Μητσοτάκης – Ερντογάν: Επιβεβαίωσαν το θετικό κλίμα, συμφώνησαν σε οδικό χάρτη (video)

Share

 

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν μεταβεί αμφότεροι οι ηγέτες για να πάρουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων Αννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Ακίφ Κιλίτς, στο επονομαζόμενο «Σπίτι της Τουρκίας» όπως ονομάζεται το κτίριο-βάση των τουρκικών διπλωματικών αποστολών που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί διά ζώσης ήταν τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σπίτι της Τουρκίας να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», σημείωσε σε ανάρτησή του στο δίκτυο X (πρώην Twitter), από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η ελληνική πλευρά – και επιβεβαιώνει μέσω πανομοιότυπης σε περιεχόμενο δικής της ανακοίνωσης η τουρκική προεδρία – οι δύο ηγέτες, κατά τη σημερινή τους συνάντηση που είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας, επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί αυτή η ατμόσφαιρα.

Ο κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν, επίσης, αναφορικά με τον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου στην Τουρκία, έναν οδικό χάρτη και περιλαμβάνει συγκεκριμένα:

  • τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών (της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Μπουράκ Ακσαπάρ)
  • τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
  • και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν, ακόμη, απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη. / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

BINTEO