Ν.Ανδρουλάκης: «Για να σταθεί η χώρα όρθια, πρέπει να σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά της Ελλάδας» (video)

Share

«Για να σταθεί η χώρα όρθια, πρέπει να σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά της Ελλάδας» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας γενιάς είναι πως θα απογαλακτιστεί από την οικογένειά της. Δηλαδή να βρει ένα ενοίκιο σε αξιοπρεπές επίπεδο. Σύμφωνα με τις πρακτικές της σοσιαλδημοκρατίας όπως αυτές εφαρμόστηκαν σε πόλεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, στη Βιέννη και αλλού, προτείνουμε τη δημιουργία δεξαμενής με 150.000 κοινωνικές κατοικίες, οι οποίες θα είναι είτε νεόδμητες με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακατασκευασμένα κλειστά σπίτια με παροχή φορολογικών κινήτρων. 150.000 νέα ζευγάρια θα τις ενοικιάσουν με χαμηλό ενοίκιο κι έτσι θα πέσουν συνολικά τα ενοίκια στην αγορά» υπογράμμισε αναφερόμενος στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Προσπαθούν να εμφανίσουν ως αλαζονεία το γεγονός ότι προτάσσω το πρόγραμμά μας Για εμένα αλαζονεία είναι να κάνεις ό,τι μπορείς για την καρέκλα. Δεν είναι αλαζονεία να κάνεις ότι μπορείς για να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή του ελληνικού λαού. Είμαι αλαζόνας όταν υποστηρίζω: “Ελάτε να συμφωνήσουμε για τα κόκκινα δάνεια, για την κοινωνική κατοικία, για να δώσουμε 8-10% στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί τα νοσοκομεία καταρρέουν”;» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τόνισε: «Η κυβέρνηση αγωνίστηκε για να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο; Αγωνίστηκε αντί η ευθύνη να είναι στην Ελλάδα, να πέφτει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τίποτα δεν έκανε. Ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για προσφυγικό – μεταναστευτικό, ας αφήσει τα φτηνά διλήμματα του Έβρου και να πάμε στην ουσία, διότι απέναντι του δεν έχει τον κ. Τσίπρα που έλεγε ότι δεν υπάρχουν σύνορα, αλλά είμαστε εμείς που λέμε: “Ναι στην φύλαξη συνόρων, ναι στην αναθεώρηση του Δουβλίνου”».

«Δεν είπα ποτέ ότι θα πω ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Ποτέ. Είπα, πρώτα απ’ όλα, να έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε την τελευταία φορά και, φυσικά, πολύ κοντύτερα στους αντιπάλους μας. Δεύτερον, προγραμματικές συγκλίσεις, γιατί δεν μπορούμε να λέμε ότι θα αλλάξουμε πολιτική μόνο στα πρόσωπα. Η πολιτική αλλάζει με συγκλίσεις. Και, τρίτον, τα πρόσωπα. Δεν θα υποδείξω εγώ ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Αυτό θα ήταν αλαζονεία και αμετροέπεια. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού και των κορυφαίων υπουργείων θα είναι κοινής αποδοχής» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης ερωτηθείς για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

«Ποιος θα φταίει αν πάμε σε αστάθεια; Θα φταίει αυτός που βάζει πάνω απ’ όλα την καρέκλα του ή αυτός που βάζει πάνω απ’ όλα τα προβλήματα του ελληνικού λαού; Ενδιαφέρομαι για το μέλλον της πατρίδας μας και όχι για το μέλλον δύο πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι έχουν κυβερνήσει και δεν ξεκινούν από το μηδέν» απάντησε σχετικά με την κυβερνητική σταθερότητα.

Αναφερόμενος στην παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας: “Θα λύσω το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια”. Μα, αυτός παρέδωσε με νόμο του 2015 τα κόκκινα δάνεια του ελληνικού λαού στα κοράκια των funds», διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε ψήφισε το νόμο για τα κόκκινα δάνεια.

«Επισήμανε και τα εξής: “Η κυρία Κατσέλη είναι κοντά μας” και ο “νόμος Κατσέλη που έσωσε την πρώτη κατοικία”. Δικός μας είναι ο νόμος. Είναι νόμος του ΠΑΣΟΚ και αυτός που προσπαθεί να τον οικειοποιηθεί σήμερα, καταψήφισε τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας του 2010» συμπλήρωσε ως προς την κριτική του.

