Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν πολιτευόμαστε με τη μεζούρα, δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις από κανέναν

Share

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνουν την πόλωση με στόχο να εμποδίσουν τις διαρροές ψηφοφόρων τους- «Είμαστε απέναντι σε όποιον προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της», δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επιμένει, όπως λέει, σε θετικές πολιτικές προτάσεις

Σε θέση… άμυνας βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ένθεν κακείθεν, αλλά και από το εσωτερικό του κόμματος, για «πολιτική ίσων αποστάσεων». «Δεν πολιτευόμαστε με τη μεζούρα, δεν έχουμε επιλεκτικές ευαισθησίες, το Κίνημά μας δεν τηρεί ίσες αποστάσεις από κανέναν.

Είμαστε απέναντι σε όποιον προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, απ’ όπου κι αν προέρχεται», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. αποτυγχάνει στη διαχείριση των κρίσεων, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης.

Η δήλωση Ανδρουλάκη στο ΘΕΜΑ

«Δεν πολιτευόμαστε με τη μεζούρα, δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις απο κανέναν»

«H κοινωνία μας δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες μικρές ή μεγάλες κρίσεις που η κυβέρνηση συνεχώς αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει, όπως πρόσφατα με την κακοκαιρία. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων αξιόπιστη εναλλακτική, γιατί κινείται ευκαιριακά χωρίς σχέδιο. Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η παράταξή μας κάνει τα πρώτα βήματα της νέας εποχής. Με λόγο αξιόπιστο, λόγο προγραμματικό, που αγκαλιάζει τις αγωνίες του ελληνικού λαού για καλύτερες μέρες.

Αλλωστε σε όλη την Ευρώπη οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφουν δυναμικά για να προσφέρουν λύσεις για τις ανισότητες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το Κίνημά μας βρέθηκε ταχύτατα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και είναι λογικό, όταν αυτό ενισχύεται ενώ οι κύριοι πολιτικοί μας αντίπαλοι χάνουν δυνάμεις. Το Κίνημά μας δεν τηρεί ίσες αποστάσεις από κανέναν. Είμαστε απέναντι σε όποιον προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, από όπου κι αν προέρχεται.

Δεν πολιτευόμαστε με μεζούρα, δεν έχουμε επιλεκτικές ευαισθησίες. Απέναντι στις τοξικές και άγονες συγκρούσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλουμε τη θετική μας πολιτική πρόταση. Επιμένουμε στη δική μας αυτόνομη πορεία και την προοδευτική μας ταυτότητα. Δεν διαπραγματευόμαστε τις αξίες και τις θέσεις μας. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ευθύνης και της δημιουργικής αντιπολίτευσης. Με προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Για αξιοπρέπεια στη ζωή του πολίτη. Η πολιτική επιστρέφει».

5500023

«Αποχρώσεις της ίδιας άποψης»

Η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις «μομφές» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις αιχμές στελεχών του κόμματος, όπως της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή, η οποία ζήτησε την πλήρη καταδίκη (και όχι με μισόλογα, όπως ανέφερε) του ΣΥΡΙΖΑ και του Παύλου Πολάκη για «την τοξικότητα την οποία επιχειρεί να επιβάλει στην πολιτική σκηνή με πραξικοπηματικό και άξεστο τρόπο», αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο «ισαποστακισμός» τον βρίσκει απολύτως αντίθετο.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. κάνουν λόγο αφενός για μια συστηματική προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να ταυτίσουν το κόμμα τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου για την αγωνιώδη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει φρένο στις «διαρροές» ψηφοφόρων – ενώ για τις αιχμές στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. κάνουν λόγο για «διαφορετικές αποχρώσεις της ίδιας άποψης».

Πως εξηγούν τις επιθέσεις

«Οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της Ν.Δ. μειώνονται και παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν μας θέλει “σωσίβιο” της ύπαρξής του. Κάτι που κατέγραψε και η τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ παίρνει 3,5 μονάδες από τη Ν.Δ. και 3,1 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, που εκτιμά ότι οι αντίπαλοί τους «ανησυχούν και ενοχλούνται, καθώς η σιγουριά του δήθεν δικομματισμού, η ύπαρξη μιας και μόνης εναλλακτικής δεν υπάρχει πλέον».

