Νικ.Τσαγκάρης: Επικρατεί αβεβαιότητα για την έναρξη του Τουρισμού λόγω της υγειονομικής κατάστασης (video)

Share

Συνέντευξη προέδρου Καλυμνιακής Ένωσης Ξενοδόχων Νικόλα Τσαγκάρη

Τα πάντα εξαρτώνται από την υγειονομική κατάσταση τόσο της χώρας μας όσο και των χωρών που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Ένας χρόνος πανδημίας και η ζημία στον τομέα του τουρισμού είναι τεράστια. Η περσινή σεζόν ήταν δραματική και η φετινή εξελίσσεται σε ένα δυσεπίλυτο γρίφο.

Πότε θα γίνει η έξοδος από τα lock downs, ποιοι θα είναι οι υγειονομικοί περιορισμοί ,πώς θα εξελιχθεί η πορεία των εμβολιασμών σε Ελλάδα και Ευρώπη, υπάρχει ενδιαφέρον για ταξίδια υπό αυτές τις συνθήκες, τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού; Όλα αυτά αποτελούν ερωτήματα που δημιουργούν αβεβαιότητα και αγωνία στους επαγγελματίες του τουρισμού και δεν υπάρχουν απαντήσεις που να μπορούν να προσθέσουν λέξεις στο σταυρόλεξο των φετινών προβλέψεων.

Όλα δείχνουν πάντως πως η έναρξη της σεζόν πάει παραπίσω και πως τα πάντα εξαρτώνται από την υγειονομική κατάσταση τόσο της χώρας μας όσο και των χωρών που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Καλυμνιακής Ένωσης Ξενοδόχων, Νικόλας Τσαγκάρης.

Επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα διεθνώς διότι η υγειονομική κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν γνωρίζουμε πως θα λειτουργήσουν οι αεροπορικές εταιρείες, ποια ακριβώς υγειονομικά μέτρα θα τηρηθούν από τους επισκέπτες και από τους επαγγελματίες και γενικότερα η κατάσταση είναι τέτοια που από ότι φαίνεται θα επιτρέψει και φέτος όπως και πέρσι να λειτουργήσει μόνο το 60% των ξενοδοχειακών υποδομών στην Κάλυμνο, τονίζει ο ίδιος.

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα ,θα τηρηθούν λίγο πολύ τα περσινά, όσο αφορά καθαριότητα, απολυμάνσεις, τεστ κλπ και πιθανόν να επανέλθει ο μπουφές, όπου ο επισκέπτης θα εξυπηρετείται μόνος του φορώντας γάντια. Οι προκρατήσεις είναι μηδενικές, λέει ο κ. Τσαγκάρης, υπάρχουν μόνο οι περσινές οι οποίες για Απρίλιο και Μάιο ακυρώθηκαν κι ευτυχώς πάρα πολλές μεταφέρθηκαν για αργότερα μες το καλοκαίρι και ο κόσμος φαίνεται να περιμένει να ταξιδέψει.

Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί και ίσως αυτό να γίνει αιτία να ξεκινήσουν να έρχονται νωρίτερα επισκέπτες. Προβλέπω μια σεζόν στην καλύτερη περίπτωση ίδια με την περσινή λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων. Για το θέμα του υγειονομικού διαβατηρίου, μας ενημερώνει ότι είναι ένα μέσο που θα δηλώνει αν ο επισκέπτης έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει και είναι καλά ή ότι έχει κάνει τεστ, και προτείνει ένα ενιαίο υγειονομικό πιστοποιητικό ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση.

Συνεχίζοντας τη συζήτηση μας ο πρόεδρος εξηγεί ότι, στηρίζουν τις ελπίδες τους σε χώρες όπου έχουν γίνει διμερείς συμφωνίες και είναι καλύτερη η υγειονομική κατάσταση, όπως το Ισραήλ και η Αγγλία που πάει καλύτερα. Ελπίδες υπάρχουν και για εσωτερικό τουρισμό ωστόσο θα προτιμηθούν οι περιοχές που έχουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Τέλος, ο κ Τσαγκάρης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, λέει ότι δεν υστερούμε σε προβολή, όμως η όποια προβολή της χώρας μας αυτή τη στιγμή βοηθά μόνο στο να τονωθεί η επιθυμία όσων θέλουν να ταξιδέψουν και στοχεύει περισσότερο για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Όσον αφορά τη στήριξη των ανθρώπων του τουρισμού εξηγεί πως υπήρξαν χρηματοδοτήσεις που όμως ποτέ δεν είναι αρκετές λόγω των υποχρεώσεων και ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να σταθμίσει ένας ξενοδόχος, κυρίως οικονομικά, για να αποφασίσει αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ή όχι και φέτος.

ΒΙΝΤΕΟ