Σε φοροελαφρύνσεις – ανάσα, για τα μεσαία και όχι μόνο εισοδήματα, προχωρά η κυβέρνηση, με το καλημέρα του νέου έτους, τηρώντας τις οικονομικές της δεσμεύσεις. Τα περισσότερα από τα μέτρα που «ξεκλειδώνουν» το 2022 είχαν εξαγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και ήταν κοστολογημένα από το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού και συμφωνημένα με τους θεσμούς.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ
Η λίστα φοροελαφρύνσεων και ενισχύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το 2022 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων , αύξηση κατώτατου μισθού, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, επέκταση του «κουρέματος» των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις, επιδοτήσεις του μισθολογικού κόστους για νέες θέσεις εργασίας, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για συγκεκριμένους κλάδους κ.α.
Αναλυτικότερα τα σημαντικότερα μέτρα :
Α. Στήριξη εισοδήματος
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2% και θα υπάρξει και νέα αύξηση εντός του 2022.
Η προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση. Συνεχίζεται και για το 1ο εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο και στα γυμναστήρια.
Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% όπου κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους άνω των 29 ετών.
Β. Στήριξη εργασίας και επενδύσεων
Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.
Η αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται και για το 2022. Άμεσα ωφελούμενοι από το εν λόγω μέτρο, είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι), οι αγρότες, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν εισοδήματα από ενοίκια. Η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Γ. Μετασχηματισμός οικονομίας
Παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2021 έχει μειωθεί κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.
Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
Στη λίστα με τα επαγγέλματα τα οποία θα υπολογίζονται στο μέτρο περιλαμβάνονται: Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι,ελαιοχρωματιστές,ψυκτικοί,αρχιτέκτονες,δικηγόροι,γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, γυμναστήρια, σχολές χορού.
Ταυτόχρονα, οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
Δ. Στήριξη νέων
Όσοι νέοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά ως εργαζόμενοι αποκτούν έναν “ατομικό κουμπαρά” και πλέον θα έχουν σημαντικό έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος (Κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα).
Εφαρμόζεται το πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο: Όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους 2022, λαμβάνουν συνολικό ποσό ύψους 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης.
Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.
Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες – μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022.
Επίσης το 2022 θα φέρει νέες αντικειμενικές αξίες και το νέο ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εξαλειφθούν οι αυξήσεις και να διορθωθούν αδικίες στον υπολογισμό του φόρου.
Τέλος, από το 2023 σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν μόνιμες μειώσεις φόρων, όπως είναι: η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Το συνολικό πακέτο, όπως έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών και αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό, θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και στόχο έχει κάθε φορολογούμενους να δει και το δικό του οικογενειακό προϋπολογισμό να ευνοείται από κάποια από τις φοροελαφρύνσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει : «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, από την 1η Ιανουαρίου ισχύει μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα. Στόχος, να δημιουργηθούν νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές. Να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Η αναδιανομή υπέρ των αδυνάμων να γίνει ακόμη πιο γενναία. Και ειδικά οι νέοι μας να έχουν μια καλύτερη ζωή. Το είπαμε, το κάνουμε και το 2022!»