Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δ.Ρόδου -Δράσεις κ ταινίες για τον Καραβάτζιο, Βαν Γκογκ κ Βερμέερ (pics n video)

Share

 

Στο πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα του Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις που έκανε, ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου κ. Σέργιος Αϊβάζης.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Ο Σεπτέμβριος, μας βρίσκει μαζί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου με την συμμετοχή άνω των 5.000 μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης το προηγούμενο έτος, προχωράμε στο πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο. Ο στόχος που βάλαμε αρχικώς, για να απευθυνθούμε στην εκπαιδευτική κοινότητα και να αναδείξουμε την σύνδεση με την τοπική κοινωνία, επιτεύχθηκε. Κι αυτό το βλέπουμε σε κάθε κάλεσμα που κάνουμε και σε κάθε δράση που ανακοινώνουμε τόσο από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και από τα ίδια τα παιδιά που νιώθουν το Μουσείο, ένα δικό τους χώρο που θέλουν να επισκέπτονται.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι ότι η επισκεψιμότητα έχει ανέβει αρκετά -και μάλιστα από τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας, που έρχονται από πολλές χώρες του κόσμου. Αυτό αποτελεί ένα κίνητρο καθώς, οι ξένοι τουριστες, μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους, έχοντας πληροφοριακό υλικό σε πολλές γλώσσες με απώτερο στόχο, να αναπτυχθεί μια καλή σχέση με την Ρόδο που μπορεί να λειτουργήσει διαδραστικά σαν εναλλακτικός – πολιτιστικός τουρισμός. Να μην ξεχνάμε ότι το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, διαθέτει την πιο πλούσια συλλογή έργων τέχνης, μετά την Εθνική Πινακοθήκη και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο, πάνω στο οποίο, να στηριχθεί η προβολή της χώρας μας (και της Ρόδου) με πολιτιστικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με έρευνες, το κοινό το οποίο ενδιαφέρεται για τον Πολιτισμό (και για την Τέχνη) είναι άνω των 40 ετών, κυρίως γυναίκες, άρα θα μπορούμε να αποτελέσει σημείο αιχμής για την ανάλογη προβολή».

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα με εξαιρετικές ταινίες καλλιτεχνών:

Οι προβολές αφιερώνονται σε τρεις εμβληματικούς ζωγράφους όπου στις 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου 2023 (με δωρεάν είσοδο) θα παρουσιαστούν οι ταινίες:

·      Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ / Loving Vincent (2017) με θέμα τη ζωή και το έργο του Βαν Γκογκ. Η ταινία δίνει ζωή στους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να διηγηθούν την ξεχωριστή του ιστορία. Κάθε ένα από τα 65.000 καρέ της ταινίας είναι και μια ελαιογραφία ζωγραφισμένη με το χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να έρθουν στα στούντιο της Πολωνίας και της Ελλάδας και να πάρουν μέρος στην παραγωγή.

Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ / Loving Vincent (2017) με θέμα τη ζωή και το έργο του Βαν Γκογκ

ΒΙΝΤΕΟ

·       Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι (2003. Το σενάριο γράφτηκε από την Ολίβια Χάτριντ, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Τρέισι Κέβαλιερ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Griet, μιας υπηρέτριας στην οικία του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ και τη δημιουργία του πίνακα Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι.

·       Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι (2003) με θέμα την ζωή του Βερμέερ και τον συγκεκριμένο διάσημο πίνακα ζωγραφικής

ΒΙΝΤΕΟ

·       Στη σκιά του Καραβάτζιο (2022). Η ταινία τοποθετείται το 1610 όταν ο  καταδικασμένος σε θάνατο για φόνο, Καραβάτζιο βρίσκεται συνεχώς σε φυγή από τους πολλούς εχθρούς του. Ο Πάπας Παύλος Ε’ αποφασίζει να εξακριβώσει εάν είναι δυνατόν να του δοθεί χάρη. Ένας μυστηριώδης ιεροεξεταστής γνωστός ως Σκιά είναι επιφορτισμένος με την έρευνα: το καθήκον του θα είναι να ανακαλύψει τη ζωή του καλλιτέχνη και να συνομιλήσει με όσους τον γνώριζαν, για να καταλάβει αν ο άντρας είναι τρελός ή ιδιοφυΐα.

ΒΙΝΤΕΟ / Στη σκιά του Καραβάτζιο

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο Μουσείο, ξεκίνησε και η φύτευση διαφόρων φυτών και βοτάνων στον κήπο του Μουσείου, ενώ συνεχίζουν τα δύο μεγάλα projects –το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ψηφιοποίηση των έργων: «Την επόμενη εβδομάδα, έρχεται ειδικό συνεργείο για την φωτογράφηση των 1.500 έργων του Μουσείου (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις, αρχεία κ.ο.κ.) με στόχο να δημιουργηθεί ένα σημαντικό και ολοκληρωμένο αρχείο που θα είναι προσβάσιμο σε όλους όσους ενδιαφέρονται –είτε επιστήμονες, είτε λάτρεις της Τέχνης- μέσα από τον ιστότοπό μας. επίσης θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τους μαθητές.

Στο κομμάτι των έργων, έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από παρεμβάσεις στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η αλλαγή του κλιματισμού, τοποθέτηση αισθητήρων, τοποθέτηση προστατευτικών πλεξιγκλάς μπροστά από τα έργα, οθόνες, πληροφοριακό υλικό αλλά και δημιουργία χώρου έργων συντήρησης στο υπόγειο του Νεστοριδείου Μελάθρου. Επιπρόσθετα, στο τέλος του μήνα, θα ξεκινήσει την λειτουργία του το πωλητήριό μας, με αντικείμενα που είναι εμπνευσμένα από την συλλογή του Μουσείου (όπως έχει και κάθε σύγχρονο μουσείο στον κόσμο) όπου θα υπάρχουν και είδη δώρων από μικρά έως και πιο μεγάλα.

Στην ουσία, όλα αυτά που υλοποιούνται τώρα είναι οι δράσεις που έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια» -κατέληξε ο πρόεδρος του Μουσείου. / Πέγκυ Ντόκου