ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Οι κυβερνητικοί ήρθαν κ έφυγαν «αβρόχοις ποσί» – Οι νησιώτες, πάντως μπορούν να νιώθουν ασφαλείς

Share

 

Χωρίς πολλές ανακοινώσεις και αναλυτικά στοιχεία, η επίσκεψη του υπουργικού κλιμακίου στη Ρόδο περιορίστηκε σε γενικότητες, σε κοινότοπες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις ότι οι νησιώτες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, σχετικά με το μεταναστευτικό. 

Αυτό ήταν σε μία φράση, το συμπέρασμα της πρόσφατης επίσκεψης των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη, Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου και του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά, που είχαν συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο και αργότερα, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΕΛΑΣ και φορείς.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Δημάρχου της Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη από τις συναντήσεις, καθώς απουσίαζε στην Αθήνα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (χωρίς την παρουσία του Δημάρχου Ρόδου)

Εν ολίγοις, η πάνω από μία ώρα συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ, δεν έδωσε ‘ειδήσεις’ πέραν των διαπιστώσεων ότι:

-Στα νησιά μας υπάρχουν κυκλώματα διακίνησης παράνομων προσφύγων και μεταναστών (λες και δεν το ξέραμε εδώ και χρόνια) αλλά πολλών ταχυτήτων, αφού είτε έρχονται με πολυτελή σκάφη, είτε με βάρκες, μας προτιμούν ως πύλη εισόδου

-Έπαυσε η εξαίρεση της Ρόδου από τον θεσμό των συνοριοφυλακων που σημαίνει ότι αναμένουμε σύντομα προσλήψεις που ίσως βοηθήσουν στην καταπολέμηση του μεταναστευτικού

-Η Ελληνική Αστυνομία, θα αποκτήσει νέα στέγη για να μπορέσει να ασκεί καλύτερα τα καθήκοντά της (ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για την στέγαση)

-ΔΕΝ τίθεται θέμα δημιουργίας νέων Δομών Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ΚΑΝΕΝΑ από νησιά του Νομού Δωδεκανήσου –ειδικά ΟΧΙ στην Ρόδο

-Οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, θα δημιουργήσουν έναν ‘προσωρινό’ χώρο φιλοξενίας που θα μπορεί να φιλοξενεί τους πρόσφυγες και μετανάστες από 12 – 48 ώρες, όταν αποβιβάζονται στη Ρόδο, για να μην κάθονται στα πάρκα της πόλης… αμανάτι.

Εν κατακλείδι, μας είπαν αυτό που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια: ότι δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αναμένεται να λήξει ούτε βραχυπρόθεσμα (και μπλα, μπλα, μπλα).

Συμπέρασμα: μην περιμένετε τίποτε. Το μεταναστευτικό θα συνεχιστεί για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ οι ηγέτες της Ευρώπης θα συνεχίσουν να έχουν ‘νταραβέρια’ με τους ηγέτες στη Μέση Ανατολή (κι έχει ο Θεός ή ο Αλλάχ, αφού διανύουμε ήδη μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο ανάφλεξης στην ευαίσθητη περιοχή, με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς).

Το κερασάκι στην τούρτα, εμφανίσθηκε όταν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Καιρίδης παραδέχτηκε (αφού είχε ήδη δει την δημοσιότητα η είδηση) ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συμφωνήσει να συμμετέχει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό poject που ονομάζεται ‘προσλήψεις μεταναστών και προσφύγων επειδή χρειαζόμαστε εργατικά χέρια’ -μόνον εάν έχουν περάσει μέσα από τις απαραίτητες διαδικασίες, τηρούν τις προδιαγραφές και αποτελέσουν, μέρος της νόμιμης εργασίας.

Γενικώς, αυτά μας είπαν. Αναμένουμε τις εξελίξεις που προαλείφονται (σχεδόν) προβλέψιμες.

Καλό Σαββατοκύριακο… / Πέγκυ Ντόκου, για το news-politics