Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50% (video)

Share

 

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δευτερολογία του στη συζήτηση με θέμα την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Είδα τον κ. Φάμελλο ιδιαίτερα επιθετικό σήμερα, η επιθετικότητά σας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δημοσκοπικές σας επιδόσεις. Διερωτώμαι εάν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται με το ζόρι οι μισοί βουλευτές σας, κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα black Friday» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή και επέμεινε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην αντίστοιχη της Νέας Δημοκρατίας μια ερειπωμένη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έναν χάρτη που, όπως είπε χαρακτηριστικά, απέτυχε να προβλέψει πού θα ενσκήψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Απαντώντας στην κ. Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός την κατηγόρησε ότι κοιτάει τους πολίτες και τους λέει ότι υπάρχει ένα λεφτόδενδρο. «Λίγη αυτοσυγκράτηση, δεν κατέχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, κουνάτε το δάχτυλο ως εθνικός εισαγγελέας χωρίς να καταθέτετε καμία απολύτως πρόταση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση για τα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία»
«Χρειάζεται μια μεγάλη, παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση, άρα, κύριε Ανδρουλάκη, καλώς κάνουμε και εξηγούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα σχετικά με την κλιματική κρίση. Επαναλαμβάνω, η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία, ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις τους ότι το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια και είναι πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έχουν χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι μέσω των πολιτικών μας μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα»
«Δεν χρειαζόμαστε πανάκριβα έργα, ούτε περισσότερα φράγματα, αλλά να φτιάχνουμε σωστά τα αναχώματα και να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας. Γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Τι υπάρχει δίπλα στην κοίτη του ποταμού; Ένα ολόκληρο τετράγωνο, μπουζουκτσίδικα, μάντρες… θα πάμε να τα γκρεμίσουμε; Σας θέλω μαζί μου, δεν λέω πως θα το κάνετε, απλά θέλω να διασφαλίσω ότι συμφωνείτε μαζί μου. Θα απαιτηθούν και δύσκολες αποφάσεις, όπως είναι οι παραγωγές. Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των παραγωγών ότι θα υπάρχει πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιδοτεί συγκεκριμένες παραγωγές, σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σάς θέλω μαζί μου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα. «Τι μας λέει ο κ. Ανδρουλάκης, να φτιάξουμε μία task force, χαίρομαι που έρχεστε στα λόγια μου και αναγνωρίζετε τη χρησιμότητα του επιτελικού κράτους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας «κρύο αστείο» την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα Black Friday.

Εφαρμοσμένη πολιτική αντί έκθεσης ιδεών
«Το μισό καλοκαίρι δεν είχαμε καθόλου φωτιές, και το υπόλοιπο πάρα πολλές, και επειδή είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες, γι’ αυτό δεν καταφέραμε να τις σβήσουμε άμεσα. Εάν θεωρείτε ότι μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, να μας το πείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κριτική σε επιχειρησιακές αποφάσεις. «Για τη Δαδιά μάς είπατε να γίνει αποτύπωση, αυτό έχει ήδη γίνει, κύριε Ανδρουλάκη, εξ ου και το τελικό συμπέρασμα μας δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικώς είχε εκτιμηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ως κυβέρνηση αισθάνομαι ότι έχουμε σχέδιο, εσείς ως αντιπολίτευση έχετε παράπονα, δεν είναι πρόταση ο τίτλος “παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας”, κύριε Ανδρουλάκη» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «εφαρμοσμένη πολιτική αντί έκθεσης ιδεών».

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Κρύβεστε πίσω από τους μεγάλους φοροφυγάδες για να μην δυσαρεστήσετε την εκλογική σας πελατεία
Στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει στις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τις ΑΠΕ, το φορολογικό νομοσχέδιο και τημ κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά η Τριτολογία του Πρωθυπουργού
Τρεις παρατηρήσεις σε αυτά τα οποία είπε ο κ. Ανδρουλάκης, διότι μερικές φορές δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω τη σκέψη του -μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα κατανόησης.

Φυσικό αέριο, κ. Ανδρουλάκη. Μας είπατε ότι είναι ορυκτό καύσιμο. Προφανώς είναι ορυκτό καύσιμο. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει κατατάξει -όπως σωστά είπατε- ως καύσιμο μετάβασης, είναι απαραίτητο το φυσικό αέριο και θα είναι απαραίτητο για αρκετές δεκαετίες προκειμένου να μπορούμε να σταθεροποιούμε το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και σίγουρα το φυσικό αέριο είναι πολύ καλύτερο από τον λιγνίτη, συμφωνούμε σε αυτό φαντάζομαι, γι’ αυτό και η χώρα μειώνει στο ελάχιστο την εξάρτησή της από τον λιγνίτη. Και πράγματι, καθώς δεν έχει άλλη δυνατότητα να μπορεί να παράγει ενέργεια 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, θα είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, όμως, ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας βαίνει μειούμενη σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από δύο χρόνια.

Αν εσείς έχετε κάποια μαγική λύση, τεχνολογική, για το πώς ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες, μην ενημερώσετε μόνο εμάς. Είμαι σίγουρος ότι ο ΟΗΕ θα σας δώσει το βήμα στο Ντουμπάι να εξηγήσετε πώς ακριβώς αυτό θα γίνει.

