Μικρή (αλλά υπαρκτή) η ανταπόκριση στη νέα δομή για αστέγους – (φωτορεπορτάζ)

Share

Μικρή (αλλά υπαρκτή) καταγράφεται μέχρι τώρα, η ανταπόκριση των συμπολιτών μας, απέναντι στην λειτουργία της νέας δομής για αστέγους την οποία εγκαινίασε, πριν τα Χριστούγεννα, ο Δήμος Ρόδου και συγκριμένα ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας (πλην του τομέα Ισότητας των φύλων), Προστασίας Τρίτης Ηλικίας & Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Γιώργος Τριάντος. 

Η Δομή είναι ένα τριώροφο κτήριο 600τ.μ. συνολικά και με μερικά έξτρα κτήρια. Βρίσκεται στην οδό Στεφάνου Καζούλη 44, πλατεία Φώκιαλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίπλωση στην δομή έχει ολοκληρωθεί –όπως και ο εξοπλισμός- ενώ υπάρχει μικρό μέχρι στιγμής ενδιαφέρον. Ωστόσο, τα αιτήματα για ύπνο ή διαμονή είναι ακόμη λίγα.

Στη συγκεκριμένη δομή, απευθύνονται συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και κυρίως, όσοι αναγκάστηκαν να βγουν από τα σπίτια τους, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης ή άλλων οφειλών, κ.λπ.

Σημειώνεται πως τα άτομα αυτά, ζήτησαν την αρωγή των υπηρεσιών για διάφορα προβλήματα κοινωνικού περιεχομένου, ψυχολογικής υποστήριξης και ιατρικών εξετάσεων.

Δυστυχώς, η παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, καθώς και η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασαν την οικονομική παραγωγή του τόπου, η οποία στηρίζεται κατά μεγάλο βαθμό στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, με αποτέλεσμα το κοινωνικό φαινόμενο της αστεγίας να πλήξει την τοπική μας κοινωνία.

Σύμφωνα με καταγραφή του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά ενενήντα πέντε (95) άτομα στο νησί της Ρόδου εμπίπτουν στο καθεστώς των Άστεγων, όπως αυτό ορίζεται από την «Ευρωπαϊκή τυπολογία για την έλλειψη στέγης και τον αποκλεισμό από την κατοικία (ETHOS)» της FEANTSA (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων που εργάζονται με τους Αστέγους).

Ως νέα συνθήκη που δημιουργήθηκε στα κοινωνικά δεδομένα του δήμου, αλλά και έχοντας ο Δήμος Ρόδου πάντα στο επίκεντρο της κοινωνικής του πολιτικής τον άνθρωπο ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης έκρινε αναγκαία τη λήψη πρωτοβουλιών για την κοινωνική και οικονομική επανένταξη των συγκεκριμένων ευάλωτων ατόμων. Σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δρομολογήθηκε και κατατέθηκε πρόγραμμα με τίτλο «Δομές Αστέγων Δήμου Ρόδου» συνολικού προϋπολογισμού 549.945€.

Με τις οδηγίες του Δημάρχου Ρόδου, η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης κατέθεσε έγκαιρα έναν πλήρη φάκελο για την έγκριση του προγράμματος, το οποίο υλοποιήθηκε από το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΔΟΠ) του Δήμου Ρόδου, δεδομένου ότι τέτοιες πρωτοβουλίες προβλέπονται από το καταστατικό του. Συγκεκριμένα με την αρωγή του κ. Γιώργου Τριάντου, αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Οργάνωσης και Προέδρου του ΔΟΠ, λειτουργούν, πλέον κανονικά, οι Δομές Αστέγων που περιλαμβάνουν:

  • Ανοικτό Κέντρο Ημέρας μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών των Αστέγων, που παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ημερήσιας παραμονής σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο/κλιματιζόμενο χώρο, ατομικής υγιεινής και παροχής ειδών υγιεινής, χρήσης πλυντηρίων, παροχής ειδών ένδυσης και υπόδησης, φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, βασικής υγειονομικής φροντίδας και φαρμακευτικής αγωγής, όταν απαιτείται.

Έχει στελεχωθεί με έναν ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικό Λειτουργό με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, έναν ΔΕ Νοσηλευτή/τρια, έναν ΠΕ Κοινωνιολόγο, έναν ΤΕ Διοικητικό , έναν ΤΕ λογιστή με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Β΄ τάξης, ένα ΠΕ Ιατρό Παθολόγο, έναν ΥΕ Γενικών Καθηκόντων και έναν ΥΕ Καθαριστών

  • Υπνωτήριο -μια δομή άμεσης φιλοξενίας που λειτουργεί κατά τη διάρκεια της νύκτας (από Δευτέρα – Παρασκευή, 9π.μ. – 9μ.μ.) καλύπτοντας επείγουσες στεγαστικές ανάγκες των ατόμων που διαβιούν στον δρόμο ή σε συνθήκες ακατάλληλες διαβίωσης, παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης και διασύνδεσης με υπηρεσίες για την κοινωνική επανένταξη των Αστέγων. Και αυτό έχει στελεχωθεί με έναν ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικό Λειτουργό με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, έναν ΠΕ Ψυχολόγο, δυο ΔΕ Φύλακες, έναν ΥΕ Γενικών Καθηκόντων και έναν ΥΕ Καθαριστών.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν μέχρι και για έξι μήνες σε κάθε ωφελούμενο, αφού σκοπός είναι η κοινωνική και οικονομική επανένταξη.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Νότιο Αιγαίο 2014-2020’ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, οι υπηρεσίες σχεδιάζουν να προβούν σε γενικότερη ενημέρωση για την λειτουργία αυτής της δομής, ώστε να γνωρίζει ευρύτερα ο κόσμος, τις υπηρεσίες που παρέχονται εκεί. / δημοσιεύτηκε: εφημερίδα ‘Δημοκρατική’