Μίκα Ιατρίδη: Με σχεδιασμό στηρίξαμε τους πολίτες και την κοινωνία σε μια σειρά πρωτοφανών συνθηκών και καταστάσεων

Share

Πιστεύουμε στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις διαχρονικά, για αυτό και ποτέ δεν αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο.

Η υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Μίκα Ιατρίδη, απαντά σε όλα, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Νews-Politics. Ακρίβεια, νησιωτική πολιτική, ζητήματα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και υγείας, το διακύβευμα των εκλογών και άλλα πολλά στην ατζέντα της συζήτησης μας.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Η Μίκα Ιατρίδη δηλώνει ότι, ακρίβεια και πληθωρισμός οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες με την κυβερνητική πολιτική να προσπαθεί με στοχευμένα μέτρα να τιθασεύσει ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ότι, η κυβέρνηση με σχεδιασμό στήριξε τους πολίτες και την κοινωνία σε μια σειρά πρωτοφανών συνθηκών και καταστάσεων.

Αναφορικά με τη «Νησιωτική πολιτική» που εφαρμόστηκε δηλώνει ικανοποιημένη λέγοντας , μεταξύ άλλων, πως «σε μια δύσκολη τετραετία με συνεχείς κρίσεις καταφέραμε και ολοκληρώνουμε, υλοποιούμε και σχεδιάζουμε έργα που αλλάζουν το Νότιο Αιγαίο, έργα που αγγίζουν τα 5 δισ. Ευρώ!».

Η υποψήφια βουλευτής δηλώνει αισιόδοξη ότι η ΝΔ θα πετύχει την αυτοδυναμία, η οποία αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα και καλεί τους Δωδεκανήσιους να την τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους διότι υπηρέτησε τα Δωδεκάνησα με την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα, με όρεξη, όραμα, ειλικρίνεια και σεβασμό.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Η ακρίβεια φαίνεται να απασχολεί ένα μεγάλος μέρος των Ελλήνων, παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η ακρίβεια δεν είναι «εισαγόμενη» αλλά είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με αυτήν την άποψη. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός  οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες με την  κυβερνητική πολιτική να προσπαθεί με στοχευμένα μέτρα να τιθασεύσει ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Να θυμίσω ότι την ώρα που η παγκόσμια οικονομία επανεκκινούσε, ήρθε η ανεύθυνη και παράλογη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα στην  παραγωγή αγαθών, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην ενέργεια αλλά και στον τουρισμό. Η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των περισσότερων χωρών του πλανήτη. Αυτό, όλοι το αντιλαμβάνονται εκτός, προφανώς, από τον Σύριζα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αύξηση των συντάξεων για τα 2/3 των συνταξιούχων, σε αύξηση του κατώτατου μισθού για 600.000 περίπου εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Αλληλεγγύης και προώθησε μια σειρά από μέτρα όπως το market και fuel pass αλλά και το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ παρενέβη και στην αγορά ρεύματος.

Και όλα αυτά, έχοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο. Με άλλα λόγια, εμείς ποτέ δεν υποσχεθήκαμε τα πάντα στους πάντες, αλλά με σχεδιασμό στηρίξαμε τους πολίτες και την κοινωνία σε μια σειρά πρωτοφανών συνθηκών και καταστάσεων.  Πρέπει να τονίσουμε ακόμα εδώ ότι με τα μέτρα της Κυβέρνησης ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι, αυτή τη στιγμή, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

-Η έννοια της «Νησιωτικότητας» περικλείει πολλά, θετικά και αρνητικά. Ζητήματα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και υγείας ταλανίζουν, μεταξύ άλλων, τους νησιώτες. α. Είστε ικανοποιημένη από την νησιωτική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση; β. Τι έχουν να περιμένουν τα νησιά μας την επομένη των εκλογών, εφόσον η ΝΔ κερδίσει στις εκλογές;

Συμφωνώ απόλυτα με την αρχική σας τοποθέτηση. Πολλά τα θετικά της νησιωτικότητας, πολλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει όμως να τονίσω ότι τα βήματα που έκανε η Νέα Δημοκρατία για να στηρίξει τα νησιά και τους νησιώτες στο Αιγαίο, δεν έχουν ξαναγίνει. Αυτό οι νησιώτες το βλέπουν και το αναγνωρίζουν. Σε μια δύσκολη τετραετία με συνεχείς κρίσεις καταφέραμε και ολοκληρώνουμε, υλοποιούμε και σχεδιάζουμε έργα που αλλάζουν το Νότιο Αιγαίο, έργα που αγγίζουν τα 5 δισ. Ευρώ!

