Μητσοτάκης: Τα τρία ‘όχι’, η πολιτική τερατογένεση και η… δεύτερη φορά στη συμφορά (video)

Share

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, σε πολιτικό επίπεδο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.nΟ κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα για τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο, για την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού κ.ά.

«Πολιτική τερατογένεση μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα»
Αρχικά, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας στις πρώτες κάλπες, ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμησή μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά, αν επιχειρούσαμε να προβάλουμε τα σημερινά δεδομένα, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα (σ.σ.: δηλαδή με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ). Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Γι’ αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που δεν είναι ανάγκη να είναι μονοκομματική, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Σε ερώτηση του iefimerida για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και τη στήριξη-ανοχή του κ. Κουτσούμπα. Θέλω να το φανταστούν αυτό οι Έλληνες πολίτες. Θέλω να γνωρίζουν ότι αυτό είναι μια πιθανότητα. Να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Γι’ αυτό η πρώτη κάλπη έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μαθηματικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Και το λέω γιατί όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι όλη αυτή η προσπάθεια περί ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δεν ανταποκρίνεται μάλλον στα ειλικρινά αισθήματα και τις επιθυμίες του κ. Ανδρουλάκη».

Τρία «όχι»: Σε εκλογές, αλλαγή του εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά. «Τρία “όχι”. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Το επιτελικό κράτος θέτει ένα πλαίσιο που με τη σειρά του θέτει τους κανόνες που λειτουργεί μία κυβέρνηση. Αυτά δεν υπήρχαν στη χώρα μας», υπογράμμισε. «Η προσήλωσή μου σε αυτό που αποκαλούμε επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική σε αυτούς που ασκούν κριτική.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα ότι δεν είναι… κωλοτούμπας και πως ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει λίγους μήνες πριν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο -όπως εκτίμησε- δεν είναι εφικτό.

«Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις (σ.σ.: για αλλαγή του εκλογικού νόμου). Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Ο ψηφισμένος νόμος δίνει το μπόνους και βάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37%-38%. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να πετύχει ισχυρή κυβέρνηση με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Δεν τίθεται θέμα εκτός από μια περίπτωση: αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα και συμφωνήσουμε από κοινού εκλογικό νόμο. Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο. Έχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση που έχω με τους πολίτες δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν».

Όσον αφορά, δε, στο θέμα της εξάντλησης της τετραετίας, είπε ότι δεν θα αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο των εκλογών, επαναλαμβάνοντας απλώς ότι «θα εξαντλήσουμε την τετραετία».

«Δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά»
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς, ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως πολιτικά δεν βρίσκεται κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Επίσης είπε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους. / iefimerida

VIDEO