Νικητής χωρίς αυτοδυναμία ο Τζάστιν Τριντό στον Καναδά (video)

Share

Κέρδισε εν μέρει το πολιτικό στοίχημα των πρόωρων εκλογών ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων και απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά. Ο Τζάστιν Τριντό είναι ο νικητής των βουλευτών εκλογών που ο ίδιος προκήρυξε στα μέσα Αυγούστου, ανανεώνει τη θητεία του για τρίτη φορά, αλλά χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει και πάλι την αυτοδυναμία και την πλειοψηφία των εδρών στην καναδική Βουλή.

Στην επινίκια ομιλία του ο Τριντό ευχαρίστησε τους Καναδούς που προσήλθαν στις κάλπες εν μέσω της πανδημίας για να “οδηγήσουν τη χώρα στις καλύτερες ημέρες που έρχονται”. Επανάλαβε ότι τα τρία πιο σημαντικά ζητήματα της εκλογικής του πλατφόρμας είναι η κλιματική κρίση, η οικονομικά προσιτή στέγαση και η παιδική φροντίδα. Ο Τζάστιν Τριντό δεσμεύτηκε να εργαστεί σκληρά για την εκπλήρωση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων του. “Δώσατε με την ψήφο σας σε αυτήν την κυβέρνηση και σε αυτό το κοινοβούλιο μια ξεκάθαρη κατεύθυνση”.

Ο Τζάστιν Τριντό εκφώνησε την ομιλία του στα γαλλικά και στα αγγλικά. Απευθύνθηκε στον καναδικό λαό από την αίθουσα εκδηλώσεων ξενοδοχείου στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ. Η αίθουσα ήταν στολισμένη στα κόκκινα, το χρώμα του κόμματος των Φιλελεύθερων. Ο νικητής των εκλογών δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του: “Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τη χώρα”, είπε ο Τριντό και πρόσθεσε, “ο πολιτικός βίος δεν είναι εύκολος. Σας ευχαριστώ για τις υπηρεσίες σας”.

Οι Φιλελεύθεροι δεν θα περάσουν το όριο των 170 εδρών, δεν θα ανακτήσουν δηλαδή την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν και αρχικά οι δημοσκοπήσεις έμοιαζαν να στέλνουν θετικά μηνύματα, ο κ. Τριντό δυσκολεύτηκε στη συνέχεια, με τη φθορά της εξουσίας πλέον ιδιαίτερα αισθητή και την “Τριντομανία” του 2015 να μοιάζει πολύ μακρινή.

Στο πεδίο, βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος διαδηλωτών εξοργισμένων για τα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ένας έφθασε στο σημείο να πετάξει πέτρες εναντίον του επικεφαλής της κυβέρνησης. “Δουλέψαμε πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας και οι Καναδοί κάνουν τώρα την επιλογή τους”, δήλωσε πλαισιωμένος από τα παιδιά του και τη σύζυγό του Σοφί Γκρεγκουάρ.

Η Αριστερά ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης
Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία το αριστερό προοδευτικό Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (NDP) του Καναδά πήρε μια μεγάλη εκλογική νίκη και αναμένεται να κερδίσει περισσότερες έδρες από αυτές που κατείχε στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις το NDP αναμένεται να κερδίσει τρεις επιπλέον έδρες και να φτάσει στις 27.

“Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για εσάς. Σας είδαμε, ακούσαμε τις ιστορίες σας και θα δώσουμε μάχες για εσάς”, δήλωσε ο επικεφαλής του προοδευτικού NDP, Τζαγκμίτ Σιχ υποσχόμενος να συνεχίσει την εκστρατεία του υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων. Δεσμεύτηκε επίσης να αγωνιστεί για την κλιματική κρίση και για το σύστημα υγείας.

Ο Τζαγκμίτ Σιχ έγραψε ιστορία το 2017 όταν κατάφερε να γίνει ο πρώτος μη λευκός ηγέτης κόμματος στον Καναδά. Πρόσφατα τη στήριξή του στο NDP εξέφρασε ο Αμερικανός βουλευτής και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Μπέρνι Σάντερς.

Έριν Ο’ Τουλ: Θα είμαι έτοιμος για την επόμενη εκλογική μάχη
Ο ηγέτης των Συντηρητικών Έριν Ο’ Τουλ αποδέχθηκε την ήττα και υποσχέθηκε να εργαστεί για να χτίσει ένα Συντηρητικό κόμμα για όλους τους Καναδούς. “Το Συντηρητικό Κόμμα πρέπει να έχει το θάρρος να αλλάζει και να εξελίσσεται”, δήλωσε ο σχετικά μετριοπαθής ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος δοκιμάστηκε στις κάλπες για πρώτη φορά, μιλώντας για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ενώ οι Συντηρητικοί είχαν βγει μπροστά στις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα της Δευτέρας σήμανε μια ήττα για την ηγέτη τους Έριν Ο’ Τουλ. “Ο Τριντό αναζητούσε μια ‘γρήγορη αρπαγή ισχύος’ αλλά οι Καναδοί δεν του έδωσαν την πλειοψηφία που ήθελε”, είπε. Η κεντρώα εκστρατεία του απέτυχε να πείσει αρκετούς ψηφοφόρους να διώξουν το κόμμα των Φιλελευθέρων μετά από έξι χρόνια στην εξουσία. Η τελευταία φορά που το Συντηρητικό κόμμα κέρδισε ομοσπονδιακές εκλογές ήταν το 2011.

“Όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές θα είμαι έτοιμος να οδηγήσω το Συντηρητικό Κόμμα στη νίκη”, είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος.

Πολλοί Καναδοί ψήφισαν δι’ αλληλογραφίας και αυτό σημαίνει πως η έκβαση ίσως αργήσει να γίνει γνωστή σε ορισμένες περιφέρειες. Η καταμέτρηση των χονδρικά 800.000 ψηφοδελτίων τα οποία κατατέθηκαν επιστολικά δεν θα αρχίσει παρά σήμερα Τρίτη. Η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από BBC

BINTEO