News&

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Οργισμένη αντίδραση του Δημάρχου Ρόδου – Λάβρος κατά κεντρικού κράτους, Υπουργείου, Εισαγγελίας και Λιμεναρχείου (audio & έγγραφα)

Share

 

«Άστραψε και βρόντηξε» ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας για το θέμα της διαχείρισης των μεταναστών που καταφθάνουν παράνομα στο νησί της Ρόδου, καλώντας την Κεντρική Διοίκηση να δώσει λύση για τη διαχείρισή τους ενώ δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια και την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες εγκαλούν τον δήμο, προβάλλοντας ακόμη και ποινικές ευθύνες, ενώ η Εισαγγελία τον έχει καλέσει την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το «ξέσπασμα» του δημάρχου προκλήθηκε κατά τη συζήτηση για το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης «Ενέργειες και δράσεις της δημοτικής αρχής για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των προσφύγων – μεταναστών και των κατοίκων της Ρόδου στη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα», το οποίο τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας, Νίκο Γερονικόλα. Κάνοντας την ερώτηση προς τη δημοτική αρχή, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συνεχής ροή προσφύγων και μεταναστών έχει οδηγήσει σε ανησυχητική κατάσταση αφού όλο και περισσότεροι, ανάμεσά τους και παιδιά, καταλήγουν να διαβιούν ως άστεγοι στο πάρκο «Κλεόβουλος» στο κέντρο της πόλης (Ταχυδρομείο).

Ο χειμώνας-συνέχισε-πλησιάζει και είναι επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε πώς θα διασφαλίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για την έκθεση των ανθρώπων αυτών στο κρύο και στη βροχή.

Ο Δήμαρχος
Ξεκινώντας ο κ. Κολιάδης, επισήμανε ότι το θέμα που έθεσε ο κ. Γερονικόλας είναι το ανθρωπιστικό κομμάτι, που είναι και το πιο σοβαρό όπως σημείωσε, ενώ το επόμενο θέμα που τέθηκε από το μέλος της μείζονος, Τηλέμαχο Καμπούρη, σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι το πολιτικό κομμάτι.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε πόσα άτομα βρίσκονται στο νησί μας: 75 μεταφέρθηκαν εκτός Ρόδου και σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν άλλοι 70 και αύριο επίσης 70. Από τους 205 που βρίσκονται στο νησί, οι 67 μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια, 4 στο Λιμεναρχείο, 17 στην Τήλο και 120… περιφέρονται σε όλο το νησί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό το πρόβλημα δεν προέκυψε φέτος, είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος και θύμισε την προσφορά των εθελοντικών ομάδων και ειδικά του «Ελαφιού». Όπως είπε, ο δήμος μπορεί να προσφέρει 30-40 μερίδες φαγητού και άλλες 130 οι εθελοντές, οι οποίοι προσέφεραν και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί φέτος, είπε ότι δεν συναντάμε τόσα γυναικόπαιδα αλλά αρκετά νεαρά άτομα ενώ ανέφερε με νόημα, ότι τους επισκέπτονται.. χωρίς κάμερες, κάτι που έκαναν και χθες, αμέσως μετά τον Αγιασμό στην Ακαδημία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, εκείνο που διαπίστωσαν είναι ότι, οι άνθρωποι αυτοί, δεν έχουν ανάγκη από φαγητό καθώς δεν έχουν πρόβλημα οικονομικό. Θέλουν επιτέλους να φύγουν για τον προορισμό τους, δεν θέλουν να μείνουν στη Ρόδο. Δηλαδή, να μεταβούν στις δομές στην Κω, τη Λέρο ή τη Μαλακάσα, και από εκεί να φθάσουν στη Δυτική Ευρώπη. Τόνισε ακόμη ότι οι κρατούμενοι δεν μπορούν ούτε να μεταφέρονται και είναι παράνομο να τους προσφέρουμε οποιαδήποτε υπηρεσία. Τα γυναικόπαιδα τα βοηθάνε. «Είμαστε εκεί», είπε.

«Βεβαίως και έρχονται δύσκολες μέρες. Οι μήνες του χειμώνα», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας όμως, ότι δεν μπορούν να τους βοηθήσουν, αφού δεν επιτρέπεται. Στο σημείο αυτό, ο κ. Κολιάδης έκανε γνωστό ότι, την ερχόμενη Δευτέρα, τους έχει καλέσει στο γραφείο της η Εισαγγελέας, καλώντας την μάλιστα να έρθει εκείνη στον δήμο! «Κουραστήκαμε», είπε και αναρωτήθηκε αν, βλέποντας τόσους μήνες αυτούς τους ανθρώπους, δεν διερωτήθηκε πώς ζουν, ποιος τους φροντίζει αλλά και για την ασφάλεια των κατοίκων.

Αναφέροντας την πρόταση της δημοτικής αρχής προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να χρησιμοποιηθούν χίλια τ.μ. στην Ακαντιά, να στηθούν σκηνές και χημικές τουαλέτες εκεί, ανέφερε ότι τους ζήτησε γραπτώς να βρουν μια λύση σε συνεργασία με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου. «Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που τα γνωρίζουμε εδώ κα πολλά χρόνια και το υπουργείο και η κυβέρνηση έπρεπε να είχαν κάνει κάτι γι’ αυτό», είπε. 

Ανέφερε στη συνέχεια ότι, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2024, έλαβαν έγγραφο από το Λιμεναρχείο, επιστολή με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα, που τους ενημερώνει για τις αρμοδιότητές του, αναφέροντας ότι εκφεύγει από τις αρμοδιότητές του το θέμα αυτό, πέραν του να τους συλλαμβάνουν.

