Με γενόσημα θα εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για τον πολίτη. Καλύτερη η κατάσταση στην επαρχεία

Share

Σοβαρές διαστάσεις φαίνεται να έχει λάβει η παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων και πολλά είναι τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, κυρίως παυσίπονα, αντιβιοτικά, εισπνεόμενα και διάφορα φάρμακα παγκόσμιας ζήτησης λόγω της έξαρσης των ιώσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Εθνικού Οργανισμού φαρμάκων (ΕΟΦ), 156 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη και παρά τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περίπου ενάμισης μήνας για να ομαλοποιηθεί η κάλυψη της ζήτησης.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Η κατάσταση στη χώρα μας φαίνεται να είναι ελεγχόμενη σε σχέση με άλλες χώρες, κυρίως λόγω της ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των ελλείψεων , με τις 42 υπάρχουσες σύγχρονες παραγωγικές μονάδες , οι οποίες παράγουν διαρκώς και πολλές φορές ασύμφορα σκευάσματα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρο Τρύφωνα. Οι ελληνικές εταιρείες παρήγαγαν πάνω από 25 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων σε μηνιαία βάση, με στόχο να καλυφθούν όσο γίνεται περισσότερες, κυρίως εξωνοσοκομειακές ανάγκες, το τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ο ίδιος.

Το ίδιο ελεγχόμενη και ίσως και καλύτερη είναι η κατάσταση στην επαρχεία , όπως προκύπτει μέσα από το ρεπορτάζ μας και  επικοινωνία με αρκετούς από τους φαρμακοποιούς στο νησί της Καλύμνου. Ελλείψεις σε φάρμακα υπάρχουν, μας είπαν, κυρίως παιδικά, αντιπυρετικά, παυσίπονα, φάρμακα για το αναπνευστικό ωστόσο, όπως δηλώνουν, ελλείψεις υπήρχαν πάντα κυρίως τις περιόδους έξαρσης των ιώσεων και την περίοδο του covid. Επίσης τόνισαν ότι αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί είναι ο χρόνος αντικατάστασης ενός φαρμάκου που δεν υπάρχει και που μπορεί να το παραλάβουν σε δυο ημέρες, μπορεί όμως και σε δυο μήνες.

Οι λόγοι που δημιουργούνται αυτές οι ελλείψεις και σύμφωνα με όσα μας είπαν οι φαρμακοποιοί,  φαίνεται να είναι οι παράλληλες εξαγωγές , τις οποίες το κράτος απαγόρευσε απειλώντας ακόμη και με κλείσιμο όσες φαρμακαποθήκες δεν τηρούν την απαγόρευση, η παγκόσμια έλλειψη σε πρώτες ύλες αλλά και υλικά συσκευασίας φαρμάκων, κάτι που οδηγεί και σε περιορισμό  της εγχώριας παραγωγής, η έξαρση των ιώσεων, o πανικός κ.α. Το υπουργείο Υγείας εν τω μεταξύ «ποντάρει» στην κάλυψη των αναγκών από γενόσημα και διαβεβαιώνει ότι έχει υπάρξει μέριμνα και η επάρκεια θα εξασφαλιστεί χωρίς καμία επιβάρυνση του πολίτη.

Παράλληλα, από σήμερα, ο ΕΟΦ θα αναρτήσει καταλόγους στην ιστοσελίδα του που θα απευθύνονται σε πολίτες και σε επαγγελματίες υγείας και θα πληροφορεί το κοινό για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται όπως ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΟΦ  Δ. Φιλίππου. Εξήγησε ότι θα αναρτηθεί ένας «μπούσουλας» για τα ΜΗΣΥΦΑ στη σελίδα του ΕΟΦ, οπότε ο πολίτης θα γνωρίζει ότι π.χ η ουσία παρακεταμόλη βρίσκεται στα εξής φάρμακα και θα έχει την δυνατότητα να ζητεί το φάρμακο που είναι διαθέσιμο.

Πάντως όλοι συνιστούν ψυχραιμία και σύνεση διότι, έχει δημιουργηθεί δυσανάλογος θόρυβος σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα και τονίζουν πως ένας σημαντικός λόγος που δημιουργούνται  ελλείψεις είναι και ο πανικός που οδηγεί τους πολίτες να αγοράζουν φάρμακα χωρίς λόγο, φοβούμενοι μήπως χρειαστούν φάρμακο που δεν θα το βρουν. Έτσι αυξάνεται η ζήτηση χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη, και κάποιοι έχουν στο σπίτι στοκαρισμένα φάρμακα που δεν θα χρειαστούν ενώ άλλοι μπορεί να  έχουν ανάγκη τα φάρμακα αυτά και να τα στερηθούν. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ειδικά στους γονείς για να στοκάρουν φάρμακα, καθώς η τροφοδοσία στην αγορά είναι διασφαλισμένη, ενημερώνει το υπουργείο Υγείας και  διαβεβαιώνει ότι τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν πλήρη κάλυψη.