ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Και όμως, έχει ανοίξει το παιχνίδι για την διαδοχή Μητσοτάκη – Τα σενάρια – Τα ονόματα

Share

Όσο και κάποιοι να μειώνουν την αξία των λεγομένων του Κώστα Καραμανλή, το θέμα διαδοχής για την Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει, τουλάχιστον σε επίπεδο συζητήσεων και επαφών. Και αυτό παρόλο που η ΝΔ λογικά δεν θα χάσει την πρωτιά ως κόμμα αλλά είναι σίγουρο ότι έχει χάσει προ πολλού την αυτοδυναμία. 

Οι πρώτες εκλογές, μάλιστα, θα δημιουργήσουν κλίμα ήττας ενώ πολλοί κορυφαίοι βουλευτές δεν θα εκλεγούν καν. Εάν προκύψουν δεύτερες εκλογές, τότε το κυρίαρχο σενάριο είναι να μην είναι ξανά Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό και μόνο, αλλάζει τα δεδομένα στο κόμμα.

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη; – Τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς;
Σημαντικό ρόλο θα παίξει τι θα κάνουν τα κορυφαία στελέχη όταν προκύψει το ερώτημα ποιος θα αντικαταστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ενοχληθεί από την κεντρώα στροφή της ΝΔ επί Μητσοτάκη τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο ατζέντας.
Για παράδειγμα, ο κ. Σαμαράς στο πρόσφατο συνέδριο είπε ότι η ΝΔ έχει γίνει Ποτάμι και αυτή η φράση αποτυπώνει τη πραγματικότητα.
Έχει πάρει κορυφαία στελέχη του Ποταμιού όπως ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Δημήτρης Τσιόδρας κ.α και έχει αναπτύξει ατζέντες που ενοχλούν την παραδοσιακή δεξιά που εκπροσωπεί ο πρώην πρωθυπουργός, όπως π.χ ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντα.

Η Διαπλοκή δεν μπορεί να παίξει ρόλο στη ΝΔ
Ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ψηφίστηκε το 2009 για να βγει πρόεδρος, στηρίχτηκε από τον Αχιλλέα Καραμανλή όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη.
Θα επιλέξει λοιπόν, να στηρίξει τον υιό του Αχιλλέα, σημερινό υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή;

Από την άλλη, ο Νίκος Δένδιας θέλει να ηγηθεί της ΝΔ ωστόσο, εκτός από την κακή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, υπάρχουν και άλλα εμπόδια.
Για παράδειγμα, δεν είναι αρκετά δημοφιλής σε άλλους κορυφαίους.
Στελέχη της ΝΔ θεωρούν το Νίκο Δένδια ένα δυνατό παίχτη αλλά και ότι έχει εξάρτηση από μεγάλα συμφέροντα, όπως π.χ τη διοίκηση του Ελλάκτωρα ή τον όμιλο Βαρδινογιάννη.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι η βάση της ΝΔ δεν αρέσκεται σε τέτοιες υποψηφιότητες.
Θυμίζουμε και την περίπτωση της Ντόρας με όλο το οικονομικό περιβάλλον υπέρ της, τελικά ο κόσμος της ΝΔ επέλεξε τον Α.Σαμαρά.
Επίσης, ο κόσμος της ΝΔ έχει ενοχληθεί από τα προαναφερόμενα συμφέροντα, διότι ως γνωστόν έχουν άριστες σχέσεις και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς (Τσίπρας, Ανδρουλάκης).

Επίσης ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, πατέρας του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είναι υπέρ μιάς υποψηφιότητας Καραμανλή, ουσιαστικά του μικρού Κώστα Καραμανλή.
Ο ίδιος το 1997 ήταν ο ιθύνων νους της επιλογής ως αρχηγού της ΝΔ τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έγινε Πρωθυπουργός το 2004, μετά από 7 χρόνια. Το ίδιο θα υποστηρίξει και ο Μιλτιάδης.

Πάντως, σε μια τέτοια πιθανή υποψηφιότητα, ίσως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, να δεχτεί να στηρίξει τον Καραμανλή τον νεώτερο.
Ωστόσο, η παρέμβαση του είναι θεσμική ώστε να μην χαθεί το νόημα της δημοκρατίας στην παράταξη που γέννησε ο Εθνάρχης.

Μια παράμετρος, είναι ότι ο νεότερος Κώστας Καραμανλής, εμφανίζεται μέχρι σήμερα πιο μετριοπαθής και δεν έχει εκφράσει δημοσίως τις φιλοδοξίες του.
Επίσης, δεν θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Θέλει να υπάρξει ήρεμη διαδοχή και όχι να συγκρουστεί με το μητσοτακικό στρατόπεδο.

Γιατί οι υπόλοιποι δεν έχουν καμία τύχη;
Όσοι άλλου μπούνε στην κούρσα της διαδοχής έχουν λίγη τύχη.
Ο Αδωνις Γεωργίαδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν κατέβει, έχουν κριθεί, ορίζουν ο καθένας ένα μικρό κομμάτι της ΝΔ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης παρόλο που κατέχει το κομματικό μηχανισμό, δεν έχει τύχει απέναντι στην βάση, δεν έχει τόσο μεγάλα ερείσματα.
Θα μπορούσε να εκλεγεί μόνο εάν , όπως παλιά, η ΝΔ εκλεγόταν μόνο από τους συνέδρους.
Αυτές οι μέρες έχουν περάσει, όλα τα κόμματα εκλέγουν αρχηγούς από τη βάση.
Ο Βασίλης Κικίλιας δεν έχει καμία τύχη, παρά τη δημοφιλία του.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, επίσης, δεν έχει στηρίγματα πέραν από την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Η Νίκη Κεραμέως όσο ικανή και να είναι, έχει ενοχλήσει τη βάση. Και ο μόνος που μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μάλλον έχει αποφασίσει να περιμένει τη σειρά του… / με πληροφορίες από banking news / Μαξιμιαλιανός