Διότι, πράγματι, έως ότου λύσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρειαζόμαστε πάντα συμπληρωματικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσης, δηλαδή συστήματα τα οποία να μπορούν να μπαίνουν γρήγορα στο σύστημα όταν δεν θα έχουμε ΑΠΕ.

Μιλάτε σε μια κυβέρνηση η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τη διείσδυση των ΑΠΕ μετά από την εντυπωσιακή στασιμότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν διαφωνούμε σε αυτό, θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Και μεγάλες ΑΠΕ και μικρές ΑΠΕ και αποκεντρωμένες ΑΠΕ και συγκεντρωμένες ΑΠΕ.

Έχουμε μεγάλο ζήτημα -όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκόσμιο- με την επάρκεια των δικτύων. Πράγματι, μια παράμετρος ανθεκτικότητας είναι και η επάρκεια των δικτύων, διότι καθυστέρησε συνολικά η παγκόσμια αγορά να αναγνωρίσει τη σημασία των δικτύων, έτσι ώστε να μπορούμε να βάζουμε περισσότερη ενέργεια στο σύστημα. Αλλά, αν δεν φυσάει και αν δεν έχει ήλιο ή το βράδυ, δεν μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από τις ΑΠΕ και θα χρειαζόμαστε και άλλη πηγή ενέργειας. Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Εάν δεν θέλετε φυσικό αέριο να μας πείτε, διότι οι επιλογές εκεί είναι πολύ συγκεκριμένες.

Θέλουμε να βελτιώσουμε τις διασυνδέσεις μας και το κάνουμε, διότι πράγματι μπορούμε και πρέπει να εισάγουμε και να εξάγουμε φυσική ενέργεια.

Φαντάζομαι ότι δεν εννοείτε ότι θέλουμε να γυρίσουμε στο λιγνίτη. Μια επιλογή υπάρχει ακόμα -θα με ενδιέφερε πολύ η άποψή σας-, είναι τα πυρηνικά. Αν πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια να βγείτε ανοιχτά να το πείτε. Αλλά το να παρουσιάζετε μία ωραιοποιημένη εικόνα αποκηρύσσοντας πλήρως το φυσικό αέριο, το οποίο είναι αναγκαστική λύση στην παρούσα συνθήκη, φαντάζει ολίγον ουτοπικό.

Δεύτερον, ελεύθεροι επαγγελματίες. Ήθελα απλά να επισημάνω, επειδή μου αρέσει να είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο και να μην διαστρεβλώνονται οι θέσεις μου, ότι σε όλες τις συνεντεύξεις που έδινα προεκλογικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες έλεγα το εξής: θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Είναι πάρα πολύ βολικό να κρύβεστε πίσω από τους λίγους μεγάλους, οι οποίοι πράγματι θα εντοπιστούν, στο μέτρο του εφικτού, μέσα από μία σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε, αλλά να μην θίγετε αυτούς τους οποίους θεωρείτε τη δική σας πολιτική πελατεία με το να μην γίνεστε δυσάρεστος σε κάποιους, οι οποίοι ενδεχομένως, ναι, θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερο φόρο, διότι αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται να πληρώνουν τον φόρο τον οποίον καταβάλλουν ή μηδενικό φόρο.

Θα έρθει όμως η ώρα -δεν θα επεκταθώ πολύ περισσότερο στο θέμα αυτό- που θα κάνουμε εκτενή συζήτηση. Απλά εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης θα πρέπει να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα περιορίσετε τη φοροδιαφυγή και να μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που, αν μη τι άλλο, είχε το πολιτικό θάρρος στην αρχή της δεύτερης θητείας της να κάνει κάτι το οποίο αντικειμενικά, ναι, είναι πολιτικά δύσκολο. Δεν είναι εύκολη αυτή η παρέμβαση.

Διότι, μπορώ να θυμηθώ κι εγώ μία άλλη μεταρρύθμιση η οποία επιχειρήθηκε, από μία άλλη κυβέρνηση, στην αρχή μιας άλλης δεύτερης θητείας, που όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις έκανε πίσω ολοταχώς και «φόρτωσε» το κόστος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές.

Επειδή λοιπόν εμείς έχουμε λάβει μία σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό, ότι θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο θα πορευτούμε.

Αν ήταν δικές μας αντιδράσεις γιατί κάνατε εσείς πίσω τότε; Είναι το ερώτημα.

Λοιπόν, το τρίτο και κλείνω με αυτό, κάνατε ένα λεκτικό άλμα μιλώντας για «κλιματική ανθεκτικότητα» και μετά μιλήσατε για «οικονομική ανθεκτικότητα» και συνδέσατε την κρίση του 2009 και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι θέλατε να πείτε.

Αλλά ένα είναι βέβαιο: ότι η ανθεκτικότητα της χώρας σίγουρα στηρίζεται στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Και είναι γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να μπορεί να καταθέτει τον Προϋπολογισμό της και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην έχει καμία επισήμανση και η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ναι, κ. Ανδρουλάκη, σημαίνει ότι επιτέλους αφήσαμε πίσω τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική. Γι’ αυτό ακριβώς μπορούμε το πλεόνασμα αυτής της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε αυτούς οι οποίοι έχουν περισσότερο ανάγκη, 350 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, σε άτομα με αναπηρία, σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτό είναι το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, είτε θέλετε να το δείτε είτε όχι. / iefimerida.gr

ΒΙΝΤΕΟ