ΜΟΣΧΑ: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η Ελλάδα κατά την περίοδο του Αγώνα για την ανεξαρτησία (1820-1830) σε ρωσικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις»

Share

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη η επίσημη τελετή εγκαινίων της εκθέσεως βιβλίων και εικονογραφιών «Η Ελλάδα κατά την περίοδο του Αγώνα για την Ανεξαρτησία τις δεκαετίες ’20-’30 του 19ου αι. σε ρωσικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις», η οποία είναι αφιερωμένη στη 200ή επέτειο από την έναρξη του ελληνικού εθνικού απελευθερωτικού αγώνα.

Στην τελετή παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, η πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αικατερίνη Νασίκα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Ζήνωνος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλαος Κρίκος, εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, των ελληνικών συλλόγων, φοιτητές των ΑΕΙ της πρωτεύουσας. Το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας εκπροσώπησε στην έκθεση ο γραμματέας υποθέσεων απώτερου εξωτερικού πρωθιερέας Σέργιος Ζβοναριόφ.

Στον χαιρετισμό του προς τους παρισταμένους ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ειδικότερα ότι η Ελλάδα δεν λησμονά τη συμμετοχή της Ρωσίας στον αγώνα για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού.

Μετά τη λήξη του επίσημου μέρους οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα εκθέματα. Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών του 19ου αι., που δημοσιεύουν μαρτυρίες αυτοπτών εκείνων των ετών, καθώς και ιστορικές μελέτες από τις συλλογές της βιβλιοθήκης και εικονογραφήσεις από ιδιωτική συλλογή.

Η έκθεση διαρκεί από 1 έως 27 Δεκεμβρίου 2021. – Служба коммуникации ОВЦС