Μητροπολίτης Παΐσιος: Συνεχής ο αγώνας προσφοράς των οίκων ευγηρίας στους συνανθρώπους μας

Share

Με την ευχή να έρθει στον κόσμο η Αγάπη ,η Ειρήνη και η Αλληλεγγύη ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ Παΐσιος περιέγραψε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οίκοι Ευγηρίας σε Λέρο και Κάλυμνο χωρίς ωστόσο να παραιτούνται διοίκηση και εργαζόμενοι, από τον συνεχή αγώνα προσφοράς στους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας. 

Τόσο το ‘’Σολώνειο Ευγηρίας Μέλαθρο’’στην Κάλυμνο που φιλοξενεί 30 γέροντες και γερόντισσες, ενώ οι εργαζόμενοι είναι 14 άτομα. όσο και το «Ισιδώρειο» Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λέρου με ανάλογο αριθμό φιλοξενουμένων δέχονται συμπατριώτες και από τα γειτονικά νησιά Κω, Πάτμο ακόμα και από Πειραιά που δεν μπορούν απαραίτητα να αυτοεξυπηρετηθούν.

‘’Είναι αλήθεια’’ υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος και πρόεδρος του ΔΣ των Γηροκομείων ‘’πως οι πόροι μας είναι πολύ περιορισμένοι, υπάρχει ακίνητη περιουσία που δεν είναι εκμεταλλεύσιμη ενώ οι ενοικιάσεις ακινήτων της Μητρόπολης δεν αποδίδουν τα απαιτούμενα. Τα έξοδα είναι τεράστια και καλύπτονται ουσιαστικά μόνο από την συνεισφορά των ίδιων των γερόντων με  ένα μέρος από την σύνταξη τους.

Υπάρχει χρηματοδότηση από προγράμματα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ύψους 30.000 ευρώ περίπου, όμως  ‘’μόλις έρθουν τα χρήματα τα εισπράττει το ίδιο το κράτος μέσω εφορίας, ΙΚΑ  ενώ ακόμα και οι προσφορές συμπολιτών μας δεν αρκούν για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες των ωφελούμενων και  τη μισθοδοσία των υπαλλήλων ’’ τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Παίσιος.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά ανθρώπινη την προσφορά των εργαζόμενων των δυο φιλόξενων δομών προτρέποντας τις οικογένειες των γερόντων να μην τους λησμονούν και να τους επισκέπτονται όσο και αν είναι δύσκολη η μετακίνηση από το ένα νησί στο άλλο.

‘’Είναι συγκινητικό να βλέπεις το χαμόγελο και την ευγνωμοσύνη σε ανθρώπους που η ζωή ίσως δεν τους φέρθηκε όπως θα ήθελαν όμως δεν είναι δυνατόν να αρνείσαι την φιλοξενία τους αφήνοντας τους στο δρόμο ακόμα και αν δίνεις δύσκολο αγώνα για να τους συντηρήσεις’’ τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου Αστυπάλαιας ευχόμενος σε όλους μια ευλογημένη χρονιά. / πηγή: ertnews