Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας Δωδ/σου θα δημιουργήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου

Share

Το Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας Δωδεκανήσου σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, στις εγκαταστάσεις στο παλαιό νοσοκομείο, επί της οδού Ερυθρού Σταυρού.

Για το θέμα προέβη σε σχετική ενημέρωση ο πρόεδρός του, κ. Ηλίας Τσέρκης:
«Ο ΙΣΡ σχεδιάζει να ιδρύσει το Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας Δωδεκανήσου στον ισόγειο χώρο του κτηρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία μας. Είναι κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει από την εποχή της προεδρίας του κ. Χρήστου Μαντά και ήρθε η ώρα να το υλοποιήσουμε. Γι αυτό το λόγο έχει συσταθεί μία επιτροπή στον ΙΣΡ με εξαιρετικούς συναδέλφους που έχουν μια μακρά διαδρομή και ιστορία στον σύλλογο.

Βρισκόμαστε στην διαδικασία όπου προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τον χώρο στο ισόγειο του κτηρίου όπου θα φιλοξενήσουμε όλα αυτά τα αντικείμενα τα οποία θα είναι μια ζωντανή καταγραφή από τα παλιά Ασκληπιεία μέχρι και τα σύγχρονα μηχανήματα και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που το οφείλουμε στις επόμενες γενιές και αποτελεί μια παρακαταθήκη για όλους τους δημότες αλλά θα αποτελέσει και πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας. Για να ξέρουμε πώς ασκείται η ιατρική σήμερα, πρέπει να δούμε πώς γίνονταν κάποιες ιατρικές πράξεις κατά το παρελθόν.

Είναι κάτι μεταξύ ιστορίας και σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Γι αυτό κι έχουμε βάλει στόχο να το υλοποιήσουμε. Υπάρχουν μόνον τρία Μουσεία Ιατρικής Ιστορίας στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε να κάνουμε ένα Μουσείο που να αρμόζει στην λαμπρή ιστορία αυτού του τόπου. Γι αυτό και απευθύνω έκκληση σε όποιον έχει κάποια ιατρικά αντικείμενα και θέλουν να τα κάνουν δωρεά για το Μουσείο να μας επισκεφτούν επειδή θα τα εκθέσουμε.

Επιπλέον, στον υπόγειο χώρο, τον οποίο ανακαινίσαμε πρόσφατα, θα φιλοξενηθεί το αρχείο του ΙΣΡ. Ως γνωστόν έχουμε πάνω από 580 γιατρούς και πάνω από 1.500 φακέλους από όλους όσους έχουν περάσει και θεωρούμε ότι είναι ένα σοβαρό αρχείο, ανεκτίμητης αξίας που θα φιλοξενηθεί στον υπόγειο χώρο»

δήλωσε ο κ. Τσέρκης υπογραμμίζοντας πως αυτή η περιοχή μπορεί να αναβαθμιστεί και να γίνει το ‘Ζάππειο της Ρόδου’ εάν βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και αξιοποιηθούν τα περιβάλλοντα κτήρια όπως το παλαιό νοσοκομείο κ.λπ.

διαβάστε περισσότερα: dimokratiki.gr