Μετάλλαξη Όμικρον: Η Νότια Αφρική ήδη την ξεπερνά, χωρίς σημαντική αύξηση σε θανάτους και νοσηλείες!

Share

Όλοι οι δείκτες φανερώνουν πως, κατά πάσα πιθανότητα, η χώρα πέρασε την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας

«Ήρθε, είδε και απήλθε» τείνει να διαμορφωθεί η κατάσταση με την παραλλαγή Όμικρον στη Νότια Αφρική, εκεί, δηλαδή, όπου πρωτοεντοπίστηκε και κυριάρχησε με ραγδαίους ρυθμούς, με τις Αρχές να ανακοινώνουν ότι η χώρα ξεπέρασε την κορυφή του κύματος Όμικρον, με μια… «οριακή» αύξηση των θανάτων!

«Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, η Όμικρον έφθασε στην κορυφή της, χωρίς (αυτό) να μεταφραστεί σε σημαντική ή ανησυχητική αλλαγή, όσον αφορά τον αριθμό των νοσηλειών», δήλωσε σήμερα ο υπουργός παρά τω Προέδρω Μοντίλ Γκουνγκουμπέλε, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση παραμένει σε επαγρύπνηση για την ελάχιστη αντίθετη εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, ήρθε, επιτέλους, η άρση του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια (21 μήνες για την ακρίβεια) και πρόσφατα είχε περιοριστεί από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 το πρωί. «Ελπίδα μας είναι αυτή η άρση να διατηρηθεί», τόνισε ο υπουργός στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. «Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στη ζωή των ανθρώπων, τα μέσα επιβίωσής τους, και τον στόχο να σωθούν ζωές», εξήγησε, λέγοντας πως η νοτιοαφρικανική οικονομία εξακολουθεί να επηρεάζεται πολύ από την πανδημία.

Διατηρώντας τη χρήση μάσκας, την αποστασιοποίηση και επιταχύνοντας τον εμβολιασμό που παραμένει κάτω από τον στόχο, με 15,6 εκατ. ανθρώπους να έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε έναν πληθυσμό 59 εκατ., ο υπουργός ελπίζει ότι «η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα επανέλθει ποτέ». Το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, η προεδρία είχε ανακοινώσει πως «όλοι οι δείκτες δείχνουν πως η χώρα πέρασε πιθανόν την κορυφή του τέταρτου κύματος» της πανδημίας και πως «διαπιστώθηκε μια οριακή αύξηση του αριθμού των θανάτων».

Ο αριθμός των μολύνσεων, των νοσηλειών και των θανάτων θα συνεχίσουν να «παρακολουθούνται ώρα με την ώρα και αν παρατηρήσουμε μια διαφορά» στην εξέλιξη, «θα ενεργήσουμε αμέσως αναλόγως», επέμεινε σήμερα ο υπουργός.

Εκπληκτική ταχύτητα

Οι νέες μολύνσεις έπεσαν σχεδόν κατά 30% την περασμένη εβδομάδα (89.781) σε σχέση με την προηγούμενη (127.753), ενώ και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν στις οκτώ από τις εννέα επαρχίες: «Αν και η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, τα ποσοστά νοσηλείας ήταν πιο χαμηλά από τα προηγούμενα κύματα», υπογράμμισε η προεδρία.

Η Όμικρον, που παρουσιάζει έναν αυξημένο αριθμό μεταλλάξεων που προκαλούν φόβους για αντίσταση στα εμβόλια, ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και στη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου. Έγινε γρήγορα επικρατούσα στη Νότια Αφρική, προκαλώντας εκθετική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, που έφθασαν μέχρι και πάνω από 26.000 καθημερινά στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η παραλλαγή είναι παρούσα αυτή τη στιγμή σε περίπου εκατό χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εξαιρετικά μολυσματική, πλήττει τόσο τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, όσο και εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό. Η Νότια Αφρική, που είναι η πιο πληγείσα αφρικανική χώρα, καταμετρά περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια μολύνσεις και 91.000 θανάτους. Λιγότερες από 13.000 μολύνσεις εντοπίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

«Η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε το τέταρτο κύμα που οφείλεται στην Όμικρον στη συνέχεια έφθασε μια κορυφή και ακολούθως εξασθένισε, ήταν εκπληκτική. Μια κορύφωση σε τέσσερις εβδομάδες και μια εξασθένιση μόλις σε δύο εβδομάδες», έγραψε στο Twitter ο Φαρίντ Αμπντουλάχ του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (SAMRC).

Ενώ πολλές χώρες που επλήγησαν από την Όμικρον ανακοινώνουν μια ενίσχυση των υγειονομικών περιορισμών και ρεκόρ νέων μολύνσεων κάθε μέρα, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ήρε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και έτσι τα νυχτερινά κέντρα μπορούν να επανέλθουν στην κανονική λειτουργία τους. Η χρήση μάσκας, πάντως, παραμένει υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους και επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 1.000 ατόμων σε κλειστό χώρο και 2.000 σε ανοιχτό. / Skai / New York Times