News&

Netflix – «Alexander: Τhe Making of a God»: οι ιστορικές ανακρίβειες, τα πλεονεκτήματα κ τα μειονεκτήματα (video)

Share

 

Συνιστά πλέον κοινό μυστικό πως το Νetflix δεν ενδιαφέρεται τόσο για την ακριβή απόδοση των ιστορικών γεγονότων, όσο για την εμπορική τους αξιοποίηση στο χώρο του θεάματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σειρά «Vikings» η οποία, αν και συνιστά ένα καλλιτεχνικό και σκηνοθετικό αριστούργημα, αναπαράγει πλήθος ιστορικών ανακριβειών.

Ειδικά το «Vikings Valhalla», το οποίο αναμέναμε με ζήλο οι λάτρεις του είδους, βρίθει ιστορικών ατοπημάτων και ορθοπολιτικών επιλογών· δεν προσφέρεται ούτε για ψυχαγωγία για να είμαστε ειλικρινείς. Τελευταία τάση είναι το καλούμενο «docudrama», ένα είδος ντοκιμαντέρ δηλαδή το οποίο περιέχει κινηματογραφικές σκηνές κτλ. Είναι μια σύνθεση ταινίας/σειράς με ντοκιμαντέρ, η οποία πραγματικά εντυπωσιάζει.

Docudrama λοιπόν αποτελεί και το «Alexander: The making of a God» του Netflix, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί το σχετικό είδος στο οποίο υποτίθεται ότι ανήκει· οι ιστορικές ανακρίβειες και αποκλίσεις είναι αρκετές και εξόφθαλμες. Από την άλλη το «Αlexander» (2003) του Oliver Stone – που ως ταινία υποτίθεται ότι δεν έχει το προνόμιο να διεκδικεί αξιώσεις ιστορικής ακριβείας – θεωρείται ότι αποδίδει πολύ καλύτερα την ιστορική σκηνοθεσία, την ενδυμασία κτλ.

Παραβλέποντας τις άτοπες σύγχρονες αναγωγές, οι οποίες επιζητούν «με το στανιό» να εργαλειοποιήσουν την ιστορία και να θέσουν ζήτημα σεξουαλικής ταυτότητας μετά από 2.300 έτη εκ του μη όντος (δεν υπάρχει καμία αναφορά αρχαίας πηγής που να αποδεικνύει ερωτική σχέση Αλεξάνδρου – Ηφαιστίωνος, τουλάχιστον όπως επιχειρείται να ερμηνευθεί σήμερα), πάμε να δούμε ενδεικτικά κάποια γνωρίσματα της εν λόγω σειράς:

Το Νetflix δεν ενδιαφέρεται τόσο για την ακριβή απόδοση των ιστορικών γεγονότων, όσο για την εμπορική τους αξιοποίηση στο χώρο του θεάματος

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

Η σειρά λοιπόν θεωρώ πως είναι διασκεδαστική, ίσως για ένα βροχερό βράδυ με μπόλικα ποπ κορν. Δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ωστόσο ιστορική.

Γεώργιος Σύρος, ιστορικός, συγγραφέας, ερευνητής Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας (info: thenewspaper)

BINTEO

Exit mobile version