Μόσχα: Πράκτορες του ΝΑΤΟ η ομάδα Ναβάλνι – Σταματήστε να τους αποκαλείτε «αντιπολίτευση»

Share

Η Μόσχα θεωρεί πως είναι καιρός να σταματήσουμε να αποκαλούμε συνεργάτες του Ναβάλνι ως «αντιπολίτευση», με τη Μαρία Ζαχάροβα να τους αποδίδει τον όρο «πράκτορες του ΝΑΤΟ».

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να αποκαλούμε συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι «αντιπολίτευση», με την εκπρόσωπό του Μαρία Ζαχάροβα να τονίζει πως περιγράφονται καλύτερα ως πράκτορες του ΝΑΤΟ παρά ως συμβατικές πολιτικές προσωπικότητες.

«Πρέπει να σταματήσουμε να τους αποκαλούμε αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είναι κάτι διαφορετικό» είπε η Ζαχάροβα στο Channel One της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «είναι παράγοντες επιρροής και θα το αποδείξω τώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματούχος υπενθύμισε πώς ο βασικός σύμμαχος του Ναβάλνι Λέονιντ Βόλκοφ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα έκαναν πλέον διαδηλώσεις τον χειμώνα και σχεδίαζαν να περιμένουν μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, την Τρίτη το πρωί, ο Βόλκοφ, με έδρα τη Λιθουανία, ανακοίνωσε αλλαγή πλεύσης, προτείνοντας μια διαφορετική μορφή διαμαρτυρίας.

«Τι συνέβη μεταξύ 4 και 9 Φεβρουαρίου; Αυτό είναι ασήμαντο, απλό και ατυχές» είπε. «Ο Βόλκοφ και ο [Βλαντιμίρ] Ασούρκοφ [ένας άλλος στενός σύμμαχος του Ναβάλνι που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο] είχαν μια διαδικτυακή συνάντηση χθες με τη Μόνιμη Πολωνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ, στην οποία συμμετείχαν και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία».

«Μόνο που οι χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δεν είναι η ΕΕ, είναι το ΝΑΤΟ».

Κατά τη γνώμη της Ζαχάροβα, αυτές οι χώρες είπαν στον Βόλκοφ να μην περιμένει μέχρι την άνοιξη καθώς οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να συνεχιστούν άμεσα.

Κατά τη γνώμη της Ζαχάροβα, αυτές οι χώρες είπαν στον Βόλκοφ να μην περιμένει μέχρι την άνοιξη καθώς οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να συνεχιστούν άμεσα.

«Ανεξάρτητα από το πώς το καλύπτετε, ανεξάρτητα από το πώς το λέτε, αυτή είναι μια συνάντηση με παράγοντες επιρροής για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε ένα κυρίαρχο κράτος» κατέληξε.

«Προδότες οι υποστηρικτές του Ναβάλνι που ζητούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας»
Νωρίτερα σήμερα η Ζαχάροβα έκανε λόγο για προδοσία των υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι που ζητούν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Ναβάλνι ότι συζητούν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τις ΗΠΑ. Μιλώντας για το θέμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου εστίασε στην ηθική των συγκεκριμένων κινήσεων.

«Δεν μιλάμε για τη νομική πλευρά, αλλά όσον αφορά την ηθική, αυτό είναι προδοσία» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα. Παράλληλα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει αυτήν τη συμπεριφορά ως «χυδαία».

Υπενθυμίζεται ότι χθες (08/02) η Γερμανία, η Πολωνία και η Σουηδία, προχώρησαν στην απέλαση Ρώσων διπλωματών μετά τις απελάσεις τριών Ευρωπαίων διπλωματών από τη Μόσχα, λόγω της συμμετοχής τους σε παράνομες διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να αναγάγει την υπόθεση Ναβάλνι σε «νούμερο 1» θέμα διαλόγου με τη Ρωσία.

sputnik