ΝΔ: Εσωκομματικές τον Οκτώβρη – Ποιος έχει… όρεξη για κάλπη; – Προάγγελος πολιτικών εξελίξεων

Share

Για τις 24 Οκτωβρίου 2021 ορίστηκε να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις ΔΗΜΤΟ, τις ΔΕΕΠ (Νομαρχιακές) καθώς και περίπου 1.000 μελών του 14ου τακτικού Συνεδρίου που θα γίνει (όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης) τον προσεχή Δεκέμβριο. 

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η έχει ήδη δοθεί η εντολή προς τους προέδρους των ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ για να προετοιμαστούν ενόψει της διαδικασίας.

Να σημειωθεί πως αυτές οι εσωκομματικές, θα έχουν έναν…  υβριδικό χαρακτήρα, θα μπορούν δηλαδή τα στελέχη να ψηφίσουν και διά ζώσης, σε κατά τόπους εκλογικά κέντρα, αλλά και εξ αποστάσεως, ψηφιακά.

Από ό,τι φαίνεται οι εκλογές στη ΝΔ είναι προάγγελος πολιτικών εξελίξεων αφού ανοίγουν τον δρόμο, αφενός για το 14ο  Συνέδριο του Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί  το Δεκέμβριο του 2021 και θα είναι εκλογικό Συνέδριο, δηλαδή από αυτό θα αναδειχθούν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος, η οποία είναι το ανώτατο Όργανο μεταξύ δύο Συνεδρίων του Κόμματος’ και αφετέρου, με τα όργανα αυτά, θα πορευτεί το κόμμα προς τις βουλευτικές εκλογές –όποτε κι αν γίνουν μέσα στο 2022.

ΜΙΑ ΔΗΜΤΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ – ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ;
Τελικά, στο νησί της Ρόδου θα δημιουργηθεί μόνον μία ΔΗΜΤΟ (τοπική οργάνωση). Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενες τέσσερις ΔΗΜΤΟ που υπάρχουν στο νησί, θα συμπτυχθούν σε μία η οποία θα έχει ενισχυμένο ρόλο.

Βεβαίως, αυτό θα πυροδοτήσει μια σειρά εξελίξεων, από την στιγμή που θα υπάρχει ένα όργανο και θα πρέπει να επανεξεταστεί με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει το κόμμα σε δημοτικές ενότητες, χωριά κ.λπ.

Η εκλογή της μίας ΔΗΜΤΟ θα εξαρτηθεί από τον αριθμό μελών που θα υπάρχουν ενώ όσοι είναι ήδη μέλη των σημερινών ΔΗΜΤΟ θα μπορούν να συμμετέχουν μόνον ως μέλη.

Κι εδώ προκύπτει το μείζον πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο:

Ποιος έχει όρεξη εν μέσω πανδημίας, για εκλογές σε κομματικά όργανα που δεν έχουν ρόλο, δεν έχουν λόγο και δεν εξυπηρετούν εν τέλει κανέναν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για συγκεκριμένους λόγους…)

Από τα λίγα μέλη που ήταν εγγεγραμμένοι (περίπου 1500 τον αριθμό σε όλο το νησί και σε όλες τις ΔΗΜΤΟ μαζί) κανένας δεν έχει ακόμη ανανεώσει την συνδρομή του –αφού έχουν λήξει, κανονικά από το 2018 (!)

Και φυσικά, το μεγάλο ζητούμενο, παραμένει: πόσοι θα φτάσουν μέχρι την κάλπη;

Με το δραματικό πρόσφατο παρελθόν που έχει η ΝΔ στα εσωκομματικά, πολύ δύσκολα θα φτάσει τα χιλιάδες μέλη που είχε κάποτε στη Ρόδο. Απομένει να δούμε ποιοι θα είναι υποψήφιοι και αν θα καταφέρουν να τρέξουν την ‘κούρσα’ για να βοηθήσουν τον κομματικό μηχανισμό να φτάσει στο Συνέδριο κι από εκεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μέχρι πρότινος, κάποιοι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία της ΔΕΕΠ, είχαν εκφράσει από νωρίς την πρόθεσή τους για να την διεκδικήσουν, όπως ο Μηνάς Νικολάου που διετέλεσε παλαιότερα πρόεδρος της ΝΟΔΕ και η Έφη Χαραλαμποπούλου (νυν πρόεδρος).

Επίσης να σημειωθεί ότι πολύ έντονο ενδιαφέρον θα υπάρξει για την διεκδίκηση της προεδρίας της ΔΗΜΤΟ. Κάποια στιγμή, ακούστηκαν ονόματα όπως του Παναγιώτη Σακελλαρίου και της Σοφίας Χατζηεγωργίου (οι οποίοι είχαν διατελέσει πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων Ρόδου, στο παρελθόν).

Όσον αφορά τον νυν πρόεδρο τη ΔΗΜΤΟ Ρόδου κ. Ηλία Τσέρκη, δεν φέρεται να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο προς το παρόν.

Θυμίζουμε πως ο κ. Τσέρκης, έχει διατελέσει 8 χρόνια στη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, 2,5 χρόνια αναπληρωτής πρόεδρος και 5,5 χρόνια στη ΔΗΜΤΟ Ρόδου. Συνεπώς η επόμενη θέση που θα τον ενδιέφερε θα μπορούσε να είναι η θέση της ΔΕΕΠ αλλά όχι στην παρούσα φάση.

Πέγκυ Ντόκου