Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η συναυλία του Σάββα Καραντζιά στη Μόσχα (video)

Share

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η προγραμματισμένη συναυλία του Σάββα Καραντζιά με τίτλο ‘’The sound of the Saint’s’’ στις 12 Μαΐου 2021 στη Μόσχα, με τη Συνοδική Χορωδία της Μόσχας στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού.

Το μουσικό ταξίδι του συνθέτη Σάββα Καραντζιά ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από το νησί της Ρόδου, τόπος καταγωγής του δημιουργού. Ο Σάββας έλαβε την μουσική του εκπαίδευση στο Ωδείο A. Corelli της Ρόδου, όπου είναι σήμερα καθηγητής και διευθυντής του Ωδείου! Είναι συνιδρυτής του Φεστιβάλ ‘’Ευρωπαϊκή Πολυφωνία’’ και ιδρυτής του Οργανισμού Ars Artis. Τα τελευταία χρόνια αντλεί έμπνευση για τις συνθέσεις του από τον Εσθονό συνθέτη Arvo Part.

Το 2015 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία με το δίσκο ‘’Echomonologues’’.

Το 2016 συνέθεσε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση ‘’Ο Κύκλος του 10’’ που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το 2017 συνέθεσε το Ορατόριο ‘’Θεοφάνης ο Έλληνας’’ τον ιδρυτή της Ρωσικής εικονογραφίας, βασισμένο σε κείμενο του ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Καθεδρική Εκκλησία του Ευαγγελισμού στη Ρόδο και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στο Παρίσι, στη Μόσχα και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και μετά από πρόσκληση του Πάπα και του Πατριάρχη Θεοδώρου Β ‘της Αλεξάνδρειας και όλης της Αφρικής, όπου του απονεμήθηκε η τιμή του Μεγάλου Διοικητή του τάγματος του λιονταριού της Αλεξάνδρειας.

Το 2018 ξεκίνησε μια μακροχρόνια συνεργασία με την Συνοδική χορωδία της Μόσχας όπου κάθε χρόνο λαμβάνει παραγγελία σύνθεσης νέων έργων με προορισμό ως πρώτη παρουσίαση τους στο Ρωσικό κοινό.

Το 2020 συνέθεσε το εμβληματικό Ορατόριο ‘’Αντρέι Ρουμπλιώφ’’ το οποίο έκανε την πρεμιέρα του την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, στο ιστορικό θέατρο Zaryadye Concert Hall της Μόσχας σε μια μεγαλειώδη συναυλία, μαζί με το έργο ”Θεοφάνης ο Έλληνας”. Ειδικό αφιέρωμα έγινε από το κρατικό κανάλι της Ρωσίας Tvkultura.

Ο Ρόδιος συνθέτης Σάββας Καραντζιάς ο οποίος έχει ήδη παρουσιάσει τα έργα του σε μεγάλες χώρες του κόσμου, επανήλθε με μια διαδικτυακή συναυλία live streaming (λόγω των συνθηκών με τον κορωνοϊό) με τίτλο ‘’Η μουσική που γεννήθηκε από το φως” μετά από πρόσκληση της Συνοδικής Χορωδίας της Μόσχας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, με τη στήριξη του Ρωσικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας. Η συναυλία έλαβε χώρα στο Zaryadye Concert Hall, μια από τις σημαντικότερες και σύγχρονες αίθουσες συναυλιών κλασσικής μουσικής του κόσμου.

