Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο ΠΠΙΣύμης – Επίτιμος δημότης ο Αλκιβιάδης Στεφανής (φωτορεπορτάζ)

Share

Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης υπό τη μορφή ολοκληρωμένου ψηφιακού εξωτερικού ιατρείου, εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο, η υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη.

Η Μονάδα θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους του νησιού να λαμβάνουν, πέραν της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, υπηρεσίες εκτίμησης και διάγνωσης των ασθενών, τακτικής παρακολούθησής τους, συνταγογράφησης φαρμάκων, αντιμετώπισης οξέων περιστατικών, καθώς και υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικών. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Στόχος η ποιοτική και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΚΛΙΜΑΚΑ».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ
Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων, η κα Ράπτη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Εγκαινιάζουμε στη Σύμη μια μονάδα τηλεψυχιατρικής η οποία γίνεται με ψηφιακό τρόπο μέσα από το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας στη Σύμη. Αυτή η μονάδα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το έχει ανάγκη, να πάρει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης με ψυχιάτρους και ψυχολόγους όλο το 24ωρο. Έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει -αν κάποιος θέλει μια φαρμακευτική υποστήριξη- κι επίσης έχει τη δυνατότητα να εκδίδει και πιστοποιητικά.

Αυτό γίνεται σε συνεργασία του δημοσίου που είναι το Πολυδύναμο Κέντρο με τον ιδιωτικό τομέα (με μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία βρίσκεται μέσα στο σύστημα του υπουργείου Υγείας και προσφέρει τις υπηρεσίες της). Κάναμε μία τέτοια δράση και ξεκινήσαμε από το ακριτικό μας Καστελόριζο και σήμερα, έρχεται η Σύμη στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ακριτικής Ελλάδας, ακριβώς για να δώσει αυτή τη δυνατότητα, που προσφέρει σε όποιον κάτοικο διαμένει εδώ μόνιμα κα δεν έχει το περιθώριο να ταξιδέψει στη Ρόδο ή πιο μακριά για να λάβει αυτές τις υπηρεσίες. Αυτή η ψηφιακή τεχνολογία, το εξασφαλίζει αυτό» ευχαριστώντας τον δήμαρχο κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα για την αρωγή του, την αντιπεριφερειάρχη κα Χαρούλα Γιασιράνη και την Ιερά Μητρόπολη Σύμης.

Ζήτησε ακόμη από τον Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλόριζου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, όταν έχει τέτοια περιστατικά ότι θα μπορούσαν να λάβουν τέτοια υποστήριξη και μέσα σε οικογένειες ή σε παιδιά, να συνδράμει.

Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλόριζου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, οι βουλευτές Δωδεκανήσων κ.κ. Βασίλης Ιψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς και η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νοτίου Αιγαίου κα Χαρούλα Γιασιράνη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος κ. Λ.Παπακαλοδούκας υπογράμμισε τα εξής:
«Βλέπουμε ότι είναι η πρώτη φορά να έχουν ενσκύψει κάποιοι πάνω από το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνουμε στα ακριτικά νησιά και είναι η Υγεία. Για πρώτη φορά η Σύμη έχει γιατρούς, έχει τηλεψυχιατρική και θα εγκαινιάσει ένα νέο κτήριο το οποίο με τη δική σας βοήθεια αλλά και του νέου υπουργού Υγείας θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας, αφού είναι 1000τ.μ. πλήρως εξοπλισμένο τελευταίας τεχνολογίας ενώ έχουμε λάβει την δέσμευση ότι θα μας στείλουν οδηγός ασθενοφόρου και βοηθός ακτινολόγου. Θα είναι ένα κτήριο – κόσμημα!» δηλώνοντας πως είναι μια απαραίτητη υπηρεσία.

Έδωσε επίσης ένα δώρο στην κα Ράπτη που είναι οι Συμιακοί σφουγγαράδες οι οποίοι ανακάλυψαν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ακολούθησε ειδική τελετή όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σύμης ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής με απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης. Να σημειωθεί ότι είναι το 5ο νησί που τον ανακηρύττει επίτιμο δημότη (!)

«Μέσω εμού, τιμάτε τις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι ένας αποτελεσματικός οργανισμός αλλά κι ένα εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ώστε το κράτος μας να δει καλύτερες ημέρες. Η κυβέρνηση είναι κοντά στους ακρίτες και προσπαθεί να κάνει το όραμά της πραγματικότητα, που δεν είναι άλλο από την προκοπή και την ευημερία του τόπου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας υγιής οργανισμός. Ξεκινήσαμε με την Τουρκία να μας πιέζει σκληρά αποκρούοντας την επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων από τον κ. Πρωθυπουργό τα κύματα –αρχικά στον Έβρο και μετά στα νησιά. Ανταποκριθήκαμε σε αυτό και κάναμε περήφανο τον Ελληνικό λαό. Ήρθε και η κρίση της πανδημίας -όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έψαχνε να βρει τον βηματισμό της.

Με κάθε κρίση που εμφανιζόταν από παντού και ειδικά στο Αιγαίο, εμείς αποδείξαμε ότι τα πήγαμε πολύ καλά, εκεί που άλλοι δεν θα άντεχαν. Κάναμε συμμαχίες και αποδείξαμε πως είμαστε χώρα σταθερή και αποτελεσματική. Έχουμε χιλιάδες προβλήματα αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το σημαντικό είναι να βρούμε τι μας ενώνει, σαν Έλληνες. Κι αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας γι αυτό τον τόπο και η θέλησή μας να κάνουμε τον τόπο, καλύτερο για τα παιδιά μας. Ένα σας ζητώ: Να αγαπάμε την Ελλάδα! Δημοκρατικά και ανιδιοτελώς…» κατέληξε χαρακτηριστικά φέρνοντας ως παραδείγματα τους ακρίτες. / πηγή: dimokratiki . gr