Ειδικά στα Δωδεκάνησα μπορούμε εύκολα να αναφέρουμε το πράσινο παράδειγμα της Αστυπάλαιας, της Τήλου και της Χάλκης. Μπορούμε ακόμα να αναφέρουμε τη  συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο, που έχει επεξεργαστεί και προωθεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και την χρηματοδότηση έργων από το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» αξίας 200 εκ ευρώ για υλοποίηση έργων και υποδομών στον τομέα της απανθρακοποίησης νησιωτικών λιμένων, λιμενικών υποδομών, μονάδων και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, δικτύων διαχείρισης πόσιμου νερού και κτιριακών υποδομών.

Βλέπετε, σας μιλάω με έργα για το αν είμαι ικανοποιημένη. Παράλληλα, έγιναν βήματα και για τη θωράκιση της νησιωτικής χώρας καθώς οι γείτονες μας εργαλειοποίησαν  το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών. Το μεταναστευτικό είναι υπό έλεγχο, είναι ξεκάθαρο ότι με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η θάλασσα μας έχει σύνορα.

Θέλω όμως να τονίσω ότι, παρά τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και τις κυβερνητικές πολιτικές σε σειρά τομέων που μας αφορούν, είναι γεγονός ότι την επόμενη τετραετία μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Έτσι, τα νησιά μας θα δουν μια σειρά από παρεμβάσεις που θα σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, με τις υποδομές, τις ακόμα καλύτερες ακτοπλοϊκές υπηρεσίες και συνδέσεις, την περαιτέρω και αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και παρεμβάσεις βιωσιμότητας που σχετίζονται με την ενέργεια και την μείωση των απορριμμάτων. Είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το «know how» στο να δίνει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν εμάς τους νησιώτες.

-Ποιο θεωρείται ότι είναι το διακύβευμα αυτών των κρίσιμων εθνικών εκλογών; α. Έχετε πει ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι μονόδρομος. Τι εννοείτε; β.  Πιστεύετε ότι θα πετύχει την αυτοδυναμία η ΝΔ;

Είμαι αισιόδοξη ότι η Νέα Δημοκρατία, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία. Πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο στόχος μας και, όπως είπε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, «η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι αναγκαιότητα για τη χώρα». Εμείς πιστεύουμε στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις διαχρονικά, για αυτό και ποτέ δεν αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερο, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για εμάς.

Αναφορικά με το διακύβευμα, θεωρώ ότι οι πολίτες κατανόησαν ποιο κόμμα μπορεί να κάνει τομές και ρήξεις, ποιο κόμμα ακολουθεί τις δεσμεύσεις του και κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε προεκλογικά έχοντας στρατηγική και σχέδιο, χωρίς να τοποθετεί σε θέσεις-κλειδιά «μαθητευόμενους μάγους». Την 21η Μαΐου οφείλουμε να ψηφίσουμε με γνώμονα μια δυνατή και δυναμική εντολή ψήφου στη Νέα Δημοκρατία που θα διασφαλίσει τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη που δικαίως μας καλεί να προχωρήσουμε «σταθερά, τολμηρά, μπροστά»!

-Κλείνοντας τη συνέντευξη ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Δωδεκανήσιους; Γιατί οι Δωδεκανήσιοι να επιλέξουν Μίκα Ιατρίδη;

Οι Δωδεκανήσιοι αυξηθήκαμε στην τελευταία απογραφή κατά 6,1%. Θεωρώ ότι αυτό δεν συνέβη τυχαία, τη στιγμή που η χώρα μας είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται. Ο τόπος μας, διάσπαρτος στα νότια του Αιγαίου, προσφέρει καλή ποιότητα ζωής, εργασία, ευκαιρίες. Οι πολίτες εδώ δεν νιώθουν αποκομμένοι, νιώθουν ασφαλείς, προοδεύουν, αγαπάνε τον τόπο τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ξέχασε στιγμή τα Δωδεκάνησα, έκανε και θα κάνει αυτά που πρέπει για να γίνει ο νομός μας παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη χώρα. Παράδειγμα στη βιωσιμότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος, στις τέχνες, στον τουρισμό, στην ποιότητα ζωής.

Οι Δωδεκανήσιοι με έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους, γιατί γνωρίζουν ότι είμαι η δική τους Μίκα. Με κοινοβουλευτική δραστηριότητα, με επισκέψεις και παρεμβάσεις σε όλα τα Υπουργεία για τα Δωδεκάνησα, με όρεξη για πολιτική στην πράξη, με όραμα για το Νομό μας, με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μου.  Χάρη στους πολίτες και με την υπευθυνότητα της Νέας Δημοκρατίας, επιτέλους, κοιτάμε μπροστά!