Επίσης, οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας άτυπου κέντρου κράτησης των παράνομα εισερχόμενων ανθρώπων, δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και σε καμία περίπτωσ,η ο λιμένας Ακαντιάς δεν πληροί τα κριτήρια ενώ θα πρέπει να αποφευχθούν μη σύννομες ενέργειες. «Δηλαδή, μας ενημερώνει ότι οι κρατούμενοί τους είναι στο πάρκο και μας λέει να τους βρούμε χώρο τουαλέτα κ.λπ.. Με ποια κριτήρια άφησαν κάποιους στη βροχή και άλλους στο κρατητήριο;», σχολίασε ο δημαρχος.

Είπε, ακόμη, ότι ο περιφερειάρχης έκανε τεράστια προσπάθεια πέρυσι για να μπουν σκηνές στην Ακαντιά με έξοδα της Αυτοδιοίκησης και καταγγέλθηκε από τον Λιμενάρχη και την Εισαγγελέα. «Να μας πουν λοιπόν και η κεντρική πολιτεία ποια είναι η λύση γιατί έρχονται πιο δύσκολες ημέρες», τόνισε.

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, ο δήμαρχος δεν έκρυψε την ενόχλησή του, λέγοντας, ότι ο Λιμενάρχης τούς προειδοποιεί ότι με την κατασκευή τέτοιας άτυπης δομής κινδυνεύει το λιμάνι αλλά και να προκληθεί παρακώλυση της λειτουργίας του λιμανιού και της συγκοινωνίας η οποία μπορεί να πλήξει το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Αναρωτήθηκε τότε ο δήμαρχος, αν δεν τους ενοχλούν που οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται μέσα στα πάρκα και ξαφνικά τους ενδιαφέρει και η εικόνα. Τώρα τους ενδιαφέρει; Πέρυσι; Πρόπερσι;», αναρωτήθηκε και ανέφερε ότι τους «απειλούν» με ποινικές ευθύνες. Όπως είπε, εκείνο που περίμενε από τον Λιμενάρχη ήτα να απευθυνθεί στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και να καλεί για βοήθεια γιατί έχουν μείνει 7 λιμενικοί ενώ πέρυσι είχαμε 18. «Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες», είπε ακόμη ο κ. Κολιάδης και συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή από τη Ρόδο, μεταφέρονται στην Μαλακάσα γιατί η Κως έχει γεμίσει.

Κλείνοντας, είπε, ότι η λύση που θα πρέπει να δοθεί είναι πώς θα μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό από εδώ σε μία σοβαρή δομή και τόνισε ότι «αν δεν έρθουν εδώ να δουν τι συμβαίνει να μην μας κουνάνε το δάχτυλο». Και κατέληξε λέγοντας: « Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί πάλι κατάσταση όπως με τα Σφαγεία. Θέλουμε σοβαρή απάντηση. Να ναυλώσουν καράβι γιατί τα εκατομμύρια από την Ε.Ε. είναι πάρα πολλά»!..
Μετά από αυτό, διεκόπη η συνεδρίαση λόγω της κακοκαιρίας και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, μετά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Στο έγγραφο αυτό, σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου, ήρθε αρνητική απάντηση από την Κεντρική Λιμενάρχη Ρόδου, η οποία μιλά για ποινική διαδικασία που δε εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Λιμεναρχείου, εφόσον αφορά μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και όχι εντός της Λιμενικής Ζώνης.  Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η δημιουργία άτυπης δομής κράτησης θα επηρεάσει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ επισημαίνει ότι δεν συνάδει με την πολιτιστική και τουριστική εικόνα της Ρόδου.

Οι αναφορές αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Δημάρχου, καθώς εύκολα μπορεί να εικάσει κανείς ότι το Λιμεναρχείο αρνείται – για δεύτερη φορά – τη δημιουργία χώρου εντός της Λιμενικής Ζώνης, για να αποφύγει την ευθύνη που απορρέει από την αρμοδιότητά του εντός αυτής.  Και ότι η παραμονή τους στα πάρκα στο κέντρο της πόλης είναι τελικά μια πολύ “βολική” κατάσταση για εκείνους που φέρουν την ευθύνη.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο Δήμαρχος θύμισε ότι ανάλογη αντιμετώπιση είχε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου  και η προσπάθεια που τον περασμένο Νοέμβριο είχε κάνει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος και τότε βρήκε απέναντί του τη ευθυνοφοβία των αρμοδίων να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, με αποτέλεσμα και τότε η προσπάθεια να διαμορφωθεί ένας πρόχειρος χώρος στην Ακκαντιά , ώστε να εκλείψουν οι εικόνες ντροπής από το κέντρο της πόλης, δεν τελεσφόρησαν.

“Να μας πουν ποιο είναι το σχέδιό τους για να προστατεύσουν τα νησιά που βρίσκονται στο στόχαστρο των διακινητών. Η ευθυνοφοβία των υπευθύνων πετάει το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση. Εμείς μπορεί να μην  είμαστε αρμόδιοι, αλλά δηλώνουμε παρόντες με προτάσεις και με κάθε τρόπο που μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος”, δήλωσε ο Δήμαρχος και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί στη Ρόδο ότι είχε γίνει στα παλιά σφαγεία.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΛΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ by Real Voice

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΟΠΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΛΙΑΔΗΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ- 11.09.2024 by Real Voice

ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ / Real Voice

Exit mobile version