Μητσοτάκης: Food pass από τον Φεβρουάριο, επίθεση σε Τσίπρα (βίντεο – η ομιλία του πρ/γού)

Share

Όσοι στοιχημάτιζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιούσε την ομιλία του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, προκειμένου να ανακοινώσει ένα γενναίο μέτρο ανακούφισης των πολιτών, εν όψει και των εκλογών, πρόβλεψαν σωστά.

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην Ολομέλεια, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες, ως τον Ιούλιο του 2023 δηλαδή, το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού για τρόφιμα.

Το μέτρο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, θα καλύπτει δηλαδή το 85% των νοικοκυριών και θα ανακουφίζει 8.4 εκατ. πολίτες! Και θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων που θησαυρίζουν λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ήταν το ακόλουθο: «Στο σημείο αυτό, όμως, επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση μίας νέας πρωτοβουλίας η οποία θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Ενσωματώνοντας την πρόθεσή μας να στηριχθούν με αυτήν όσο το δυνατόν πιο πολλά νοικοκυριά.

Γιατί έχει ευρύ φάσμα. Αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τη διάθεσή μας να δρούμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Απαντά, επίσης, στη συγκυρία. Γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης. Και, τέλος, δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τον πολίτη, επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας. Γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί βασικά από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

»Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, και για έξι μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων! Φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία.

»Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών. Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της.

»Ενώ η περίμετρός του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. »Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Για την ώρα, θα σημειώσω μόνον ότι καλύπτει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών. Ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες. »Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διυλιστήρια».

Επίθεση σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη Βέβαια, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό δεν αφορούσε μόνο την ενίσχυση των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια. Ο Πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα στον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΝΔ χρεοκόπησε τη χώρα το 2014 –« αν όντως, κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε, η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2014, γιατί τάξατε Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ύψους 15 δισεκατομμυρίων; Δεν τα γνωρίζατε; Ήσασταν αδαής ή ήσασταν ψεύτης;», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος άσκησε και κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για τα περί Δούρειου Ίππου στην υπόθεση της Εύας Καϊλή αλλά και για την σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ —«την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται υποκριτής, εντός και εκτός συνόρων, ο αρχηγός σας, ο κ. Ανδρουλάκης, επέλεξε να τον ακολουθήσει με τα ίδια μηδενιστικά επιχειρήματα… Πώς εξηγείτε ότι αποκαλέσατε “Δούρειο Ίππο της Νέας Δημοκρατίας” ένα δικό σας στέλεχος; Τώρα καταλάβατε ότι είναι “Δούρειος Ίππος”; Αφού βγήκαν οι αποκαλύψεις; Με τον οποίον ο κ. Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί στην ίδια λίστα από τους ίδιους ψηφοφόρους».

«Κι εγώ θέλω να καρφώνω σαν τον Αντετοκούνμπο»: Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να περιγράψει το ΠΑΣΟΚ ως παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, πιάνοντας το νήμα από εκεί όπου το είχε αφήσει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης την περασμένη εβδομάδα, όταν ζήτησε να σταλεί η ΝΔ στην αντιπολίτευση. «Την πολιτική του επιδίωξη ο κ. Ανδρουλάκης την παρουσίασε στέλνοντας και ένα μήνυμα σε έναν ολόκληρο κόσμο, σε πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν στην ενότητα για τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας.

Τι μας είπε λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης; “Η Νέα Δημοκρατία”, το ξαναλέω για να το καταλάβουν όλοι όσοι μας ακούν σήμερα, προσοχή, “η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση”. Έτσι δεν είναι; Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι στην αντιπολίτευση, ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει: εσείς παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλος δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν άλλα κόμματα. Εκτός αν φαντάζεστε, κ. Κατρίνη, ότι θα πάρετε 40%. Εντάξει, ναι, και εγώ θέλω να καρφώνω σαν τον Αντετοκούνμπο, δεν μπορώ. Τι να κάνω; Δύσκολο να γίνει αυτό».

Καλύτεροι μισθοί για όλους τους Ελληνες: Σε άλλο σημείο της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το σύνθημα της επανεκλογής του: καλύτεροι μισθοί. «Ο Προϋπολογισμός του 2023, ενώ κλείνει μία θεσμική κυβερνητική θητεία, ανοίγει ταυτόχρονα και μία νέα δυναμική. Γίνεται η οικονομική γέφυρα προς μια δεύτερη τετραετία, η οποία θα οδηγήσει μία ανανεωμένη εντολή για περισσότερη δουλειά και περισσότερη προκοπή. Στο “το είπαμε, το κάναμε”, προσθέτουμε τώρα και το “το κάναμε και θα το κάνουμε”. Και αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κεντρική μας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι: καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Πηγή: Protagon.gr

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες (δηλαδή έως τον Ιούλιο 2023) θα βρίσκεται σε ισχύ η ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.), το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:
-Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
-Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
-Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
-Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
-Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
-Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
-Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
-Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
-Με βάση τα παραπάνω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές
Τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.

Το συνολικό κόστος για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.