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η εκτίμηση ότι καθώς η χώρα μπαίνει μοιραία σε προεκλογική τροχιά, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία έχουν λόγους να συντηρούν και να κλιμακώνουν την πόλωση, με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων των εκλογών του 2019. «Τόσο η παρουσία του Αδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή όσο και το γεγονός ότι το τριήμερο της πρότασης δυσπιστίας μετατράπηκε τελικά σε εβδομάδα πόλωσης και επιθέσεων εναντίον του ΚΙΝ.ΑΛ. αποδεικνύουν ποιος ενοχλεί πραγματικά την κυβέρνηση», σημειώνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο «εκλεκτός της Κουμουνδούρου»

Ειδικά για τον κ. Πολάκη, στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. υπενθυμίζουν με νόημα ότι έχουν καταδικάσει πάρα πολλές φορές τον «εκλεκτό της Κουμουνδούρου» για όλες τις αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές του, αλλά και τις ακραίες θέσεις που έχει λάβει στον δημόσιο διάλογο, όπως για παράδειγμα για τον εμβολιασμό, που πληγώνουν τη δημόσια υγεία, όμως: «Αυτή τη φορά ο κ. Πολάκης ξεπέρασε και τον εαυτό του, με μια επίθεση με σεξιστικό περιεχόμενο! Πώς τοποθετείται πάνω σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν κόπτεται για τα δικαιώματα; Δεν είδαμε τη Ν.Δ. να καταδικάζει τον κ. Πολάκη όταν επιτέθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο στον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Βλέπουμε, όμως, μία αγωνία της Ν.Δ. να συνδέει διαρκώς το Κίνημα Αλλαγής με τον κ. Πολάκη».

Το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κάνοντας απολογισμό των τριών+τεσσάρων ημερών στη Βουλή θεωρεί ότι δημιουργείται μια «προβληματική κατάσταση» με συνεχείς επιθέσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. που αξίζει… προσοχή: -«Πρώτα ο πρόεδρος της Βουλής προβαίνει σε μια αντιθεσμική κίνηση και ενώ είχε αρχικά εγκρίνει, ύστερα αρνείται αιφνίδια κι αναιτιολόγητα στο Κίνημα Αλλαγής να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην αίθουσα της Γερουσίας την ημέρα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής. – Επειτα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ειρωνεύεται το Κίνημα, τον πρόεδρό του και τον Κώστα Σκανδαλίδη από το βήμα της Ολομέλειας.

Και στα χνάρια του, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Ανάπτυξης καλεί τον πρόεδρο Ν. Ανδρουλάκη “να ξεστραβωθεί”. -Το δε προεδρείο αφαιρεί τον λόγο από τον κ. Πολάκη επειδή μιλά εκτός νομοσχεδίου, αλλά επιτρέπει τις επόμενες δύο ημέρες στον ίδιο τον επισπεύδοντα υπουργό κ. Γεωργιάδη να μιλά εκτός θέματος και να επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ και στον αρχηγό του, καθώς και στον κ. Πολάκη!».

Η «συγγνώμη» για τη Novartis

Είναι γνωστό ότι η αναφορά του πρωθυπουργού για την υπόθεση της Novartis και ταυτόχρονα η επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ζήτησε μια συγγνώμη για την αθώωση στελεχών της Ν.Δ.. προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και έναν νέο κύκλο συζητήσεων στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. Η πρώτη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν στη λογική ότι «ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξει το ζήτημα και το κεφάλαιο της Novartis, με τον τρόπο που ήθελε, αφήνοντας απέξω πολλούς από τους δέκα εμπλεκόμενους (ακόμη και τον ίδιο τον διοικητή της ΤτΕ που δεν είναι πολιτικό πρόσωπο!)».

Ηταν κατά τη Χαριλάου Τρικούπη επιλεκτικός αποκλεισμός προσώπων και θεσμική απρέπεια, σε μια υπόθεση που αγγίζει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και όπου για τους πρωθυπουργούς «δεν υπάρχουν “δικοί μου και δικοί σου”». Η θέση της παράταξής μας -λένε- είναι γνωστή και πάγια: πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων, υπήρξε προσπάθεια να στηθεί μια ολόκληρη σκευωρία για την εξαφάνιση πολιτικών αντιπάλων. «Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε να αφεθεί ελεύθερη να επιτελέσει το έργο της», προσθέτουν και υπογραμμίζοντας ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Σκανδαλίδης απάντησε και αναφέρθηκε σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στοχοποιήθηκαν άδικα.

Οι οδηγίες που έχουν πάρει στο επιτελείο του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Βουλή και στο κόμμα είναι η συνεχής επεξεργασία, συγκρότηση και κατάθεση προτάσεων για όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μάλιστα επενδύουν στην κοινωνική ατζέντα και την καθημερινότητα, ως πεδία δράσης και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για την πανδημία, την οικονομία, την ακρίβεια και την πολιτική προστασία-ασφάλεια των πολιτών. Οπως συνέβη με την επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για την ακρίβεια, αν και εξελίχθηκε σε νέο γύρο αντιπαράθεσης εφ’ όλης της ύλης.