«Όλα τα στελέχη μας λειτουργούν βάσει του πλαισίου της συλλογικότητας. Όποιος δεν υπηρετεί αυτήν τη συλλογικότητα, απολογείται στον κόσμο της παράταξης. Η στρατηγική μας είναι σαφέστατη σε όλα μας τα βήματα και όλοι μας αγωνιζόμαστε για αυτήν» επισήμανε και έκανε λόγο για «εμπνεύσεις αποστασίας» σχετικά με τα σενάρια σύμπραξης μεμονωμένων βουλευτών με τη Νέα Δημοκρατία, που υπονοούν κυβερνητικά στελέχη.

Ερωτηθείς για την αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών, που κατέθεσε προ ημερών στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: « Πήγα στην Δικαιοσύνη γιατί είμαι το θύμα των υποκλοπών. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Το ίδιο είναι να πηγαίνει το θύμα μίας πλεκτάνης, ενός παρακρατικού μηχανισμού και να ζητάει από την Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες και το ίδιο είναι ο Πρωθυπουργός, που κυβερνά τη χώρα; Πιστεύω ότι έχουμε χρέος να στηρίζουμε τους θεσμούς. Δεν πήγα στον κ. Ντογιάκο όπως ο κύριος Τσίπρας αλλά εκεί που χτυπά η καρδιά της ελληνικής Δικαιοσύνης, εκεί που αγωνίζονται οι εισαγγελείς να βγάλουν εις πέρας πολύ σημαντικές υποθέσεις».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που το ΠΑΣΟΚ δεν απολογείται για αυτούς που έφυγαν. Ούτε για την αλαζονεία τους ούτε για τις πρακτικές τους. Για αυτά τα πρόσωπα η πόρτα θα παραμείνει κλειστή ακόμα και αν αλλάξουν άποψη» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης με φόντο δημοσιεύματα για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι το ίδιο για μένα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζω, όμως, πάρα πολύ καλά από την κυβερνητική τους θητεία ότι ούτε φιλελεύθερος είναι ο κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν είναι φιλελευθερισμός για την Ευρώπη να κάνεις υποκλοπές, συγκάλυψη, επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, ούτε ο κ. Τσίπρας είναι η ευρωπαϊκή αριστερά, γιατί δεν είναι ευρωπαϊκή αριστερά να χαϊδεύεις τον Μαδούρο, να στήνεις διαγωνισμούς τηλεοπτικών αδειών και ενώ η Δικαιοσύνη καταδικάζει 13-0 τον στενότερο σου συνεργάτη, αντί να τον θέσεις στο περιθώριο, τον κάνεις σημαία σου στα ψηφοδέλτια» ανέφερε σχετικά με τις πολιτικές πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανέλαβε ότι «δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε συζητήσεις με κόμματα τα οποία έσπρωχναν την Ελλάδα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της ζώνης του ευρώ».

Ερωτηθείς για το εκλογικό σύστημα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε πριν από μερικές ημέρες: “Δείτε τι προβλήματα έχει η Γερμανία με την απλή αναλογική”. Δηλαδή, για να καταλάβετε το επίπεδο της περιφρόνησης της κοινής λογικής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει ότι στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης και μια από τις ισχυρότερες του κόσμου, όπου η απλή αναλογική έδωσε συγκλίσεις, μείωσε την τοξικότητα κι έδωσε ισχυρή προοπτική, είναι ένα “κακό σύστημα”. Αντίθετα, είναι “καλό σύστημα” αυτό που θα εκβιάζει ο Μητσοτάκης όλους τους υπολοίπους για να μείνει Πρωθυπουργός. Είναι προφανές ότι τα πολιτικά συστήματα κρίνονται. Εγώ, λοιπόν, λέω σήμερα στον ελληνικό λαό: Έχουμε ανάγκη ένα σύστημα που θα θέτει τις βάσεις για εθνική συνεννόηση, αποκλιμάκωση της τοξικότητας και αποφυγή των παλαιών παθογενειών, όπως είναι η αλαζονεία της εξουσίας που κάνει το κράτος εργαλείο εξυπηρέτησης του κομματικού συμφέροντος, διορίζει κολλητούς και γνωστούς».

BINTEO