Το νέο έργο του Σάββα Καραντζιά ”Αντρέι Ρουμπλιώφ” είναι μια φυσική εξέλιξη μέσα από τον ”Θεοφάνη τον Έλληνα” και είναι γραμμένο για ορχήστρα εγχόρδων, μικτή χορωδία, πιάνο, αφηγητή, και σόλο σοπράνο. Είναι η σχέση δασκάλου και μαθητή και η μεταλαμπάδευση της ρωσικής αγιογραφίας μέχρι και σήμερα. Τα κείμενα έχει γράψει η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη αποκλειστικά για το έργο αυτό και ταιριάζουν απόλυτα με την συνθετική προσέγγιση του Σάββα Καραντζιά, ο οποίος αναφέρει σχετικά: (Στο νέο αυτό έργο προσπαθώ να παντρέψω χρονικά τρεις κόσμους: το παρόν της όψιμης βυζαντινής, τη μετα-μεσαιωνική και σύγχρονη γραφή, ενώ ακουστικά και μόνο προσπαθώ να πετύχω μια γλαφυρή αναπαράσταση της ζωής του Αντρέι Ρουμπλιώφ. Άλλοτε κινούμαι μέσα στον κόσμο της τροπικότητας και στον αιολικό ρυθμό, άλλοτε στον κόσμο της ιστορικότητας και του σήμερα. Στην ουσία είναι 4 intermezza, που διαφωτίζουν τη ζωή του Αντρέι Ρουμπλιώφ μέσα από μια μινιμαλιστική προσέγγιση)

Για την πνευματικότητα των έργων του ο Σάββας Καραντζιάς έλαβε την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή από την Μαρίνα Ταρκόφσκαγια (κόρη του Ρώσου ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι)

‘’Το Ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» του συνθέτη Σάββα Καραντζιά, σε κείμενο του ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι, είναι μια ισχυρή μουσική ενσάρκωση των παθών του Ανθρώπου, καθώς και της Πίστης και της Ελπίδας, με την οποία η ανθρωπότητα έχει ζήσει για πολλούς αιώνες.

Αγιογράφος του Μεσαίωνα, αυθεντία της θρησκευτικής ζωγραφικής στην τοιχογραφία, καταγόμενος από το Βυζάντιο, ο Θεοφάνης ο Έλληνας, ο ποιητής Αρσένι Ταρκόφσκι, ο σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι, ο οποίος μίλησε για τον σπουδαίο Θεοφάνη στην ταινία του «Αντρέι Ρουμπλιώφ», ο συνθέτης Σάββας Καραντζιάς συγγραφέας του Ορατόριο, συνδέονται μεταξύ τους με την ανιδιοτελή αφοσίωσή τους, την ελευθερία και το βάθος έκφρασης, τη βιβλική δύναμη των έργων. Μαρίνα Ταρκόφσκαγια’’

Ο Σάββας Καραντζιάς ακολουθεί χρόνια τώρα μια διαδρομή πολιτισμικής γεωγραφίας και μουσικής διπλωματίας, με σεμνότητα, ήθος και πνευματικότητα που τον διακρίνουν και τον ξεχωρίζουν.

Από τον Μάρτιο του 2020 ο Σάββας έχει εμπιστευτεί την εκπροσώπηση και διαχείριση των έργων του σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εταιρία MUSICENTRY η οποία έχει ως στόχο την προώθηση των Ελλήνων συνθετών που εκπροσωπεί, προσφέροντας και εξασφαλίζοντας για λογαριασμό τους καινούριες προοπτικές και προτάσεις συνεργασιών με σκοπό την ανάδειξη των έργων τους στο παγκόσμιο κοινό. Στο πλαίσιο αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας με την Musicentry, τα δυο εμβληματικά ορατόρια του Σάββα Καραντζιά εκδόθηκαν από τον Ολλανδικό Μουσικό Εκδοτικό Οίκο Donemus Publishing τον Μάρτιο του 2021.

Ο Σάββας Καραντζιάς συνεχώς εξελίσσεται, τολμά, παθιάζεται με τη δημιουργία πολυμορφικών συνθέσεων για ορχήστρα, χορωδία, θέατρο, μουσική δωματίου και κομμάτια μουσικής για σόλο όργανα. Οι συνθέσεις του Σάββα Καραντζιά ταξιδεύουν ανά τον κόσμο σε συναυλίες και παρουσιάζονται από σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες καθώς και από σπουδαία μουσικά σύνολα.

Ένας Έλληνας με αγάπη στην Τέχνη μπορεί να γίνει φάρος και θάλασσα Πολιτισμού.

ΒΙΝΤΕΟ