Ν/Σ ΥΠΕΣ: 5ετής θητεία για Δημάρχους και Περιφερειάρχες – Πάνω από 1000 παρατηρήσεις

Share

Επανέρχεται η 5ετής θητεία για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, οι οποίοι θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα εκλογής των Αρχών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 18 Μαρτίου.

Η διαβούλευση συγκέντρωσε πάνω από 1.000 παρατηρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα εισέλθει στη Βουλή για ψήφιση το προσεχές χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλες βασικές αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου, οι οποίες συνιστούν προϊόν διαλόγου με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ).

Ως εκ τούτου, προβλέπεται μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων, το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο, ενώ τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών και τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι. / newsbreak