Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία» (video)

Share

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. 

«Τέλειωσαν οι πρώτες εκλογές. Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ; Είναι ένας. Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το λέω ξεκάθαρα» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις 26 Ιουνίου είναι να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Και του κέντρου και της κεντροαριστεράς, που λένε ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία και δεν νιώθουν ασφάλεια με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε χρέος, μέσα από το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και το πολιτικό μας ήθος να έρθουν κοντά μας και να κάνουμε μία πραγματικά γενναία, νέα αρχή» προσδιόρισε ως στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Οφείλω ως υπεύθυνος πολιτικός να είμαι απέναντι στον λαϊκισμό και στο πελατειακό κράτος. 10 δισεκατομμύρια αναθέσεις. Πρωταθλήτρια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στους μετακλητούς, σκάνδαλα στους θεσμούς, στην οικονομία έγιναν πλουσιότεροι οι πλούσιοι και φτωχότεροι οι φτωχοί. Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά και αντί να μειωθούν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, τα αύξησε. Τι δεν πάει καλά; Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Έχω χρέος, αυτή η παράταξη να γίνει ο ισχυρός αξιόπιστος προοδευτικός πόλος. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε μια μάχη δυνάμεων, οι οποίες δεν επενδύουν στην ελπίδα και στο στρατηγικό σχέδιο, αλλά στο φόβος του χθες. Πρέπει να πάμε μπροστά και αυτό για μένα είναι στρατηγικός στόχος» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης αποτιμώντας το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

«Η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη είναι έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης επικρίνοντας τη μετεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτει την ευθύνη για την κάμψη των ποσοστών του στους πολίτες.

«Δε νομίζω ότι κανένας πολίτης θεωρεί πως όταν ένα κόμμα κάνει μια τέτοια στρατηγική ήττα, φταίνε τα υπόλοιπα κόμματα και όχι το ίδιο. Είναι παράλογο και ως αφήγημα».

«Ακούω τον κ. Μητσοτάκη να αναρωτιέται γιατί πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρούμενα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί μετά από 10 χρόνια έχουμε ένα καθαρό διψήφιο ποσοστό. Στις εκλογές της Κυριακής είναι το μόνο κόμμα που αύξησε τη δύναμή του κατά 220.000 ψηφοφόρους» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κάλπης για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Όσα έταξε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα μπορεί να τα υλοποιήσει, γιατί θα έχουμε πια ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Τι λέει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ότι μέχρι προχθές υπήρχαν ευελιξίες. Από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχουν. Δεν άκουσα λοιπόν κατά την προεκλογική περίοδο κανένα κόμμα, πλην του ΠΑΣΟΚ, να μιλά για σύμφωνο σταθερότητας, να μιλά για έναν προτεσταντισμό στα δημοσιονομικά, ποιοι συντελεστές πρέπει να ανέβουν και ποιοι πρέπει να πέσουν».

Προσδιόρισε στο 1 δισεκατομμύριο 130 εκατομμύρια ευρώ τη συνολική κοστολόγηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τις συντάξεις , δηλαδή το νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιανουαρίου και άρση των αδικιών στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου και διατήρησε η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι παροχές της κυβέρνησης δόθηκαν χωρίς κριτήρια.

«Το παράδειγμα είναι η υπόθεση Ραγκούση. Γιατί να παίρνει επιστρεπτέα προκαταβολή κάποιος που εκμεταλλεύεται οικονομικά το σπίτι του με βραχυχρόνια μίσθωση; Είναι παραγωγική επένδυση; Είναι κομμάτι της παραγωγικής οικονομίας;» αναρωτήθηκε.

«Η Νέα Δημοκρατία πάει να φτιάξει ένα αφήγημα: “Εκλέχτηκε ο Καραμανλής μετά τα Τέμπη, δικαιώθηκε ο Καραμανλής”. Στο Αρκαλοχώρι έβγαλαν οι σεισμόπληκτοι πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, “δικαιώθηκε η Νέα Δημοκρατία”. Δεν είναι έτσι η πολιτική. Πολιτική σημαίνει: Λύνω τα προβλήματα, δικαιοσύνη παντού και για όλους. Όχι να υποστηρίζουμε πως δικαιώνονται οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, επειδή τρομοκράτησε κάποιους η επαναφορά μιας παλιάς κυβέρνησης» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΒΙΝΤΕΟ