Μήνυμα Κόλια: Γνωρίζω την υπευθυνότητα των συμπολιτών μου και είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσουν τα μέτρα! (ηχητικό)

Share

Με σκοπό την ενημέρωσή σας για την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί της Λέρου, όπου λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων έχουν επιβληθεί ειδικά περιοριστικά μέτρα, από την Πέμπτη 18 Μαρτίου, και με αφορμή την απόφαση του δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια, να προσφύγει στην εισαγγελία της Κω γιατί συνεχίζονται οι εργασίες στο νέο Hot Spot  εν μέσω lock down, επικοινωνήσαμε με το δήμαρχο και μας παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη. 

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη 

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχ. Κόλιας, απαντώντας στο αν τον ανησυχεί η ραγδαία  αύξηση κρουσμάτων και αν οι κάτοικοι  που υποχρεώθηκαν να μένουν στα σπίτια τους όλο το 24ωρο, με εξαίρεση την έξοδο για λόγους εργασίας, υγείας και τροφοδοσίας, τηρούν τα μέτρα, απάντησε: Οπωσδήποτε δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, ούτε η επιβολή τέτοιων μέτρων, ούτε το ότι κινδυνεύει η υγεία όλων μας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Ωστόσο δεν ανησυχώ διότι γνωρίζω την υπευθυνότητα των συμπολιτών μου και είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσουν τα μέτρα όπως τα τήρησαν μέχρι σήμερα. Όπως ενημέρωσε, έχουν γίνει πάνω από 1700 τεστ, υπάρχει αθρόα συμμετοχή και υπάρχει επίσης επαγρύπνηση από πλευράς δήμου, ΕΟΔΥ αλλά και πολιτών. Η αστυνομία κάνει διακριτικούς ελέγχους και ελάχιστα πρόστιμα έχουν επιβληθεί.

Στο σημείο αυτό ζητήσαμε από τον δήμαρχο Λέρου να μας πει, πού πιστεύει ότι οφείλεται η ξαφνική αυτή αύξηση κρουσμάτων και απάντησε λέγοντας ότι πιθανόν να οφείλεται στο ότι υπάρχει διαρκής και ανεξέλεγκτη είσοδος ανθρώπων οι οποίοι έρχονται από το κέντρο αλλά και από άλλα νησιά για εργασία στο νησί. Επίσης έρχονται και κάτοικοι εξωτερικού που έχουν σπίτια στη Λέρο, είπε.

«Μέχρι το Μάρτιο υπήρχαν ελάχιστα κρούσματα. Όλο το χρόνο περίπου 10. Επίσης οι αναλύσεις από τα λύματα έδειχναν μηδενικά κρούσματα. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την  οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες γενικότερα, λόγω των αυστηρών μέτρων εδώ και ένα χρόνο, δήλωσε ότι κατανοεί το τι έχουν υποστεί και οι επαγγελματίες της Λέρου μέχρι σήμερα, όμως πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (Αρ.πρωτ.11778//17-3-2021), για να μπορέσουμε να βγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ζητήσαμε από το δήμαρχο να μας πει  τους λόγους για τους οποίους  προσέφυγε στην εισαγγελία πρωτοδικών Κω ζητώντας την παύση των εργασιών στο νέο Hot Spot. Εξήγησε ότι εκεί εργάζονται πολλά άτομα, πάνω από 50, υπάρχει συγχρωτισμός και θεωρεί ότι συνεχίζοντας να εργάζονται την ώρα που κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο νησί έχει σταματήσει , είναι σαν να ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

«Έχει επιβληθεί αναστολή οικοδομικών εργασιών στο νησί. Παρά ταύτα, ο εργολάβος που έχει αναλάβει την κατασκευή της νέας δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο νησί της Λέρου, εξακολουθεί να εκτελεί οικοδομικές εργασίες στο εργοτάξιο της περιοχής Λέπιδα, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται και επικαλούμενος αορίστως κάποια «ειδική άδεια» του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που δεν έχει ασφαλώς αντίστοιχη αρμοδιότητα».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΡΟΥ

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο δήμαρχος Λέρου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη, τον ΕΟΔΥ, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, τις υπηρεσίες του δήμου, όλους τους διοικητές  αλλά και τους συμπατριώτες του, για την υπομονή και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν και εξέφρασε την αισιοδοξία πως όλοι μαζί, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες των ειδικών, θα τα καταφέρουμε!