανάπτυξη και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Τα όσα ζούμε, με πλημμύρες, χιονιάδες, με πυρκαγιές, κλ.π. δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας θείας τιμωρίας ούτε γενικά της κλιματικής αλλαγής.

Είναι αποτέλεσμα των ανύπαρκτων υποδομών και δικτύων, η έλλειψη μέτρων πρόληψης και αντιπλημμυρικών έργων.

Παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, οι κάτοικοι συνεχίζουν να υφίστανται τα αποτελέσματα της εγκληματικής αδιαφορίας του κράτους.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις αποποιούνται τις ευθύνες τους, με καμία διάθεση αυτοκριτικής και ανάληψης ευθυνών. Αντιθέτως, ο ένας, πετάει το μπαλάκι των ευθυνών, στον άλλον, επικαλούμενοι τη γνωστή δικαιολογία «παραλάβαμε καμένη γη», καθώς και το νομικό πλαίσιο που διέπει τα όρια των αρμοδιοτήτων τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στη Ρόδο ήρθαν μετά την περσινή Πυρκαγιά ως συνέχεια της ανείπωτης καταστροφής στη Μάντρα της Αττικής – όπου πνίγηκαν 20 άνθρωποι και στο Μάτι της Αττικής όπου κάηκαν 100 ανθρώπινα κορμιά, 100 ψυχές, έπειτα στη Εύβοια, στη Θεσσαλία, τον σεισμό στην Κρήτη, κ.λ.π. Δεν είναι απλή σύμπτωση.

Όπως δεν είναι τυχαίο, αντίστοιχες ή σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό καταστροφές, απώλειες ανθρώπινων ζωών, να συμβαίνουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Κι αυτό γιατί, η συντριβή των λαϊκών αναγκών για το κυνήγι του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, σε λογικές «κόστους – οφέλους » για το κεφάλαιο είναι χαρακτηριστικό όλου του καπιταλιστικού κόσμου, που βάζει στο ζύγι τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων από τη μια και από την άλλη το κόστος ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας του λαού από φυσικές και άλλες καταστροφές, με σύγχρονα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και πρόβλεψης, με υποδομές και σχέδιο πρόληψης και διαχείρισης μιας καταστροφής και πάει λέγοντας.

Ποτέ στην χώρα γενικότερα και ειδικότερα στη Ρόδο δεν υπήρξε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης του νησιού.

Άλλωστε, υπάρχουν εκθέσεις και μελέτες του ΥΠΕΚΑ, όπως η «ΜΕΛΕΤΗ – ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δωδεκανήσου» για τον Κίνδυνο Πλημμύρας και ταυτοποίηση των Περιοχών Υψηλού Κινδύνου, που εφιστούν την προσοχή, σε ενδεχόμενο πλημμυρών με ανυπολόγιστες καταστροφές.

Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, τους πλημμυρικούς κινδύνους, αλλά διαβεβαίωναν με ψευτοέργα, πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι επαρκής.

Οι καταστροφές δεν ήρθαν ως αποτέλεσμα κάποιας απροσεξίας. Ούτε συνιστούν κάποιο τεχνοκρατικό πρόβλημα. Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα διαρκείας των αστικών πολιτικών δυνάμεων και οι κυβερνήσεις διαχρονικά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, η Περιφέρεια Δωδεκανήσου και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν τεράστια ευθύνη.

Η γη και η κατοικία σήμερα είναι εμπορεύματα, τα τεχνικά έργα και οι χρήσεις γης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα το κέρδος. Γι’ αυτό και η ΕΕ δεν εγκρίνει έργα υποδομής για το λαό, ως επιλέξιμα έργα, διότι αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο.

Γι’ αυτό δεν έχουν προχωρήσει η ουσιαστική οριοθέτηση και η προστασία των υδατορεμάτων, ενώ οι μελέτες για τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν στα συρτάρια, με τους αρμόδιους να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αυτό το έγκλημα έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική της Ε.Ε., που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση που καταλήγει – εν έτη 2024 – να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται.

Οι καταστροφικές πλημμύρες, αναδεικνύουν – μεταξύ άλλων – τον άναρχο αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οικιστική αναρχία, αυθαίρετη και πυκνή δόμηση, μπάζωμα δεκάδων – εκατοντάδων ρεμάτων, δραστικό περιορισμό ελεύθερων χώρων. Ανυπαρξία ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα τη ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Έργα μπορεί να γίνονται, αλλά όχι με κριτήριο την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.