5494778

Προχωρεί για την αυτοργάνωση

Μέσα στον Φλεβάρη το ΚΙΝ.ΑΛ. φιλοδοξεί ότι θα κάνει τα πρώτα σοβαρά βήματα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του κόμματος. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Απόστολος Πάνας, στενοί συνεργάτες του αρχηγού, στελέχη και βουλευτές του κόμματος θα εξορμήσουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, δίνοντας το σήμα της εκκίνησης για το δύσκολο εγχείρημα, σε μια όμως ευνοϊκή περίοδο βάσει των δημοσκοπήσεων για τη διεύρυνση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ σε κάθε δήμο και νομό. Το χρονοδιάγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη θέλει εντός των επόμενων ημερών την αποστολή πρόσκλησης προς τους 270.000 ψηφοφόρους στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες για να συνδιαμορφώσουν και να στηρίξουν τις τοπικές πρωτοβουλίες, τους νέους «πυρήνες» του ΠΑΣΟΚ που θα έχουν όμως τη δυναμική των «παλαιών οργανώσεων».

Το ίδιο διάστημα, πέραν της κλασικού τύπου εξόρμησης -γύρω στις 12 Φλεβάρη- θα μπει σε λειτουργία το «ψηφιακό κόμμα» υπό τον Γ. Καραμανώλη, ώστε μέσω κάθε πλατφόρμας να υπάρχει διαδραστική κινητικότητα των μελών και φίλων, με ερωτήσεις-απαντήσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Μετά την εκστρατεία των κλιμακίων, στην οποία θα έχουν κομβικό ρόλο εκτός από τον και Τομεάρχη Ανάπτυξης Απ. Πάνα οι δύο εξ απορρήτων του κ. Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης, αλλά και στελέχη απ’ όλες τις τάσεις, ακολουθεί η εκλογή εκπροσώπων των Νέων Νομαρχιακών Επιτροπών και Συνέδρων. Πρόκειται για έναν «σταθμό», όπου θα γίνει προσπάθεια να μην «αναζωπυρωθούν» εσωκομματικές εντάσεις, αν και από «τη φύση της» η διαδικασία παραπέμπει σε ένα πρώτο τεστ αναμέτρησης συσχετισμών.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγετική ομάδα υπό τον νέο αρχηγό χαρακτηρίζεται κυρίαρχη στο εσωκομματικό πεδίο, ενώ έμπειρα στελέχη προβλέπουν ότι το ισχυρό αποτύπωμά τους θα φανεί και στο Συνέδριο, το οποίο, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται να γίνει προς το τέλος του Μάη. Μία ακόμη πρόταση για το αμέσως προσεχές διάστημα που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά τη συγκρότηση Περιφερειακών Πολιτικών Εργαστηρίων, που δεν θα βάλουν λουκέτο την επομένη του Συνεδρίου. Η ιδέα παραπέμπει στη δημιουργία των ΠΠΕ που θα έχουν διάρκεια, θα αποτελέσουν «φυτώρια» και «εργαλεία» για την παραγωγή και ανάδειξη σύγχρονων προοδευτικών προτάσεων και θα αποτελούνται από ανθρώπους του κόμματος, της νεολαίας, της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, του αγροτικού κόσμου και άλλων χώρων ή φορέων.

Τα «κλειδιά»για τα ψηφοδέλτια

Ψηλά στην ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη είναι και η «επίσημη» έναρξη της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, ώστε να αξιοποιηθεί έγκαιρα η «ευκαιρία» που περιγράφεται από τους «ακτινογράφους» του κόμματος και παραπέμπει στην παραδοχή ότι όλο και περισσότεροι πολίτες σε κάθε εκλογική περιφέρεια εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία των γκάλοπ.

Ο επικεφαλής και έμπειρο κοινοβουλευτικό και κομματικό στέλεχος Βαγγέλης Αργύρης έχει ήδη βολιδοσκοπήσει στελέχη για να συμμετάσχουν στην Επιτροπή και να αρχίσει γρήγορα το «σκανάρισμα» εν δυνάμει υποψηφίων – με την υποσημείωση ότι τα άλλα μέλη της Επιτροπής δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές κι ότι, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ισχύει η ποσόστωση 40% και για τη συμμετοχή των γυναικών. Ετσι κι αλλιώς, ο κ. Ανδρουλάκης κινείται προς την κατεύθυνση αξιοποίησης σε κρίσιμες θέσεις ανδρών και γυναικών – όπως έκανε και στα του Τύπου, όπου την εκπροσώπηση ανέλαβαν ο Δημήτρης Μάντζος και η Αναστασία Σιμητροπούλου.

5500020
Ακολουθή