Μπόρις Τζόνσον: Αναβάλλεται για έναν μήνα η επόμενη χαλάρωση των μέτρων για την Covid-19

Share

Για έναν μήνα αναβάλλεται η επόμενη χαλάρωση των μέτρων για την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενος την αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της νέας παραλλαγής Δέλτα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιηθεί για να ενταθεί το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τα δημοσιεύματα που ήθελαν ορισμένους περιορισμούς του lockdown στην Αγγλία να παραμένουν μέχρι νεωτέρας.

«Πιστεύω ότι είναι λογικό να περιμένουμε λίγο ακόμα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Αντί για τις 21 Ιουνίου, όπως ήταν προγραμματισμένη, η επόμενη φάση του «ανοίγματος» θα γίνει στις 19 Ιουλίου. «Σε κάποια φάση θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», τόνισε ο Τζόνσον, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου «θα έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας».

Με στόχο να επισπευσθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των πολιτών, ιδίως εκείνων που δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη τη δεύτερη δόση και εν μέσω ανησυχίας για έξαρση των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο Μπόρις Τζόνσον, με εξαίρεση γάμους και κηδείες που θα μπορούν να πραγματοποιούνται παρουσία περισσοτέρων των 30 προσκεκλημένων, όλα τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού παραμένουν.

Επιπλέον, εξαίρεση στους περιορισμούς θα αποτελούν οι αγώνες ποδοσφαίρου στο πλαίσιο του Euro, αλλά και κάποιες θεατρικές παραστάσεις.

Παραμένουν κλειστά τα νυχτερινά κέντρα
Αντίστοιχα, τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ παρατείνονται οι περιορισμοί στη χωρητικότητα σε αθλητικά θεάματα, παμπ και θέατρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, λόγω της κυκλοφορίας της παραλλαγής Δέλτα, αν δεν έκανε τίποτα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στο επίπεδο στο οποίο ήταν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Με βάση το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο Τζόνσον τον Φεβρουάριο, οι περισσότεροι περιορισμοί θα αίρονταν στις 21 Ιουνίου, θα άνοιγαν δηλαδή πλήρως οι παμπ, τα εστιατόρια, τα νάιτ κλαμπ και άλλοι χώροι φιλοξενίας. Αυτό τώρα θα γίνει στις 19 Ιουλίου.

«Όπως έχουν τα πράγματα και με βάση τις ενδείξεις που βλέπω τώρα, έχω την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες», είπε ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού θα επιταχυνθεί μειώνοντας το χρονικό διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων, από τις 12 εβδομάδες που είναι σήμερα στις 8 για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η κατάσταση θα εξεταστεί και πάλι στις 28 Ιουνίου. Ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε όμως ότι θωρείται απίθανο να χαλαρώσουν τα μέτρα νωρίτερα από τις 19 Ιουλίου.

Το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία καταγράφηκαν 7.742 νέα κρούσματα της Covid-19 και τρεις θάνατοι.

Ο Τζόνσον επισήμανε ότι τα κρούσματα αυξάνονται περίπου κατά 64% την εβδομάδα, ενώ αυξάνεται επίσης και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, πιστεύεται ότι είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που κυριαρχούσε μέχρι τώρα στη Βρετανία και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. iefimerida