Αποδεικνύεται πως η  βιώσιμη ανάπτυξη της ΝΔ και η δίκαιη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη του ξενοδοχειακού και εμπορικού κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, των αναπτυξιακών συνεδρίων που έστηναν τα προηγούμενα χρόνια στο νησί προσπαθώντας να πείσουν τους Ροδίτες ότι θα γεμίσει η Ρόδος από επενδύσεις και χρήμα, ότι θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, ενώ στην πράξη θα εξυπηρετηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Τουναντίον, θα κληθεί να χρυσοπληρώσει για τη χρήση τους, ο λαός.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα. Δεν ήρθε όμως ως θεϊκή τιμωρία. Είναι το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Ποιος λοιπόν θα προστατέψει το κλίμα και τη φύση; Εκείνοι που τα κατέστρεψαν; Μπορεί «ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα» ;

Ο καπιταλισμός, μοναδικό κριτήριο έχει το κέρδος. Απομυζά τον άνθρωπο και καταστρέφει το περιβάλλον. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την όποια κλιματική αλλαγή.

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, οι οποίοι επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στην εργατική τάξη, τη φύση και τελικά στην κοινωνία. Η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η καταλήστευση της εργατικής δύναμης, συνοδεύονται από ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ανταγωνισμούς για την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πολέμους. Φιγουράρει η πράσινη μετάβαση, αλλά μόνο για έργα σχετικά με την επιχειρηματικότητα, την τουριστική ανάπτυξη, την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αεροδρόμια, ημερίδες και σεμινάρια για την κλιματική αλλαγή.

Από τον εντοπισμό των αδιαμφισβήτητων αλλαγών στο κλίμα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε, έως το σημείο να χρησιμοποιείται η κλιματική αλλαγή από τις κυβερνήσεις του σημερινού καπιταλιστικού κόσμου, για να δικαιολογούν την εγκληματική διαχείριση του φαινομένου σε βάρος των λαών, υπάρχει αβυσσαλέο λογικό άλμα.

Επειδή δεν ζούμε στην προϊστορία, ούτε την περίοδο που οι άνθρωποι κατοικούσαν σε πρόχειρες αχυρένιες ή ξύλινες καλύβες. Και τι θα γίνει άραγε όταν η κλιματική αλλαγή κάνει πιο εμφανή την παρουσία της με εντονότερα και συχνότερα «ακραία φαινόμενα»;

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει σχέση με την προτροπή της ΕΕ να μη χρηματοδοτούνται αντιπλημμυρικά έργα γενικά και ιδιαίτερα εκεί που οι συγγενείς των νεκρών και κατεστραμμένων οικονομικά από τις πλημμύρες δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια και πρόσβαση για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει σχέση με την υποχρηματοδότηση του πυροσβεστικού έργου και την έλλειψη σχεδίων προστασίας των κατοίκων περιοχών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Καταστροφικές φωτιές και πλημμύρες είχαμε και πριν αρχίσουν να γίνονται ορατές οι κλιματικές αλλαγές και πάντα δικαιολογία ήταν τα «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι στην Τ-Π Διοίκηση, απαιτούν :

  1. Να κηρυχτούν όλες οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
  2. Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό της κεντρικής κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, με επίταξη και ιδιωτικών μέσων, καθώς και να γίνουν έκτακτες προσλήψεις, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να καθαριστούν κατοικίες, καταστήματα, καλλιέργειες, αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο μεταξύ κατοικημένων περιοχών, αλλά και οι αγροτικοί δρόμοι.
  3. Να αποζημιωθούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 100% οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών για τις ζημίες σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κτηνοτροφικές υποδομές. Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με τη χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος τους, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας.
  4. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος για τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους, που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι), σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν.
  5. Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
  6. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
  7. Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές (επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, γέφυρες) με σύγχρονες προδιαγραφές.
  8. Κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης και της αντιδραστικής δασικής νομοθεσίας που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.
  9. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και αναγκαίο εξοπλισμό της Πυροσβεστικής και όλων των κρατικών δομών πρόληψης, διαχείρισης και πολιτικής προστασίας, δημόσιας υγείας, εκτίμησης και πρόγνωσης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
  10. Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στη Ρόδο, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι της αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις. Να επιταχυνθούν όσα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Να γίνει άμεσα οριοθέτηση των ρεμάτων, διευθέτηση και καθαρισμός τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να κατασκευαστούν δίκτυα όμβριων στις κατοικημένες περιοχές και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο, όπως και δασοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά, έργα.

 

Exit mobile version