Μητσοτάκης για Τουρισμό: Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συνεργασία» έως και το Σεπτέμβριο (video)

Share

Τη δυνατότητα να επεκταθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα «Συνεργασία» για την στήριξη της απασχόλησης και στο μόνιμο, όχι μόνο στο εποχικό προσωπικό εξετάζει η Κυβέρνηση ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο στην 29η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ζάππειο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις τουριστικές αγορές στο β’εξάμηνο του έτους, ενώ επεσήμανε πως η στάση της Βρετανίας έχει και θετική όψη.

Σε ό,τι αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχει σε ισχύ η Μεγάλη Βρετανία και ερωτώμενος για την άρση τους, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα με την ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στη Μεγάλη Βρετανία, και «μπορεί να στερούμαστε επισκέπτες αλλά και η μετάλλαξη αυτή δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το «άνοιγμα» της βρετανικής αγοράς στην Πορτογαλία δεν ωφέλησε κάτι, αντιθέτως υπήρξαν πολλά κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να εντείνουμε τους ελέγχους για όσες αγορές «έχουμε ερωτηματικά».

Ο κ.Ρέτσος σημείωσε πως είναι σημαντική η στήριξη της κυβέρνησης στον τουριστικό κλάδο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει πως θα συνεχίσει να υπάρχει στήριξη, ωστόσο «πρέπει σταδιακά να αποσωληνώσουμε την οικονομία από την κρατική στήριξη».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία πως μέσα στο καλοκαίρι θα χτιστεί στη χώρα τείχος ανοσίας προκειμένου να μην υπάρξει τέταρτο κύμα κορονοϊού, λέγοντας πως θα φτάσουμε το 50-55% εμβολιασμένου πληθυσμού. Ο ίδιος έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες και στους εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο «να αξιοποιήσουν το δώρο της επιστήμης και να κάνουν το εμβόλιο. Θα ήταν άδικο η προσπάθεια που έχουμε κάνει ως χώρα να μας πάει πίσω σε μία έξαρση της πανδημίας. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό, ωστόσο είναι ένας διακριτός κίνδυνος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στα τουριστικά έσοδα φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως τα στοιχεία δείχνουν πως από ο β’εξάμηνο του έτους ο στόχος για το 50% των τουριστικών εσόδων του 2019 είναι εφικτός, ενώ υπογράμμισε πως «έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα όπλα. Όπως είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη διευκόλυνση για τις μετακινήσεις. Κάθε χώρα διατηρεί, εξάλλου, το δικαίωμα να δώσει ή να μην δώσει μεγαλύτερες διευκολύνσεις προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως το β΄εξάμηνο του έτους μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Όλα όμως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του εμβολιασμού» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

O πρωθυπουργός τόνισε πως το 2022 θα παρουσιάσουμε μια νέα ταυτότητα της χώρας που θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις το τουριστικό προϊόν. «Πριν την πανδημία είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να ξαναδούμε το brand της χώρας. Το 2022 θα ξαναπιάσουμε το νήμα. Ο επόμενος χρόνος θα είναι αυτός που ως κυβέρνηση θα παρουσιάσουμε μια νέα ταυτότητα της χώρας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν» επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης. Ο ίδιος προσέθεσε πως «ο τουρισμός θα είναι μια συνολική εμπειρία. Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα επ’αυτού, όμως πρέπει να το συνθέσουμε με έναν τρόπο θα έχει ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία» .

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος τόνσιε πως η φετινή σεζόν για τη χώρα θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις της, αλλά και την πορεία του εμβολιασμού. Σημείωσε πως είναι δύσκολη χρονιά καθώς βασικές αγορές για τη χώρα δεν έχουν ακόμη ανοίξει, αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Ρωσία αναμένεται να προσθέσει περισσότερες απευθείας πτήσεις προς τη χώρα, ενώ δεν μπόρεσε να δώσει ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη της χρονιάς. Ο κ.Ρέτσος υπογράμμισε πως το β’εξάμηνο της χρονιάς θα είναι καλύτερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ έθεσε ως κεντρικό στόχο την επιμήκυνση της φετινής τουριστικής σεζόν και τόνισε πως φαίνεται φως στο τούνελ της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού.

ΒΙΝΤΕΟ