Νέα 5άστερα αναβαθμίζουν το ξενοδοχειακό δυναμικό των Δωδεκανήσων σε Ρόδο, Κω κ Κάσο

Lindos Imperial Resort & Spa © Lindos Imperial
Share

Βροχή επενδύσεων σε 5άστερα ξενοδοχεία στα Δωδεκάνησα, μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη τουριστική σεζόν του 2022. Το ξενοδοχειακό δυναμικό των δημοφιλών νησιωτικών τουριστικών προορισμών του Νοτίου Αιγαίου έχει μπει σε τροχιά ανανέωσης και αναβάθμισης. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι εγκρίσεις ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. 

Πιο πρόσφατη υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο είναι αυτή που αφορά τον εκσυγχρονισμό του 5 αστέρων ξενοδοχείου Lindos Imperial στη Ρόδο. Πρόκειται για ξενοδοχείο της Lindos Hotels, της οικογένειας Μηνέττου, που διαθέτει 307 δωμάτια (690 κλίνες) και βρίσκεται στο Κιοτάρι της Ρόδου. Η αλυσίδα, που έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, διαθέτει συνολικά 5 ξενοδοχειακές μονάδες στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Πρόκειται για τα Lindos Imperial Resort & Spa, Lindos Village Resort & Spa, Lindos Royal Resort, Gennadi Grand Resort, με τελευταία προσθήκη το πολυτελές 5άστερο Lindos Grand Resort & Spa, που ολοκληρώθηκε το 2019, αλλά επίσημα άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2021 (λόγω πανδημίας).

Τόσο το Gennadi Grand Resort όσο και το Lindos Grand Resort είναι ξενοδοχεία ενεργειακής κλάσης Α+ (από τα ελάχιστα πανελληνίως). Τώρα έρχεται η σειρά της ανακαίνισης του Lindos Imperial και η επένδυση ενισχύεται με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής συνολικού ύψους 927.278,10 ευρώ.

Επιπλέον, στη Ρόδο πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα, στην Καλλιθέα, από την υπό σύσταση εταιρεία Τσιτλίδης Σάββας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης, το οποίο θα ενισχυθεί με τη μορφή επιχορήγησης ύψους 1,95 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο, προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς καταλύματος, δυναμικότητας 76 δωματίων και 172 κλινών. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης ξεπερνά τα 4,8 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις και σε Κω και Κάσο
Στην Κω, συγκεκριμένα στην περιοχή Καρδάμαινα, η εταιρεία Κ. Κουλιάς ΑΕ ετοιμάζει ένα νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, συμπληρώνοντας την ήδη ισχυρή παρουσία της στο νησί. Το Kosta Palace θα έχει συνολική δυναμικότητα 820 κλινών, οι οποίες θα μοιράζονται σε ένα κεντρικό τριώροφο κτίριο και σε 22 διώροφα κτίρια τύπου bungalows. Πέρυσι τον Μάιο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της επένδυσης, ενώ μόλις πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκε η υπαγωγή μέρους της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ειδικότερα, το επενδυτικό πλάνο ύψους σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, που αφορά τη δημιουργία ξενοδοχείου δυναμικότητας 231 δωματίων και 483 κλινών, πρόκειται να λάβει επιχορήγηση ύψους 2.099.724,73 ευρώ.

Ένα ακόμα πεντάστερο ετοιμάζεται στα Δωδεκάνησα, αυτήν τη φορά στο νησί της Κάσου. Η υπό σύσταση εταιρεία ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΙΚΕ έλαβε πρόσφατα έγκριση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων, δυναμικότητας 17 δωματίων και 34 κλινών. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες πληροφορίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την υλοποίηση της επένδυσης το συνολικό επιλέξιμο κόστος βρίσκεται στις 970.250,00 ευρώ, με το συνολικό ενισχυόμενο κόστος να είναι 954.900 ευρώ. Η επιχορήγηση θα ανέλθει σε 381.960 ευρώ. / powergame