ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚ: ‘Δεν θέλουν να ακουστεί η αλήθεια…’

Share

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ MEAΦΟΡΜΗ TH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ PEGA ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Σήμερα, η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, πραγματοποιεί δημόσια ακρόαση για τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με τους Πράσινους αποφάσισαν να μην με καλέσουν, παρά το γεγονός ότι είμαι ο μοναδικός Ευρωβουλευτής μέχρι τώρα στον οποίο βρέθηκε να έχει γίνει απόπειρα παγίδευσης στο κινητού του τηλεφώνου με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, ενώ όπως αποκαλύφθηκε συγχρόνως με παρακολουθούσε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας μου. Δεν θέλουν να ακουστεί η αλήθεια.

Αυτό άλλωστε προσπαθούν από την πρώτη στιγμή. Αμέσως μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την απόπειρα παγίδευσής του κινητού μου με το Predator, η κυβέρνηση και τα φιλικά προς αυτή μέσα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν και να γελοιοποιήσουν την καταγγελία μου.

Λίγες ημέρες μετά οι Υπουργοί Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Κ.Πιερρακάκης, μαζί με τον τότε Διοικητή της ΕΥΠ κ. Π. Κοντολέοντα βρέθηκαν να προσπαθούν να παραπλανήσουν την Ελληνική Βουλή.

Όμως χάρη στην έρευνα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), στις 5 Αυγούστου αποκαλύφθηκε πως οι μυστικές υπηρεσίες της ίδιας μου της χώρας με παρακολουθούσαν για «λόγους εθνικής ασφάλειας», από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2021. Η περίοδος συμπίπτει απόλυτα με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου (21 Σεπτεμβρίου) αλλά και την προεκλογική περίοδο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο εκλέχτηκα Πρόεδρος στις 12 Δεκεμβρίου 2021. Η παρακολούθησή μου τερματίστηκε λίγες ημέρες μόνο μετά.

Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ανιψιός του, και του Διοικητή της ΕΥΠ. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μία από τις πρώτες του κινήσεις μετά τις εκλογές ήταν να μεταφέρει την αρμοδιότητα για τις μυστικές υπηρεσίες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και να αλλάξει τα τυπικά προσόντα ώστε να διορίσει τον εκλεκτό του στη θέση του Διοικητή, υποστήριξε ότι δεν το γνώριζε. Χαρακτήρισε μάλιστα την παρακολούθησή μου «νόμιμη μα πολιτικά λανθασμένη», που δεν θα την επέτρεπε αν είχε ερωτηθεί.

Όσον αφορά τη νομιμότητα της παρακολούθησης, το σύνολο των Συνταγματολόγων, με δημόσια αρθρογραφία έχει υποστηρίξει ότι η παρακολούθηση ενός Ευρωβουλευτή είναι παράνομη και αντισυνταγματική, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική διαφορά μεταξύ του νομότυπου και του νόμιμου.

Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προέβη σε απαράδεκτες διαρροές που ενέπλεκαν και τρίτες χώρες. Διαψεύστηκαν όμως με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τις διπλωματικές αρχές τους, διασύροντας τη χώρα διεθνώς.

Ακόμα και σήμερα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αρνούνται να πουν δημόσια το λόγο της παρακολούθησής μου, προτάσσοντας λόγους εθνικής ασφαλείας. Το ίδιο έκαναν και ενώπιον της Βουλής όπου οι υπαίτιοι προέβαλαν λόγους απορρήτου, θέτοντας εαυτούς και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας υπεράνω του κοινοβουλευτικού και δημοκρατικού ελέγχου.

Θα επιμείνω μέχρι τέλους στην αποκάλυψη της αλήθειας και δεν θα επιτρέψω σκιές σε μια πορεία αξιοπρέπειας. Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση παρακολούθησής μου δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και προστασίας των θεσμών. Για αυτό πρέπει να πέσει άπλετο φως.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει δημόσια στα εξής ερωτήματα:

– Γιατί ενώ επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος, έγινα ξαφνικά μόλις έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και σταμάτησα να είμαι με την εκλογή μου;

-Ποιος είναι ο λόγος της παρακολούθησής μου;

– Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι;

– Ποιος έχει και για λογαριασμό ποιου χρησιμοποιεί το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» κόστους εκατομμυρίων ευρώ Predator, το οποίο μπορεί να βιντεοσκοπεί τη ζωή ενός ανθρώπου μέσω του κινητού του 24 ώρες το 24ωρο;