Μαρία Χατζηγιάννη στο news-politics.gr: Οι πολίτες να σκεφτούν στην κάλπη την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά

Share

Η κα Μαρία Χατζηγιάννη, είναι περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Π.Ε. Ρόδου, επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου. Στη συνέντευξη που έδωσε στον ιστότοπό μας, αναφέρεται στις θέσεις του ΚΚΕ ενόψει της κάλπης της 21ης Μαϊου καθώς και -όπως δηλώνει- στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας έχουν όλα άμεση σχέση με την πολιτική που ασκείται από το κράτος, η οποία γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκή με κάθε κυβέρνηση. 

-Η χώρα μπήκε στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαϊου 2023. Τι θα πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες στην κάλπη βλέποντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη σημερινή πολιτική σκηνή;

Να σκεφτούν και να βγάλουν συμπεράσματα από την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά.
Ν΄ αναρωτηθεί ο καθένας και καθεμία, γιατί όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμίες ή με κυβερνήσεις συνεργασίας, ξήλωσαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ξεζούμισαν το λαό με φόρους και χαράτσια, του φόρτωσαν μνημόνια για μια ζωή και μετέτρεψαν κάθε κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Ας σκεφτούν, γιατί πρέπει πάλι να πληρώσουν τον λογαριασμό των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πάνε σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκατοντάδες τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου που ψηφίστηκαν και θα ψηφίζονται με την επόμενη κυβέρνηση, για να εκταμιεύονται οι δόσεις.

Να μη διστάσει κανείς και καμιά να πεί μαζί με το ΚΚΕ, ΟΧΙ στα νέα ματωμένα πλεονάσματα, στη φοροληστεία, στις συνθήκες εξουθένωσης που αναγκάζεται να εργάζεται, στην ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, στους πλειστηριασμούς, στην επέλαση των πολυεθνικών (π.χ. UBER) που αποτελειώνουν τους μικροεπαγγελματίες.

Στα νέα πράσινα χαράτσια σε σπίτια , αυτοκίνητα, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που αποφάσισαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην ΕΕ, στο όνομα της «προστασίας» απ’ την κλιματική αλλαγή και της «πράσινης ανάπτυξης».

Να βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις, στη διάλυση της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας.

Να καταδικάσει το γκριζάρισμα του Αιγαίου, τα επικίνδυνα παζάρια της συνεκμετάλλευσης, όπως και την εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ.

Να μη διστάσει να εμπιστευθεί το ΚΚΕ.

Ν’ απορρίψει τα κάλπικα διλήμματα και τις ανέξοδες υποσχέσεις.

Δυνατό ΚΚΕ για να έχει δυνατή αντίσταση ο λαός την επόμενη μέρα.

-Είστε έμπειρο στέλεχος στην πολιτική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιος είναι ο στόχος του κόμματός σας, σε αυτές τις εκλογές για τα Δωδεκάνησα;

Όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ. Θα είναι μια ανάταση και ελπίδα για τον κάθε λαϊκό άνρωπο, που ζει και βασανίζεται από τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων, τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων. Παρ’ όλο που δεν είχαμε εκλεγμένο βουλευτή στα Δωδεκάνησα, οι παρεμβάσεις μας στη Βουλή ανέδειξαν προβλήματα, πίεσαν για λύσεις.

Πόσο μάλλον να είχε βουλευτή το ΚΚΕ στα Δωδεκάνησα. Γιατί όλη τη δύναμη που δίνει ο λαός στο Κόμμα μας εκεί και την βρίσκει. Δεν τη παζαρεύει με ανταλλάγματα, δεν βάζει πλάτη, ούτε γίνεται συνένοχο στην απάνθρωπη πολιτική που εφαρμόζεται. Την καταθέτει στους αγώνες, για να ζήσει ο λαός μας, τα παιδιά μας τη ζωή που μας αξίζει σήμερα.

-Κατά την εκτίμησή σας, ποιο ή ποια σοβαρά ζητήματα στην περιοχή μας, παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς να έχουν δοθεί λύσεις;

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας έχουν όλα άμεση σχέση με την πολιτική που ασκείται από το κράτος, η οποία γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκή με κάθε κυβέρνηση. Δεν είναι βέβαια ούτε και ζήτημα –όπως πλασάρεται- ικανών ή ανίκανων πολιτικών προσώπων, γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα που στηρίζουν και υπηρετούν, αποδεικνύεται ότι είναι εχθρικό για το λαό και «ανίκανο» να λύσει τα προβλήματά του, να καλύψει τις ανάγκες του. Αντίθετα είναι ικανότατο να χρηματοδοτεί με δις ευρώ επιχειρηματικούς ομίλους και να «προστατεύει» με κάθε δυνατό τρόπο τα συμφέροντά τους.

Παράδειγμα ο τομέας της Υγείας και της Πρόνοιας. Σήμερα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση και από την περίοδο της πανδημίας. Σε όλα τα νησιά. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Ρόδου, ανοιχτά με στοιχεία προειδοποιούν πόσο επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση με την υποστελέχωση, τις παραιτήσεις, τα προβλήματα στις υποδομές.

Δεν μπορεί να παίζεται κορώνα-γράμματα η ζωή των ασθενών από τις ελλείψεις και από την άλλη να κομπάζουν για την πολιτική τους στην Υγεία, αυτοί που την απαξίωσαν, την εμπορευματοποίησαν και την οδήγησαν ως εδώ. Μια πολιτική που σπρώχνει τους ασθενείς σε ιδιώτες.

Στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας βλέπουμε την ίδια εικόνα. Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με συμβάσεις λόγω COVID έκλεισαν δύο μήνες απλήρωτοι. Στον «αέρα» όλοι οι συμβασιούχοι, ενώ είναι το 25% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόνοιας «ΆΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», Κολυμπίων, Προστασίας του Παιδιού και Χαραλάμπειου.

Εάν προστεθεί σε όλη αυτή τη κατάσταση και η μόνιμη υποχρηματοδότηση στην Υγεία και την Πρόνοια, τότε το αποτέλεσμα που επιδιώκουν με την πολιτική τους, γίνεται πραγματικότητα. Η διείσδυση του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτές τις κρίσιμες δομές και μπίζνες πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Για όποιον μπορεί να πληρώσει. Τι πιο άθλιο!

Το ΚΚΕ σταθερά αγωνίζεται μέσα και έξω από τη Βουλή για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν.

Απαράδεκτη είναι και η αντιμετώπιση των σχολικών αναγκών των παιδιών στο νησί μας. Εκατοντάδες παιδιά πάνε σε σχολεία-ερείπια, ενώ βλέπουμε να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια πολυτελή πεντάστερα, χτισμένα από τον μόχθο των γονιών των παιδιών που πάνε σ’ αυτά τα σχολεία. Οι υποδομές για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι από ανεπαρκείς μέχρι ανύπαρκτες. Το ίδιο απαξιωμένη είναι και η στελέχωση αυτών των σχολείων με εκπαιδευτικούς και εξειδικευμένο προσωπικό.

Επίσης δεν έχουν όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες εξασφαλισμένη από το κράτος τη μεταφορά τους στα σχολεία, μετατρέποντας το δικαίωμα αυτό σε ατομική ευθύνη των γονιών. Ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα της περιοχής μας είναι η οδική ασφάλεια. Ζούμε καθημερινά Τέμπη με τα τροχαία στη Ρόδο.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός σύγχρονου οδικού δικτύου, που να εξυπηρετεί τις σημερινές και αυξημένες ανάγκες του νησιού, απαιτεί γενναία χρηματοδότηση. Και είναι γνωστό ότι σε έργα υποδομών που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του λαού, δεν κατευθύνονται όσα κονδύλια χρειάζονται. Γιατί δεν αποφέρουν κέρδη. Ελάχιστα έχουν γίνει, όπως συμβαίνει και στην αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία.
Θα ήθελα επίσης ν’ αναφερθώ στα νέα ζευγάρια, που έρχονται αντιμέτωπα με πολλά προβλήματα.

Το πρόβλημα στέγης π.χ. που αφορά και τους εργαζόμενους στο τουρισμό, όπως και τους υπαλλήλους σε δημόσιες υπηρεσίες, που έρχονται στην περιοχή μας να δουλέψουν. Τα ενοίκια είναι στα ύψη. Με ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων της τελευταίας δωδεκαετίας, που έχουν σβήσει από τον χάρτη την ανάγκη της λαϊκής στέγασης, το πρόβλημα οξύνεται. Κι αυτά που εξαγγέλλονται, τα εργαλεία δήθεν στήριξης των νέων ζευγαριών για στέγη, οδηγούν πάλι τους εργαζόμενους στα νύχια των τραπεζών, που θα εισπράττουν τις δόσεις των δανείων και θα απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι νέοι και οι νέες σήμερα δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια, δεκάωρα-δωδεκάωρα, χωρίς ρεπό, χωρίς Κυριακές αργίες, με αποτέλεσμα να στερούνται ως γονείς την ουσιαστική επαφή με τα παιδιά τους. Ειδικά για τις μητέρες η μέρα εξελίσσεται σε καθημερινό Γολγοθά.

Οι συνθήκες αυτές δεν αλλάζουν, αν δεν αλλάξει το σύστημα που τις γεννά και τις αναπαράγει. Χρειάζονται αγώνες για να παίρνουν έστω μια ανάσα σ’ αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό προβλημάτων που τους φορτώνει το σύστημα.

Επίσης έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες των νησιών μας, που με κάθε κυβέρνηση αυτές καθορίζονται όπως συμφέρει τους εφοπλιστές και σε βάρος των νησιωτών. Πολύ μεγάλη είναι και η υποκρισία των κομμάτων που βγαίνουν και διαμαρτύρονται για την ακρίβεια των εισιτηρίων, ενώ πρόσφατα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην ΕΕ με τα νέα «πράσινα» χαράτσια στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Είναι κι αυτά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου υπερμνημονίου που φόρτωσαν στον λαό. Συμπεράσματα για το πως αντιμετωπίζουν τα λαϊκά προβλήματα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ζητούν πάλι τη ψήφο του, μπορεί να βγάλει ο κόσμος σε κάθε του βήμα. Όπως για την ακρίβεια, την ιδιωτικοποίηση του νερού, της καθαριότητας, την καταπάτηση των παραλιών, τους πλειστηριασμούς και πολλά άλλα.

Μόνο που αυτή η αντιδραστική πολιτική, όχι μόνο δεν πρέπει να στηρίζεται με την ψήφο των εργαζομένων, αλλά θέλει γερό ταρακούνημα, θέλει ανατροπές που μόνο ο λαός με ένα δυνατό ΚΚΕ μπορεί να καταφέρει.

-Αν και θεωρούμαστε ότι ζούμε σε μια ευνοούμενη περιοχή, τα προβλήματα των εργαζομένων δεν λένε να βελτιωθούν. Πού το αποδίδετε;

Ναι ζούμε σε μια προνομιούχα περιοχή, αλλά για ποιους; Υπάρχει όντως τεράστιος πλούτος, αλλά ποιοι τον έχουν; Αυτή η «μαγική εικόνα» που παρουσιάζουν κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος και μεγαλοξενοδόχοι είναι πρόκληση πραγματικά για τους εργαζόμενους.

Όσο τα τουριστικά ρεκόρ εκτοξεύονται, τόσο οι συνθήκες δουλειάς γίνονται αφόρητες. Το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου, γι’ αυτό και η «ανάπτυξη» στον καπιταλισμό δεν είναι για «όλους». Δεν είναι ούτε και για τους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες και αγρότες, που τους σφίγγει η θηλειά ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού με όρους που ευνοούνται πάνω απ’ όλα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σ’ αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, που τσακίζει τους πολλούς για να θησαυρίζουν οι λίγοι, όχι μόνο δεν θα καλυτερεύει ζωή των εργαζομένων και όλου του λαού, αλλά θα γίνεται χειρότερη.

Για να βελτιωθεί η ζωή μας, για ν’ αντιστραφεί αυτή η πορεία χρειάζεται αποφασιστικό δυνάμωμα της πάλης του λαού με δυνατό ΚΚΕ.

ΚΚΕ δυνατό και πιο αδύνατα τα κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία και αγωνιστικότητα τα ακόμη πιο δύσκολα που έρχονται.